Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στο BBC, στις 12 Απριλίου 2018, για τα γυρίσματα της μίνι τηλεοπτικής σειράς «The Little Drummer Girl», που θα προβαλλόταν σε 80 τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως .
Πρόκειται για μία ταινία του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνιστές έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια Αγγλίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα σε σκηνοθεσία του διάσημου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ (έχει κάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας»).
Το έργο εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό, ήταν ο ίδιος ο Παρκ Τσαν Γουκ που ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα στον χώρο του Σουνίου, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης γνωρίζει πολύ καλά το Σούνιο, το οποίο έχει «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».
Σε ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ,Λευτέρης Κρέτσος , επεσήμανε μεταξύ άλλων πως:
«Δεν εξηγείται η σπουδή να απορριφθεί , με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές , συμβιβαστικές λύσεις (όπως , για παράδειγμα, η δυνατότητα να γίνουν γυρίσματα νωρίς το πρωί ή σε ώρες μη αιχμής -λύσεις που πρότεινε , προς τιμήν της , η μειοψηφία) το αίτημα ενός , κατά τεκμήριο , σοβαρότατου φορέα και ενός δημιουργού που τιμά τον τόπο μας επιλέγοντας τον για την παραγωγή της σειράς του».
Από την συγκεκριμένη παραγωγή τα οφέλη για τη χώρα μας θα ήταν μεταξύ άλλων:
«Πάνω από 3.000.000 ευρώ που θα έμπαιναν στα ταμία , σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δαπανών για τα γυρίσματα στη χώρα μας. Περίπου 100 άτομα που θα ήταν το σύνολο του ελληνικού συνεργείου και πάνω από 1000 άτομα το σύνολο των βοηθητικών ηθοποιών.
Περισσότεροι από 4000 ηθοποιοί και μέλη αγγλικού συνεργείου που θα διανυκτέρευαν στην Αττική καθώς και 1.500 περίπου άτομα ελληνικών συνεργείων που θα διανυκτέρευαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής».
Παράλληλα , ο κ.Κρέτσος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, επεσήμανε μεταξύ άλλων : «Επειδή η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα φέραμε ένα επενδυτικό κίνητρο και δύο μέρες αργότερα έρχεται μια απόφαση του Κ.Α.Σ. , η οποία απορρίπτει το BBC , για μία μέρα γυρισμάτων χωρίς να δείξει την απαιτούμενη ευελιξία που χρειαζόμαστε» και πρόσθεσε: «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μνημεία , δεν απογοητεύουν όμως τους επενδυτές.
Πρόκειται για μία τηλεοπτική σειρά η οποία προοριζόταν να πάει σε 80 τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως. Περιμένω και ελπίζω να επανεξεταστεί το ζήτημα σε μία νέα βάση».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει την παραγωγή κινηματογραφικών έργων στην χώρα μας καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα γραφειοκρατίας, ενώ δεν υπήρχε κανενός είδους κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.