Οι δανειστές φοβούνται αύξηση του ελληνικού χρέους έως και 201% του ΑΕΠ το 2016

Το ελληνικό Δημόσιο χρέος απασχολεί και φοβίζει τους ευρωπαίους.

Παρά τις υποσχέσεις από τους δανειστές για μελλοντική, μερική  διαγραφή ή αναδιάρθρωση του, παρά το νέο δάνειο των 86 δις που ετοιμάζονται να εγκρίνουν για την ενίσχυση της ελληνικής Οικονομίας, το «βουνό» του χρέους συνεχίζει να ρίχνει την σκιά του πάνω στην ελληνική Οικονομία και δημιουργεί αμφιβολίες μέσα στις τάξεις των διεθνών πιστωτών της χώρας μας, για την ομαλή ολοκλήρωση του νέου προγράμματος.  

Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι, προσθέτουν τις φωνές τους υπέρ ενός συνδυασμού επέκτασης ωριμάνσεων και μεγαλύτερης περιόδου χάριτος, που έχουν προτείνει οι Θεσμοί.  

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετες σε ένα άμεσο «κλασικό- κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Όμως καθώς αυτό συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει στο 201% του ΑΕΠ το 2016 και το 160% το 2022, τα νούμερα αυτά μεταφράζονται στην πράξη, ως  ένα ασήκωτο βάρος στον «λαιμό» της ελληνικής Οικονομίας, που για την αποπληρωμή του, θυσιάζεται η ανάπτυξη και πρόοδος της εσωτερικής αγοράς.

Η πλήρης επίτευξη των στόχων, απαιτεί μέτρα «φωτιά» και μία νέα φόρο-επιδρομή για να συγκεντρωθούν τα αστρονομικά ποσά των δόσεων που πρέπει να πληρωθούν.

Φέρνει την υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών,  την απορύθμιση της αγοράς, λουκέτα στις επιχειρήσεις και όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση της πραγματικής ανεργίας που επανατροφοδοτεί τον κύκλο της ύφεσης.

Σχετική έκθεση ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους,  (debt sustainability analysis – DSA), που παρουσιάζεται σε  δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, φτάνει στο συμπέρασμα, πως το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναγκαστικά «κούρεμα».

Έχουμε να πληρώσουμε 23 δισ. μέχρι το τέλος  Αυγούστου

Όπως αναφέρεται, στην ανάλυση διαχειρισιμότητας (DSA) των ευρωπαϊκών θεσμών εκφράζονται «σοβαρές ανησυχίες» για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, η έκθεση προτείνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιστρέψουν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα.

Επίσης, προβλέπεται πως το ΑΕΠ της χώρας μας, θα διαμορφωθεί στο -2,3% το 2015, στο -1,3% το 2016 και στο 2,7% το 2017, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 201% του ΑΕΠ το 2016, στο 175% το 2020, στο 160% το 2022 και στο 122% στο 2030.  Μία πρόβλεψη που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες στο μέλλον για την χώρα μας.

Η εκτίμηση της Ευρώπης, είναι πως αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα,  το 2022 το χρέος θα είναι στο 173,7%, ενώ αν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή που υπολογίζεται σήμερα και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ, Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) είναι ακόμα  μεγαλύτερα, τότε το χρέος θα κινηθεί στο 148,2% του ΑΕΠ το 2022.

Μέχρι τότε, βέβαια μπορεί να συμβούν πολλά, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μέρος των ξένων δανειστών δεν εμπιστεύεται τις προβλέψεις και επιμένει σε συνεχείς και αυστηρές αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος της προόδου και της υλοποίησης των νέων μεταρρυθμίσεων.

Το 2022 είναι έτος ορόσημο για τους δανειστές,  γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευτεί στο ΔΝΤ ότι τότε θα προχωρήσει σε μείωση του ελληνικού  χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ!

Το πρακτορείο Reuters συνεχίζει και αναφέρει, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το οικονομικό σχέδιο, ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι αρκετά μεγαλύτερο ή μάλλον «ακριβότερο» από ότι προβλέπει η πρώτη συμφωνία και μπορεί να φτάσει συνολικά τα 91,7 δισ. ευρώ.

Ένα αστρονομικό ποσό, ακόμα και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα,  από τα οποία τα 85,5 δισ. είναι το πακέτο διάσωσης και τα 6,2 δισ. προβλέπεται πως θα μπουν στα Δημόσια Ταμεία, από την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων.

Μεγάλες οι ανάγκες χρηματοδότησης για Αυγούστα και Σεπτέμβριο  

Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να είναι ιδιαίτερα μεγάλες μέσα στο καλοκαίρι, τόσο για την πληρωμή των περίπου 5,3 δισ. που είναι τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα 7,16 δισ. που πρέπει να δώσουμε στον EFSM για την αποπληρωμή του έκτακτου δανείου που πήραμε από την Ευρώπη για την πληρωμή, των δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ τον Ιούλιο, 10 δισ. εκτιμάται πως θα χρειαστούν πριν τον Οκτώβριο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις δόσεις ΔΝΤ και ΕΚΤ του Αυγούστου που μαζί με τόκους θα φτάσουν στα 5 δις.  

Για την κάλυψη αυτών τον μεγάλων αναγκών της ελληνικής Οικονομίας τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται ρητά η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 23 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή