Οι Φόροι κρατούν ψηλά την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

Πότε θα πέσουν οι τιμές στα καύσιμα; – Στα 25 δις ευρώ η ζημιά από το λαθρεμπόριο καυσίμων
Καταρρέει η τιμή του πετρελαίου στην διεθνή αγορά, αλλά στην χώρα μας η τιμές της βενζίνης, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και οι καταναλωτές αναρωτιούνται πότε θα δουν και αυτοί, ελάφρυνση στην τσέπη τους. Παρά την πτωτική πορεία των τιμών, η υψηλή φορολογία και το ακριβό κόστος διύλισης εντός συνόρων, κρατούν ψηλά τις τιμές στα πρατήρια. Αν και η ελληνική Οικονομία έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση, η χώρα βρίσκεται στην 4η υψηλότερη θέση της Ε.Ε. στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Οι τιμές εντός συνόρων, ενώ αυξάνονται αμέσως όταν αυξάνονται οι διεθνείς, όταν είναι να πέσουν, το κάνουν με την ταχύτητα της «κουρασμένης χελώνας».
Πριν από έναν χρόνο η τιμή του αργού ήταν λίγο κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Η σχεδόν ετήσια πτώση του είναι ένα εντυπωσιακό 37%, όμως η τιμή της αντλίας έχει μειωθεί μόνο 2,9%. Από 1,426 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 26 Δεκεμβρίου του 2014 τώρα στις 18 Δεκεμβρίου παραμένει στα υψηλά των 1,384 ευρώ το λίτρο. Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι εταιρίες εμπορίας, δείχνουν πως το περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων παρέμεινε ίδιο με πέρυσι στα 0,11 ευρώ το λίτρο.
Την ώρα που οι έμποροι υπερδιπλασιάζουν τα κέρδη τους, οι τιμές παραμένουν υψηλές. Όμως το περιθώριο κέρδους των επαγγελματιών της αγοράς καυσίμων, είναι κάτι που θα μπορούσε να διορθωθεί μέσα από τις δυνάμεις ανταγωνισμού της αγοράς. Πιο δύσκολο εμπόδιο στην πτώση των τιμών θα είναι η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία. Από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μέχρι και τα τέλη που έχει φορτώσει τα καύσιμα το Δημόσιο, έχουν φτάσει να αποτελούν το 67% της τελικής τιμής. Δηλαδή, στην πράξη, για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ένας καταναλωτής, όταν αγοράζουν καύσιμα, τα 67 λεπτά είναι φόροι που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία.
25 δισ. ευρώ χαμένα από το λαθρεμπόριο καυσίμων
Την ίδια στιγμή που η αγορά περνά δύσκολες ημέρες, τρομαχτικές παραμένουν οι απώλειες από την φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τα τελευταία 20 χρόνια τα δημόσια έσοδα που έχουν χαθεί από την παράνομη διακίνηση καυσίμων φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 25 δισ. ευρώ.
Αποφάσεις του Οικονομικού επιτελείου για χαρτογράφηση και παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων
Μετά από πολλά χρόνια μισών λύσεων και σχεδίων επί χάρτου που δεν απέδωσαν, τώρα υπάρχει κίνηση από την κυβέρνηση με δύο σημαντικές αποφάσεις για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων, που ήδη έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πρώτη, είναι η υλοποίηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών−εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών καθώς και εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης. Παράλληλα αναμένεται πως θα υλοποιηθεί η Δημιουργία Κέντρου Συντονισμού στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Η δεύτερη απόφαση αφορά την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση και τον ελέγχο ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Συγχρόνως, ανάλογα μέσα εντοπισμού, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης, διαλυτών), που αποτελούν υλικά πρόσμειξης στα υγρά καύσιμα και καθορισμός του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής, καθώς και του είδους και περιεχομένου των στοιχείων που παρέχονται από το σύστημα αυτό.
Ο στόχος του σχεδίου, είναι μέσα από την χαρτογράφηση της αγοράς, να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας των λαθρέμπορων. Με την παρακολούθηση των κινήσεων του μαύρου χρυσού μέσω δορυφόρου, σε πραγματικό χρόνο, να κλείσει η πόρτα της ελληνική αγοράς και να κερδίσουν έσοδα τόσο οι καταναλωτές, όσο και το δημόσιο.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης