Οι δανειστές επιμένουν για ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Βάζουν εμπόδια στο σχέδιο της κυβέρνησης για μειωμένο ΦΠΑ 6% και 13%

Σημαντική απόσταση συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα φέρεται έβαλαν εμπόδια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία).

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή δύο μειωμένων συντελεστών στην ιδιωτική εκπαίδευση- 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία – βρίσκει εμπόδια, αφού η κοινοτική οδηγία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Αντί αυτού, θα πρέπει τα κράτη είτε να μη επιβάλλουν ΦΠΑ στην εκπαίδευση, είτε να ισχύει ο κανονικός συντελεστής.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 98 της κοινοτικής οδηγίας αναφέρεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών των κατηγοριών που περιλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο πίνακα.

Σε αυτόν τον πίνακα, δεν υπάρχει η ιδιωτική εκπαίδευση εκπαίδευση, αφού βάση της κοινοτικής οδηγίας αυτή απαλλάσσεται και είναι στην κρίση των κρατών- μελών το αν θα επιβάλουν μόνο τον κανονικό συντελεστή.

Πάντως, για τα βασικά θέματα, καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα.

Εκτός του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χθες ότι πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τους θεσμούς), η κυβέρνηση θα πρέπει γενικότερα να κινηθεί πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου έως την Τρίτη.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group, το οποίο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έως την Τρίτη και έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έκθεση των θεσμών, θα συζητήσει το κατά πόσον ανταποκρίθηκε η Αθήνα στις υποχρεώσεις της και θα εισηγηθεί την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν η εισήγηση είναι θετική, τότε τα κεφάλαια αναμένεται να εκταμιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ακόμα, μεγάλο ζήτημα για την κοινωνία και την οικονομία, είναι οι αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη.

Αν και αποτελούν ένα μικρό μέρος όμως του συνολικού προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια το οποίο συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν υπήρξε καμία λύση και οι απεσταλμένοι των Θεσμών έφυγαν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους τεράστιο χάσμα (δέχονται να υπάρχει προστασία μόνο για πολύ μικρά χρέη και βαλάντια), ενώ δεν κάμφθηκαν ούτε από την δημόσια αναφορά του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που είπε πως αν δεν λύσουν αυτοί το θέμα, τότε θα πρέπει να λυθεί σε υψηλό πολιτικό  επίπεδο.

Και έτσι όμως, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες τους αποδειχτούν μικρές ή μεγάλες,  με βάση τα στοιχεία των τεστ που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδος, αναλόγως μικρό ή μεγάλο θα είναι και το πρόβλημα της επίλυσης  των κόκκινων δανείων.

Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν επηρεάζει μόνον τα δάνεια αλλά και τις καταθέσεις των Ελλήνων, η κυβέρνηση τρέχει τώρα να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα και το νομοσχέδιο που προβλέπει πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία.

Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται μόνο με ένα άρθρο και ένα νόμο, ούτε με έναν απλό οδικό χάρτη που θα ψηφίσει η Βουλή, αλλά συνδέεται επίσης με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή