Οι διαχρονικοί πρωτοχρονιάτικοι πικροί «μποναμάδες» από τις κυβερνήσεις

Aγια μέρα και η σημερινή και όλοι μας, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, περιμέναμε, όταν ήμασταν μικροί, μετά τους λιτούς χριστουγεννιάτικους και πρωτοχρονιάτικους μποναμάδες από τους γονείς μας και τους συγγενείς μας.

Ωστόσο, αργότερα, όταν μεγαλώσαμε και είχαμε μπει στην επαγγελματική και παραγωγική διαδικασία, την ίδια μέρα οι «μποναμάδες» αυτοί είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις μας  ανάλγητες «λυπητερές», καθώς τις ημέρες αυτές του Δεκεμβρίου συζητούνταν και ψηφίζονταν στη Βουλή οι Κρατικοί Προϋπολογισμού του νέου έτους, οι οποίοι εμφανίζονταν ως «βδέλλες», όπως έλεγε ο Εμμανουήλ Ροίδης πριν από … 120 περίπου χρόνια, των ελληνικών νοικοκυριών. Θυμήθηκα και παραθέτω, ενδεικτικά, μερικούς από αυτούς τους διαχρονικούς «μποναμάδες»:

-Σε περίοδο λιτότητας, δηλαδή καθήλωσης μισθών και ημερομισθίων και μηδενικής ανάπτυξης, ο κρατικός προϋπολογισμός του 1986 πρόβλεπε αύξηση των άμεσων φόρων κατά 53,4% και των κρατικών δαπανών κατά 22,1%.

-Τα 8,5 δισ. δραχμές που θα εξασφαλίζονταν από την πρόσθετη (κατά 5%) φορολογία το 1988 δεν έφθαναν για να καλύψουν τρέχουσες ταμιακές ανάγκες του ΙΚΑ 23 δισ. δραχμών, άμεσες ανάγκες του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων 12 δισ. δραχμών, για την καταβολή συντάξεων 10 δισ. δραχμών από τον ΟΓΑ τον Δεκέμβριο του 1988 και για κάλυψη ελλειμμάτων της Πειραϊκής –Πατραϊκής 13,5 δις. δραχμών!

-Κάθε Ελληνόπουλο που γεννήθηκε  την 1η Ιανουαρίου του 1991 (δηλαδή πριν από 24 χρόνια!) αντίκρισε τη ζωή του με ένα χρέος ποσού 1.500.000 δραχμών, ενώ 206.000 περίπου δραχμές θα έπρεπε να βρει την ίδια χρονιά για να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια για το χρέος αυτό.

-Τη 1η Ιανουαρίου 1991(δηλαδήν πριν από 24 χρόνια!!!) έγινε η μελαγχολική διαπίστωση ότι κι αν ακόμη δούλευαν τζάμπα οι Έλληνες εργατοϋπάλληλοι επί ένα χρόνια και πάλι κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα εξακολουθούσε να επιβαρύνεται από το δημόσιο χρέος με 341.000 δραχμές, δηλαδή με 1.000 περίπου ευρώ…

– Στις 11 Ιανουαρίου 1990 (δηλαδή πριν από 25 χρόνια!!!) ο αείμνηστος καθηγητής και ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε εισηγητική ομιλία του τόνιζε: «Η ελληνική οικονομία περνάει σήμερα βαθειά κρίση που, αν συνεχισθεί, όπως όλοι οι δείκτες αφήνουν να εννοηθεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο…». Κι έφθασε 18 χρόνια αργότερα και συνεχίζεται…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή