Οι φαρμακοβιομηχανίες πιέζουν για τρίτη δόση εμβολίου

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Τι λένε οι επιστήμονες

• Γιατί νοσούν οι εμβολιασμένοι

• Πόσο μειώνονται τα αντισώματα μετά από μερικούς μήνες

«Με μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer τα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα αυξάνονται στο πενταπλάσιο σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 11 φορές περισσότερο από ό,τι μετά από τη δεύτερη δόση».

Αυτά είναι επιγραμματικά τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοίνωσε η ίδια η Pfizer. Τελικά η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αναγκαία ή ένας τρόπος να βγάλουν μερικά ακόμα δισεκατομμύρια δολάρια οι φαρμακοβιομηχανίες;

Αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Άλλοι επιστήμονες δηλώνουν πως χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα.

Η προστασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ υψηλή τους πρώτους δύο μήνες, λέει η Pfizer, όμως ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη για μια τρίτη, αναμνηστική δόση.

Πώς όμως μπορούμε να συζητάμε για μια τρίτη δόση στον δυτικό κόσμο, όταν ακόμα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε την πρώτη; Η Pfizer πάντως σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τρίτη δόση θα χρειαστούν κατά προτεραιότητα οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και οι ηλικιωμένοι που έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Επίσης, τρίτη δόση κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν οι υγειονομικοί, οι οποίοι εμβολιάστηκαν πρώτοι.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, αφού λόγω της έκτακτης ανάγκης δεν πρόλαβαν να γίνουν αυτές οι έρευνες πριν χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό. Πριν λίγες εβδομάδες, ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμβολιάστηκε από τους πρώτους, είναι ουσιαστικά ανεμβολίαστος αφού έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες.

Τι λέει βρετανική έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας από το University College του Λονδίνου, τα συνολικά επίπεδα των αντισωμάτων φαίνεται πως αρχίζουν να φθίνουν ήδη από τις έξι εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ μπορούν να μειωθούν εώς και πάνω από 50% σε διάστημα 10 εβδομάδων.

Ο αριθμός των αντισωμάτων ήταν υψηλότερος για όσους είχαν εμβολιαστεί δύο φορές με Pfizer σε σύγκριση με όσους έχουν κάνει το Astra Ζeneca.

Οι συγγραφείς της έρευνας λένε πως τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της φθίνουσας πορείας των αντισωμάτων δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς. «Σύμφωνα με τα δεδομένα, ως προτεραιότητα θα πρέπει να θέσουμε όσους εμβολιάστηκαν νωρίτερα και ειδικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, που πιθανότατα αυτή τη στιγμή έχουν πολύ χαμηλό αριθμό αντισωμάτων» λέει ο καθηγητής Rob Aldridge για την τρίτη δόση…

Ξεκινά την τρίτη δόση το Ισραήλ

Το Ισραήλ, το οποίο ήταν πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς βιώνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στις 28 Ιουλίου του 2020 κατέγραφε 2.125 νέα κρούσματα ενώ στις 28 Ιουλίου φέτος εντοπίστηκαν 2.267 νέα κρούσματα. Ωστόσο, έναν χρόνο πριν τα σοβαρά περιστατικά ανέρχονταν σε 320 ενώ φέτος ήταν 149.

Υπάρχει η σκέψη να χορηγηθεί η τρίτη δόση αρχικά σε όσους είναι άνω των 60. «Βλέπουμε μια δραματική πτώση στο επίπεδο της ανοσίας και γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια απ΄ ό,τι οι νέοι αλλά δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για τη νόσο» είπε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Άσχ, ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση για το ποιοι θα εμβολιαστούν και για τρίτη φορά. Όπως και να έχει τα πολλά κρούσματα στο Ισραήλ γεννούν ανησυχία…

Τα δεδομένα στην Ελλάδα

«Σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους» λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και συνεχίζει:

«Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας, και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο».

Ποιο είναι όμως το προφίλ των εμβολιασμένων Ελλήνων που μολύνονται; Η καθηγήτρια είπε ότι έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης στον ιό, ενώ υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη ως προς την ηλικία, όπου φαίνεται ότι πιο ευάλωτα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτά που έχουν αδυναμία να απαντήσουν ανοσολογικά.

«Προφυλάσσει από τη βαριά νόσο»

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά από τη νόσο και κυρίως από τη βαριά νόσο και τη νοσηλεία. «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία».

«Μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά»

Εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φέρνει στο φως η Washington Post. Σε αυτό, η επικεφαλής των CDC λέει ότι τα εμβόλια είναι 90% αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση, αλλά όχι εξίσου αποτελεσματικά όσον αφορά στη μόλυνση και τη μετάδοση του ιού!

Μάλιστα, αναφέρεται πως οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όπως οι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξίσου μεταδοτική με την ανεμοβλογιά. Κάθε μολυσμένος μπορεί, κατά μέσο όρο, να μολύνει άλλα οκτώ-εννέα άτομα. Για αυτόν τον λόγο τα CDC επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα και οι εμβολιασμένοι.

Τα αντισώματα λειτουργούν σαν στρατός

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος αναφέρουν ότι αφενός δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να κτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα, αφετέρου, η όποια ανοσολογική απάντηση είναι πεπερασμένη στην ισχύ της. «Όπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή».

«Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις 2 δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι 3 φορές μικρότερη από ότι αν δεν είχε εμβολιασθεί. Στη συνέχεια αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά 8 φορές από το ότι αν δεν είχε εμβολιασθεί. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή