Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι μπίζνες με τους μπλε κάδους εκθέτουν τον Κωστή Χατζηδάκη

Μοιραστείτε το

Που σταματάει η περιβαλλοντολογική ευαισθησία του υπουργού αφήνοντας αναπάντητα ερωτηματικά

Ανεξήγητη επιμονή από τον γενικό γραμματέα αποβλήτων, Γραφάκο, να εξυπηρετηθεί η «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.»

Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, που η χώρα πλήττεται από την υγειονομική κρίση και προσπαθεί να αναχαιτίσει τις δυσμενείς συνέπειες και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, κάποιοι κορυφαίοι υπουργοί δεν λένε να εναρμονιστούν με τον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τις πράξεις και τις μεθοδεύσεις τους σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Την ώρα μάλιστα που το χαρτοφυλάκιό τους ακουμπά ιδιαίτερα ευαίσθητη ζητήματα και θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενεργά στην επίλυση των σοβαρών καθημερινών προβλημάτων και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, αυτοί καταπιάνονται με εισηγήσεις, διαδικασίες αλλά και παραλείψεις αμφιβόλου νομιμότητας.

Ο λόγος για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα προκαλεί πολλά ερωτηματικά με τη στάση του αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης και «μπλε κάδων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των μπλε κάδων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεθοδεύσεων και αστοχιών που έχουν γίνει επί των ημερών τους και ας υποστηρίζει ο ίδιος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι «η προώθηση των πράσινων τεχνολογιών και της καινοτομίας είναι αυτό που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία μας αύριο»…

Φυσικά, κάθε άλλο παρά σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Κ. Χατζηδάκης και μαζί του οι άνθρωποι του στενού του κύκλου που, όχι τυχαία, έχει τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά:  Κορυφαίο παράδειγμα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, του οποίου ο ρόλος για θέματα όπως η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.) για τους μπλε κάδους, κάθε άλλο παρά ορθός και αδιάβλητος μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το χρονικό των μπλε κάδων και τα πεπραγμένα Γραφάκου. 

Τα έργα και οι ημέρες του κ. Γραφάκου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά για το πώς και το πόσο υπερέβαινε τα καθήκοντά του και τις αρμοδιότητές του, εγείροντας πολλά ερωτήματα.

Οι παραφωνίες ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν, με τον Μανώλη Γραφάκο να μπαίνει σε ένα κάδρο αμφιβόλου νομιμότητας και να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων για το χειρισμό του αλλά και για την «προστασία» που απλόχερα έσπευσε να παρέχει στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.) με πλείστους τρόπους.

Αρχικά, επέδειξε επιμονή και ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον για την εξαετή ανανέωση και την έγκριση λειτουργίας του συλλογικού συστήματος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.), ενώ μάλιστα είναι η ίδια εταιρία που παρακράτησε και δεν απέδωσε, ως όφειλε, πάνω από 87.000.000 ευρώ προς τους δήμους της χώρας για τη χρονική περίοδο 2011-2018!!!

Συνεχίζοντας να παρέχει αμέριστη στήριξη στην εταιρία, ο κ. Γραφάκος έδινε έγγραφες εντολές στα ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εποπτευόμενου φορέα (ΕΟΑΝ) να εγκρίνουν το επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ Α.Ε. 

Εδώ να τονίσουμε ότι το παραπάνω επιχειρησιακό σχέδιο, ο ΕΟΑΝ ζητούσε από το 2011 να σταλεί ως νέο, αναμορφωμένο και προσαρμοσμένο στον τρόπο που της είχε υποδείξει, κάτι που η εταιρία ποτέ δεν έπραξε και για αυτό δεν είχε εγκριθεί και η τροποποίησή του.

Με αυτούς λοιπόν τους τρόπους, φαίνεται ότι ο κ. Γραφάκος παρεμβαίνει προκαταβολικά και δίνει εντολή για το τι πρέπει να αποφασίσει το ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο του εποπτευόμενου οργανισμού ΕΟΑΝ!

Γιατί όμως τόση ευαισθησία υπέρ της εν λόγω εταιρίας από τον κ. Γραφάκο; Γιατί τόσο άγχος και γιατί τόση βιασύνη;

Γιατί τόσο απροκάλυπτα άτσαλοι χειρισμοί από έναν Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητά εγγράφως την απάντηση της νομικής συμβούλου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα την ίδια μέρα;

Είναι πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα που τίθενται για τις πράξεις του κ. Γραφάκου, με τον εποπτεύοντα υπουργό του, Κωστή Χατζηδάκη, να σιωπά και να κάνει πως δεν τα βλέπει και δεν τα ακούει παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί πλήρως για αυτές τις παραβάσεις καθήκοντος του κ. Γραφάκου από τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ. 

Η «Κ» μαθαίνει επίσης πως ο υπουργός είναι ήδη ενημερωμένος για τις αιτιολογημένες απορίες και ενστάσεις πολλών εμπλεκομένων για μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στην ΕΕΑΑ Α.Ε.

Θα συνεχίσει η σιωπή των δύο ή θα δοθούν οι παρακάτω απαντήσεις: 

  • Τελικά η ΕΕΑΑ Α.Ε. τηρεί τους όρους χορήγησης της έγκρισής της;

  •  Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για τον έλεγχο της εταιρίας σχετικά με αυτό ;

  • Με ποιες χρηματικές εισφορές τιμολόγησε η ΕΕΑΑ τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις για το 3ο  τρίμηνο του 2020 που ισχύουν οι νέες χρηματικές εισφορές;

  • Εχει ενημερώσει η ΕΕΑΑ, ως όφειλε, τις υπόχρεες επιχειρήσεις αλλά και τους συνεργαζόμενους δήμους για τα νέα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν;

  • Ποιος θα είναι υπεύθυνος όταν διωχθούν πειθαρχικά οι δήμαρχοι που συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ, επειδή δεν θα έχουν εισπράξει τα χρήματα που δικαιούνται σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΑΝ που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια»;

Για την ώρα, έχουμε μόνο τη σιωπή του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Γραφάκου. Αναμένουμε και τις απαντήσεις τους που είμαστε σίγουροι πως θα τις δώσουν το συντομότερο…

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.