Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Οι Γαλλικές Αρχές γνώριζαν καλά τον τζιχαντιστή που «χτύπησε» στο Παρίσι

•    Τον είχαν συλλάβει πρόσφατα αλλά τον άφησαν ελεύθερο

•    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση

Γνωστός για τις εξτρεμιστικές προθέσεις του ήταν στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ο τζιχαντιστής που «χτύπησε» στην καρδιά του Παρισιού, αφαιρώντας τη ζωή από έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους δύο.

Ο ένοπλος δράστης, που το βράδυ της Πέμπτης σκόρπισε τον τρόμο στη γαλλική πρωτεύουσα, ανοίγοντας πυρ με καλάσνικοφ εναντίον σταθμευμένου περιπολικού προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από αστυνομικές σφαίρες, ήταν
Γάλλος πολίτης, 39 ετών, με το ψευδώνυμο «Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος».

Το πραγματικό του όνομα είναι Καρίμ Σερφί  και ήταν γνώριμος στις Αρχές της χώρας όχι μόνο για τη ριζοσπαστικοποίηση του προς το Ισλάμ αλλά και για τις δολοφονικές διαθέσεις του εναντίον των στελεχών της αστυνομίας.

Το 2001 ο 39χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών και πάλι για απόπειρα δολοφονίας κατά αστυνομικών. Τότε, είχε πυροβολήσει δυο αστυνομικούς με πολιτικά που προσπάθησαν να τον συλλάβουν, αφότου είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο. Ενώ ήταν υπό κράτηση πυροβόλησε και τραυμάτισε και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, από τον οποίο άρπαξε το όπλο του.

Ο Σερφί αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2015, αφού εξέτισε άλλα δύο χρόνια στη φυλακή για άλλα αδικήματα. Είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί φέρεται ότι απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Κοντά στο σορό του, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση βρήκαν ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. «Άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών γνωρίζοντας ότι θα τον σκότωναν»
 είπε μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Εκτός από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στην επίθεση, στο όχημά του βρέθηκαν επίσης ένα αεροβόλο, πολλά μαχαίρια και το Κοράνι.

Εξάλλου, λίγο μετά το αιματηρό συμβάν το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το νέο τρομοχτύπημα, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Amaq που ελέγχεται από τον ISIS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δυο χρόνια, η Γαλλία έχει θρηνήσει το θάνατο περισσότερων από 230 ανθρώπων από παρόμοιες επιθέσεις, με δράστες νεαρούς τζιχαντιστές, οι οποίοι μεγάλωσαν είτε στη Γαλλία είτε στο Βέλγιο.

Μετά την επίθεση, αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του νεκρού πιστολέρο στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού και προχώρησαν στη σύλληψη τριών συγγενικών του προσώπων.

Την ίδια ώρα ένα άτομο παραδόθηκε στη Αμβέρσα, το οποίο αναζητούσαν οι βελγικές αρχές και θεωρήθηκε ότι ενδεχομένως σχετίζεται με την επίθεση στη Σανζ Ελιζέ, όμως, όπως, αποδείχηκε, δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στο περιστατικό.

Όσον αφορά στον άτυχο αστυνομικό, που έχασε τη ζωή του, η μοίρα φαίνεται ότι του έπαιξε ένα τραγικό παιχνίδι.

Ο αδικοχαμένος Ξαβιέ Ζιγκελέ ήταν μέλος της 32ης μοίρας της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού. Όπως, αποκαλύφθηκε, ο 37χρονος ήταν ένας από τους άνδρες ασφαλείας που είχαν σπεύσει πρώτοι στο θέατρο Μπατακλάν, στη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, που
είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 90 άτομα.

Επίσης, είχε βρεθεί πριν από καιρό στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους Έλληνες συναδέλφους του να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό.

«Ανεβαίνει» η Λεπέν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Το νέο τρομοχτύπημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, την ώρα που οι 11 υποψήφιοι για την προεδρία της Γαλλίας ετοιμάζονταν για το τελευταίο debate και μόλις τρία 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, που θα διεξαχθούν αύριο.

Το επεισόδιο μοιραία έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.

Η Λε Πεν ενίσχυσε αισθητά τα ποσοστά της, στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Le Point, ο Μακρόν δείχνει να κερδίζει τον πρώτο γύρο με 24,5%, με τα ποσοστά του, όμως, να υποχωρούν κατά μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa.

Η Λε Πεν έρχεται δεύτερη με 23%, έχοντας ενισχυθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν αλλά και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσον εμφανίζονται να χάνουν μισή μονάδα έκαστος, στο 19%.

Σχολιάζοντας την επίθεση ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Άλλη μία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό για πολύ ακόμη. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας και διεμήνυσε πως το περιστατικό αυτό δεν θα εμποδίσει την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες στη Μασσαλία που σχεδίαζαν μία επίθεση στις εκλογές.

Μεταξύ των όπλων που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στη νότια πόλη της Γαλλίας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ήταν ένα πολυβόλο, δύο όπλα χειρός και τρία κιλά εκρηκτικού TATP, καθώς και υλικά προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών.


 

Πώς θα κινηθούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι

Πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα την τρομοκρατική απειλή. Τα διαφορετικά κόμματα τι προτείνουν; Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop στη Γαλλία, το 71% των ερωτηθέντων έκρινε ότι η ασφάλεια στη Γαλλία επιδεινώθηκε σε σχέση με πριν από 5 χρόνια. Ωστόσο, το 30% έκρινε ότι ο Ολάντ ήταν πιο αποτελεσματικός από τον Σαρκοζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Το 35% έκρινε ότι η Μαρίν Λεπέν ήταν η καλύτερη γι’ αυτό το θέμα.

Μετά τους 130 νεκρούς στο Μπατακλάν, στο Στάδιο της Γαλλίας και στα παρισινά καφέ, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μετά βίας πήρε 28% στις δημοτικές εκλογές του 2015. Σύμφωνα με μελέτη της Fondation pour l’innovation politique, το 8% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ψήφισε ακροδεξιά, ενώ θα ψήφιζε Δεξιά, ή ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντί για ακροαριστερό.


Συνολικά από τότε, 238 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γαλλία στις τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσα σε δύο χρόνια. Όπως έγραψε ο αναλυτής Cédric Mas, «οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και του 2016, που ήταν δραματικές, έκαναν τον πληθυσμό πιο ευέλικτο. Μια τρομοκρατική επίθεση δεν αποτελεί, δυστυχώς, πλέον έκπληξη, ούτε κάτι καινούριο στη Γαλλία του Απριλίου 2017».

Η Μαρίν Λεπέν, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κανάλι France 2, στο πλαίσιο του τηλεοπτικού debate των υποψηφίων, θέλησε να επωφεληθεί από την τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία.

«Η ασφάλεια και η τρομοκρατία ήταν εντελώς απούσες από την προεκλογική εκστρατεία. Υφιστάμεθα μια χαλαρή πολιτική, εδώ και χρόνια. Εγώ θέλω αυτοί οι αλήτες να μην έχουν το αίσθημα της ατιμωρησίας», είπε.

Και συνέχισε: «Στο θέμα της τρομοκρατίας δεν έγινε τίποτα. Πρέπει να ελέγξουμε τα εθνικά μας σύνορα για να ξέρουμε ποιος μπαίνει στο έδαφός μας. Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις μυστικές υπηρεσίες μας, να ξαναδώσουμε τα μέσα στην αστυνομία. Και να επιτεθούμε στη ρίζα του κακού: στην ανάπτυξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Υπάρχουν 17.000 άτομα με φάκελο S, δηλαδή ύποπτοι για τρομοκρατία, εκ των οποίων οι 10.000 κατηγορούνται για ισλαμικό φονταμενταλισμό. Εξηγήστε μου, γιατί πρέπει να διακινδυνεύσουμε να τους κρατήσουμε σε γαλλικό έδαφος; Γιατί να κρατάμε εδώ μελλοντικές βόμβες; Είναι σαν να βάζουμε επίτηδες σε κίνδυνο τους Γάλλους. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε στη θλίψη και την ντροπή ότι δεν κάναμε όλα όσα έπρεπε για να το αποφύγουμε».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή