Οι Γερμανοί αυξάνουν την περιουσία τους σε βάρος της Ελλάδας

«Τριπλή έγκριση» από Γερμανία – Ολλανδία- ESM πήρε η νέα συμφωνία

Αύριο εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 26 δις (13 δις)

«Χαμός» στην Ολλανδία – ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση για να μη περάσει η συμφωνία

Αισχρή δήλωση Βίλντερς: Η Ελλάδα είναι το «πρεζόνι» της Ευρώπης

Οι Γερμανοί αυξάνουν την περιουσία τους σε βάρος των Ελλήνων, όπως τόνισε μέσα από την τοποθέτησή του, στο γερμανικό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού αριστερού κόμματος «Die Linke».

Συγκεκριμένα, μέσα από την τοποθέτησή του, ο Γκρέγκορ Γκίζι, κατήγγελλε μέσα στη Γερμανική βουλή, με αφορμή την ενοικίαση των 14 ελληνικών αεροδρομίων, ότι η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας περιουσίας της Ελλάδος γίνεται προς όφελος της Δημόσιας περιουσίας της Γερμανίας.  

Ο γνωστός για την ευθύτητα του, γερμανός πολιτικός, άσκησε δριμεία κριτική στην νέα συμφωνία και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και υπογράμμισε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια έχει εξοικονομήσει πάνω από 100 δισ. ευρώ μέσα από αυτήν την κρίση. Μέσα από την γερμανική  της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών (Ελλήνων), των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Παρά την επίθεσή του στο νέο μνημόνιο ο ίδιος ανέφερε πως, δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτά και αυτά, προχώρησαν οι διαδικασίες στο Γερμανικό κοινοβούλιο (τη Μπούντεσταγκ) και δόθηκε το «πράσινο φως» στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Τελικά οι «αντάρτες» στο κόμμα των Χρηστιανοδημοκρατών (CDU της Άνγκελα Μέρκελ) να παραμένει διαχειρίσιμη το πρόγραμμα τελικά εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 113 εναντίον και 18 «παρών» . Συνολικά εχθές ψήφισαν 585 βουλευτές.

Σημαντικό σημείο, είναι ότι οι αρνητικές ψήφοι αντί να αυξηθούν, τουναντίον ήταν  μειωμένες σε σχέση με τα 119 «όχι» του Ιουλίου, τότε που η ψήφος ήταν για  την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα. Πάραυτα, έμεπειροι πολιτικοί αναλυτές κρίνουν μεγάλο των  αριθμό των απόντων βουλευτών, που σκαρφάλωσε στους  46. Αυτός ο αριθμός, είναι πρωτόγνωρος για τα γερμανικά δεδομένα.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες(CDU) και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) διαθέτουν συνολικά  504 έδρες από τις 631 του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Η γερμανική κυβέρνηση εισηγήθηκε το «ναι» με βάση δύο σημεία, από την μία την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ  και παράλληλα τον αποκλεισμό του  ονομαστικού- «κλασικού»-  κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σήμερα εκταμιεύονται τα πρώτα 13 δισ. του νέου δανείου

Σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση, συνολικού ύψους  26 δισ. ευρώ, του νέου δανείου.  Αν και από εχθές εγκρίθηκε στο σύνολό της, στην χώρα μας θα εκταμιευτεί σε δύο υπό-δόσεις.

Η πρώτη, που είναι ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και θα παραμείνει στο Λουξεμβούργο, για την κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.

Το δεύτερο «πακέτο». των 16 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση, των 13 δισ. ευρώ,  να γίνεται σήμερα και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο,  μετά από την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρα.

Το «κλειδί» του ευρώ-θησαυροφυλακίου, γύρισε μετά από τις τρεις τελευταίες εγκρίσεις  από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και  της Ολλανδίας και μετά από το τελικό «οκ» από το κυβερνόν συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM).

Το Διοικητικό συμβούλιο του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενέκρινε εχθές το νέο δάνειο. Σχετικά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  δήλωσε, «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που μετρά στο τέλος».

Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Λετονός πολιτικός, ανακοίνωσε την επίσημη υπογραφή του νέου δανείου. Από την πλευρά της Κομισιόν το κείμενο,  αναφέρει ό,τι «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που μετρά στο τέλος».

Πέρασε και από τις Ολλανδικές «Συμπληγάδες» η νέα συμφωνία

Στη πιο δύσκολη ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα, εξελίχθηκε η χθεσινή διαδικασία  στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Το «Πράσινο φως» στην ελληνική διάσωση, ήρθε μετά από μία πρόταση μομφής, σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και «βαριούς» χαρακτηρισμούς, τόσο για την Ολλανδική κυβέρνηση, όσο και για την χώρα μας.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη στήριξη στο ελληνικό πακέτο και απέρριψε την πρόταση μομφής αλλά και τα ψηφίσματα κατά της διάσωσης που έφεραν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε μία ιδιαίτερα επεισοδιακή  συνεδρίαση, ήταν και η τελευταία χώρα που ενέκρινε το πρόγραμμα πέρασε την πρόταση με 52 ψήφους υπέρ και 81 κατά.

Σύμφωνα με το ολλανδικό σύνταγμα, η ψηφοφορία δεν ήταν δεσμευτική και ο  ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία θα στηρίξει την διάσωση ότι και αν ψηφίζει το κοινοβούλιο.

Τα αίματα «άναψαν» με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Γκερτ Βίλντερς, να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, «Πινόκιο των κάτω χωρών», βασιζόμενος πάνω στο ότι προεκλογικά, ο νυν πρωθυπουργός  είχε δεσμευτεί πως η χώρα του δεν θα έδινε ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα.

Για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ο ακροδεξιός Βίλντερς  «τράβηξε το σχοινί», χαρακτηρίζοντας την χώρα μας ως το «πρεζόνι της ευρωζώνης». Με αυτό εννοούσε ότι με τα μνημόνια, οι δανειστές έχουν κάνει την χώρα μας να κάνει πολλές υποχωρήσεις για να εξασφαλίσει την  επόμενη δόση της.

Ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην τοποθέτησή του προ της ψηφοφορίας, εκτίμησε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030, προσθέτοντας ακόμα πως, θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για να συμμετάσχει και το ΔΝΤ, αλλά στην συνέχεια συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί τη τελική συμμετοχή του.

Υπουργείο Οικονομικών: Επίσημα σε ισχύ η δανειακή σύμβαση, το πρωί η πρώτη εκταμίευση

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε και το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η δανειακή σύμβαση τίθεται επίσημα σε ισχύ, ενώ η πρώτη εκταμίευση, η οποία θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα).

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξηγεί το υπουργείο.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε πρώτη φάση 10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή