Οι εξαγωγές θα φέρουν τα χελιδόνια της ανάπτυξης

Η οικονομικΗ ανάπτυξη μιας χώρας με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Οικονομικής Επιστήμης. Για παράδειγμα, η επικράτηση του όρου “ιρλανδικό θαύμα” στη διεθνή βιβλιογραφία δεν ήταν τυχαία και συγκυριακή. Ήταν αποτέλεσμα των εντυπωσιακών αναπτυξιακών επιδόσεων της Ιρλανδίας για μια μακρά χρονική περίοδο, σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας, δηλαδή χαμηλών επιπέδων πληθωρισμού, συνεχούς αύξησης της συνολικής απασχόλησης, απόλυτης πειθαρχίας των Δημοσίων Οικονομικών και περιορισμένων ποσοστών ανεργίας. Για παράδειγμα, την περίοδο 1987-2007, ο μέσος ετήσιος αναπτυξιακός ρυθμός της Ιρλανδίας ήταν 6,4% και τα μέσα επίπεδα πληθωρισμού 2,2%. Παράλληλα, την περίοδο αυτή το ποσοστό ανεργίας από 16,6% μειώθηκε σε 4,7%, ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) από 109,4% έπεσε στο 23,9% και οι ιρλανδικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 14,3 αυξήθηκαν σε 159,3 δις ευρώ. Αναμφίβολα, οι προαναφερθείσες αξιοθαύμαστες μακροοικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας κατά την περίοδο 1987-2007, ήταν αυτές που συνετέλεσαν στην επινόηση του όρου “ιρλανδικό θαύμα”.

Η αξιοπιστία και η αποδοχή του όρου “ιρλανδικό θαύμα” επιβεβαιώθηκε στην πράξη και κατά την περίοδο 2008-2016. Η κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος την περίοδο 2008-2009, λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, εξανάγκασαν την Ιρλανδία να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την τρόικα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η συνταγή των μνημονιακών πολιτικών πέτυχε. Η χώρα προς το τέλος του 2013 βγήκε από τη δαγκάνα των μνημονιακών πολιτικών και ελεύθερα πλέον άρχισε να δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές. Το μεγάλο όπλο ήταν το πανίσχυρο εξαγωγικό της εμπόριο. Η εντυπωσιακή άνοδος των εξαγωγών αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής της διαδικασίας. Την περίοδο 2008-2015, οι ιρλανδικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της  από 157,9 εκτινάχτηκαν στα 260,5 δις ευρώ. Ο αναπτυξιακός ρυθμός της Ιρλανδίας τα έτη 2014 και 2015 διαμορφώθηκε σε 5,2% και 7,5% και ήταν από τους υψηλότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναπτυξιακό ρυθμό γύρω στο 5% το 2016.

Αρκετά είναι τα παραδείγματα χωρών σαν της Ιρλανδίας που θα μπορούσαν να μνημονευθούν, όπως της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ, κ.λπ. Η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα των χωρών αυτών. Είναι το παράδειγμα προς αποφυγή. Μετά το 2007 η ελληνική οικονομία σέρνεται στο τούνελ της ύφεσης και εξακολουθεί να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Ούτε γρίλια φωτός. Η καχεξία του εξαγωγικού μας εμπορίου καταδεικνύει το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αντανακλά το πρωτεύον αίτιο, που η Ελλάδα μετά το 2007 αντί να αναπτύσσεται απεναντίας οπισθοδρομεί. Την περίοδο 2008-2015, οι εξαγωγές της χώρας σε αγαθά και υπηρεσίες από 53,9 ελαττώθηκαν σε 52,8 δις ευρώ. Η πτωτική τάση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2016. Αναμφίβολα, η κάμψη των εξαγωγών προοιωνίζει την διαιώνιση της ύφεσης της εθνικής οικονομίας. Οι εξαγωγές είναι αυτές που θα φέρουν τα χελιδόνια της ανάπτυξης. Η επίτευξη αξιόλογων αναπτυξιακών επιδόσεων, έστω και γύρω στο 3%, αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Καμία χώρα του πλανήτη με αρνητικές αναπτυξιακές επιδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και ιδίως του εξωτερικού της χρέους. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι τουλάχιστον το 80% του δημοσίου χρέους της Ελλάδας είναι εξωτερικό, δηλαδή η χώρα το οφείλει σε ξένους πιστωτές.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή