Οι εφιαλτικές επιπτώσεις από τη φυγή Ελλήνων πτυχιούχων στο εξωτερικό

ΑΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ της μελέτης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την επιστημονική επίβλεψη του κ. Λόη Λαμπριανίδη, καθηγητή και νυν γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, προκύπτει ότι θύμα της τελευταίας οικονομικής κρίσης και των οδυνηρών επιπτώσεων των Μνημονίων δεν είναι μόνο οι νέοι μας, όπως γράφαμε στο σχόλιό μας στις 30 Μαρτίου 2016. Θύμα είναι και η Ελλάδα από τη φυγή των Ελλήνων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, από τους 185.388 Έλληνες πτυχιούχους που αποχώρησαν από τη χώρα μας από το 1990 έως σήμερα, οι 139.041 έφυγαν από το 2010 και μετά. Γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, θετικών επιστημών κ.ά. στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό. Το 73% από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο. Ακόμη άλλοι περίπου 30.000 Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Και θυμήθηκα ξανά την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για το 2015, όπου στις σελίδες 74 – 79 υπάρχει ειδική ανάλυση για το θέμα ταυτό υπό τον τίτλο  «Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου: Η σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», όπου, μεταξύ άλλων, απαριθμούνται οι εφιαλτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από αυτή την έξοδο των ελληνικών μυαλών.

Επιγραμματικά, οι κυριότερες επιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

-Αρνητική επίπτωση στον ήδη υποτονικό ρυθμό γεννητικότητας και στα ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία

-Σημαντική απώλεια για τη χώρα, αφού πάνε χαμένες οι σημαντικές δαπάνες ανά φοιτητή από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη φοίτηση των νέων μας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

-Η εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου αφορά κυρίως τον πλέον  ανταγωνιστικό, ικανό και φιλόδοξο τμήμα του εργατικού δυναμικού.

-Τα μορφωμένα άτομα είναι αυτά που κατά κανόνα απολαμβάνουν καλύτερες προοπτικές  προόδου στις χώρες εισδοχής.

-Η χρηματοδότηση της αυξημένης δαπάνης για εκπαίδευση στερεί εθνικούς πόρους από άλλους τομείς, προς όφελος των χωρών εισδοχής.

-Η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού συνεπάγεται και σημαντική δημοσιονομική απώλεια στην πλευρά των φορολογικών εσόδων.

-Η φυγή των πλέον ταλαντούχων και μορφωμένων ατόμων προκαλεί συναίσθημα παραίτησης και απαισιοδοξίας.

Δηλαδή, ενός κακού μύρια όσα έπονται για τη δύσμοιρη αυτή χώρα …

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή