FAC-Trade: Στο Αμστερνταμ χτίζουν το μέλλον του εξωτερικού εμπορίου
Η μεγάλη ανοιχτή αγορά Ευρώπης –Αμερικής και οι επιπτώσεις ττων εξελίξεων στην Κίνα
Παρεμβάσεις για το μεγάλο επόμενο βήμα στο άνοιγμα των υπερεθνικών αγορών, την διατλαντική εμπορική εταιρική σχέση ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη, το κρίσιμο θέμα του Καθεστώτος Οικονομίας της Αγοράς στην Κίνα και τις συνέπειες που θα έχει για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, έκανε στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου (FAC-Trade), που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ηλίας Ξανθάκος που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου συναντήθηκαν με τους Υπουργούς Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας (Global Value Chains), και τη στήριξη των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και των πιο ευάλωτων ομάδων.
Οι εκπρόσωποι των χωρών της ευρωζώνης έβαλαν στο τραπέζι, όλα τα μεγάλα θέματα του Διεθνούς Εμπορίου, που η επίλυσή τους σήμερα, διαμορφώνει το αύριο της διεθνούς Οικονομίας.
Ανάμεσα σε άλλα ζητήθηκαν, η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), έγινε μία αποτίμηση των αποτελεσμάτων της 10ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ (Ναϊρόμπι, Δεκέμβριος 2015), ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παραχώρηση του Καθεστώτος Οικονομίας της Αγοράς (ΚΟΑ) στην Κίνα και τις συνέπειες που θα έχει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο κ. Ξανθάκος που εκπροσώπησε την Ελλάδα, πραγματοποίησε παρεμβάσεις στα θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), υποστήριξε την ανάγκη να αναλάβουν άμεσα οι ΗΠΑ δεσμεύσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και για το άνοιγμα της αγοράς τους στον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Σε σχέση με την παραχώρηση του Καθεστώτος Οικονομίας της Αγοράς (ΚΟΑ) στην Κίνα, τόνισε την αναγκαιότητα για διεξαγωγή αναλυτικής μελέτης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, καθώς και για επαρκή και ανοικτή διαβούλευση με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων.
Ο κ. Ξανθάκος συμμετείχε επίσης σε δείπνο εργασίας, μαζί με τα 28 μέλη του Συμβουλίου Υπουργών, τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ κ. Roberto Azevêdo, τον Γενικό Γραμματέα της UNCTAD κ. Mukhisa Kituyi και την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΟΣΑ κα. Mari Kiviniemi.