ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Στο σκαμνί την ίδια τη Δημοκρατία έστειλαν οι δικαστές της Αγγλίας με την αμφιλεγόμενη απόφασή τους να εναποθέσουν στην πλειοψηφία του Βρετανικού Κοινοβουλίου την τύχη του Brexit.
Το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι απαιτείται η κατά πλειοψηφία συναίνεση των βουλευτών για τη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ώστε να έχει ισχύ το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος.
Εν ολίγοις οι Άγγλοι δικαστές αγνόησαν την εκφρασμένη λαϊκή βούληση, που απεφάνθη υπέρ της αποχώρησης από την παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ προσπέρασαν ακόμη και την ετυμηγορία της Βασίλισσας, η οποία επικύρωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Αντιθέτως, έκριναν πως μόνο αρμόδιο για να λάβει τις τελικές αποφάσεις περί εξόδου ή παραμονής στην Ε.Ε. είναι το Κοινοβούλιο, το οποίο, όμως, είχε εγκρίνει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη δικαστική απόφαση για τη Δημοκρατία όχι μόνο στην Αγγλία αλλά σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο, αφού κόντρα σε κάθε λογική η Δικαιοσύνη της Βρετανίας ακυρώνει την εκφρασμένη βούληση ενός λαού και την συνεπακόλουθη νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης να την σεβαστεί και να την εφαρμόσει.
Η εκχώρηση από το Ανώτερο Δικαστήριο στο Κοινοβούλιο της εξουσίας να αποφασίζει για τα πάντα, είναι από μόνο του ένα γεγονός που προβληματίζει.
Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μένουν μόνο με το δικαίωμα να εκλέγουν την κυβέρνηση που επιθυμούν αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίσουν για τις ζωές τους και το μέλλον τους.
Με αυτή τη λογική δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να διεξάγονται δημοψηφίσματα, από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο μπορεί κάλλιστα να ακυρώσει το αποτέλεσμά τους και να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που θέλουν οι πολίτες. Και όλα αυτά με τις ευλογίες των δικαστών!
Άρα χάνεται η έννοια της κυρίαρχης λαϊκής βούλησης και ελλοχεύει ο κίνδυνος υιοθεσίας ολοκληρωτικών πρακτικών από –δημοκρατικά κατά τα άλλα – εκλεγμένους βουλευτές.
Επομένως, εδώ έχουμε να κάνουμε με τη δίκη της ίδιας της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κυβέρνηση να εμφανίζεται απογοητευμένη από αυτή την εξέλιξη.
Ωστόσο, έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση, που θα εξετασθεί από το Ανώτατο Αγγλικό Δικαστήριο στις 5-8 Δεκεμβρίου.
H απόφαση των δικαστών ότι για το Brexit απαιτείται εμπλοκή και του Κοινοβουλίου αλλάζει σημαντικά τα σχέδια της πρωθυπουργού, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται ήδη αν θα μπορούσαν Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων να αλλάξουν συνολικά την εικόνα και να κρατήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κινηθεί δικαστικά, ωστόσο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημείωσε: «Η απόφαση των δικαστών λέει τι δεν πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν αναλύει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Θεωρούμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει απόφαση του Κοινοβουλίου.»
O Κέιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit είναι σαφής: «Είναι πλέον αναπόφευκτο για την πρωθυπουργό να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται. Τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το αν η Βρετανία αποδέχεται την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Οι περισσότεροι βουλευτές σέβονται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, αλλά οι όροι της εξόδου μας είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχει πλέον συναίνεση ότι απαιτείται να αποκαλυφθεί η στρατηγική. Πρέπει πλέον να τελειώνουμε με την λογική ότι μέχρι το 2019 θα είμαστε στο σκοτάδι» εξήγησε.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη από τους ευρωσκεπτικιστές των Συντηρητικών ότι η πρωθυπουργός Τερίσα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, ώστε να λάβει νωπή λαϊκή εντολή και να προχωρήσει στο Brexit. Για πολλούς οι επόμενες γενικές εκλογές θα είναι πρόωρες, απλά δεν είναι σίγουρη η ημερομηνία τους.
Στα «κάγκελα» έχουν ανέβει οι βουλευτές του UKIP, του κόμματος που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ. Ο τέως αρχηγός τους ξεκαθαρίζει ότι η λαϊκή οργή θα είναι τεράστια αν αργήσει ακόμα περισσότερο να ξεκινήσει το Brexit. Άλλοι πάλι, όπως ο βουλευτής Ντάγκλας Κάρσγουέλ, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των δικαστών…