Οι ευθύνες φέρουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη

Του Στέργιου Καλπάκη από την Κυριακάτικη Kontranews

Αν θα μπορούσαμε σε μία φράση να συμπυκνώσουμε το μήνυμα της κυβέρνησης τις ημέρες της πύρινης κόλασης που βίωσε η χώρας μας, αυτή θα ήταν «Συγγνώμη, αλλά δεν κάναμε κανένα λάθος». Δεν πέρασε ούτε μία ημέρα για να αποδειχθεί ότι η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας ήταν μόνο προσχηματική, αφού την Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Χαρδαλιάς μας είπε ότι όλα λειτούργησαν άψογα. Κανονικά, κάθε συγγνώμη συνοδεύεται από την αναγνώριση λαθών και αστοχιών. Διαφορετικά, ισχύει η γνωστή λαϊκή ρήση… Είχαν προηγηθεί βεβαίως οι κοινές δηλώσεις Χαρδαλιά – Χρυσοχοΐδη, προτού ο δεύτερος «πιάσει τη μάνικα στο χέρι», ότι η διαχείριση ήταν υποδειγματική, ενώ την ίδια ώρα καίγονταν η μισή Αττική με ανέμους 2 και 3 μποφόρ. Και βεβαίως, η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου, όπου μας διαβεβαίωνε ότι η χώρα διαθέτει 74 εναέρια μέσα, για να ακολουθήσει το σίριαλ με την παραίτηση του Διοικητή της Αεροπορίας Στρατού σχετικά με τη διαχείριση των Σινούκ και τελικά η παραδοχή Χαρδαλιά ότι στην πραγματικότητα μόλις 20 ήταν αυτά που επιχειρούσαν. Αν, όμως, οι παλινωδίες του επιτελικού κράτους τις δύσκολες ημέρες της μάχης με τις φλόγες είναι προφανείς, οι ευθύνες όλου του προηγούμενου διαστήματος αποδεικνύονται δυστυχώς καθοριστικές και φέρουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί άφησε στο συρτάρι θαμμένο κι αναξιοποίητο το πόρισμα της επιτροπής Γκόλνταμερ για τις δασικές πυρκαγιές, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε συναινέσει ως αρχηγός τότε της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης. Για ποιον λόγο πάγωσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε έναν σύγχρονο φορέα διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Επίσης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει να απαντήσει για ποιον λόγο θεώρησε ότι περισσεύουν οι 5.066 εργαζόμενοι οι οποίοι το 2018 και το 2019 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας την ίδια στιγμή που προσλαμβάνει συνεχώς αστυνομικούς. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση μέσω του τότε αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη έφερε έναν περιβαλλοντικό νόμο που βρήκε απέναντι όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Έναν νόμο με βάση τον οποίο καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών –κάτι που ξεκάθαρα κλείνει το μάτι στους καταπατητές, χαλάρωσε σε τρομακτικό βαθμό το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura και αντί να προωθεί την ανακύκλωση, ανοίγει το δρόμο στο κάψιμο σκουπιδιών.

Η πρωτοφανής πε- ριβαλλοντική καταστροφή, μαζί με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και η αδυναμία της Πολιτείας να την προλάβει και να την περιορίσει, δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το ζήτημα είναι να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καταθέσαμε πρόταση 7 σημείων για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ένα σχέδιο για να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, για την αξιοποίηση του πορίσματος Γκόλνταμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη, για τη δημιουργία μiας Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας με πρόσωπα κοινής αποδοχής, για την εκπόνηση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, για τον ανασχεδιασμό των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και την αποζημίωση και αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

*Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή