Οι απαντήσεις των Πανελλαδικών καθημερινά στο kontranews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ «ΛΥΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ                                                            

Το kontranews καθημερινά θα δημοσιεύει τις προτεινόμενες απαντήσεις στα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι απαντήσεις των Μαθηματικών από το φροντιστήριο Έρεισμα:

1111111

Οι απαντήσεις των Αρχαίων Ελληνικών από το φροντιστήριο Έρεισμα:

11111

Οι απαντήσεις των Αρχαίων Ελληνικών από τη Φιλόλογο ΙΩΑΝΝΑ  ΚΑΤΣΙΑΚΙΔΟΥ:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Α1) Επομένως ούτε εκ φύσεως ούτε αντίθετα προς τη φύση υπάρχουν μέσα μας οι αρετές , αλλά εμείς έχουμε από τη φύση την ιδιότητα να τις δεχτούμε και τελειοποιούμαστε με τον εθισμό. Ακόμη όσα από τη φύση σε εμάς υπάρχουν ,τις δυνατότητες αυτών πρώτα αποκτούμε,και ύστερα προχωρούμε στις αντίστοιχες ενέργειες (πράγμα το οποίο στις αισθήσεις είναι φανερό γιατί όχι εξαιτίας του ότι πολλές φορές είδαμε ή πολλές φορές ακούσαμε αποκτήσαμε τις αισθήσεις ,αλλά αντίθετα έχοντας αυτές,  κάναμε χρήση τους, δεν τις αποκτήσαμε έχοντας κάνει και ξανακάνει χρήση τους) .όμως τις αρετές αποκτούμε αφού τις εξασκήσουμε πρώτα, όπως ακριβώς (συμβαίνει) και με τις άλλες τέχνες. γιατί όσα πρέπει αφού τα μάθουμε να τα εξασκούμε , αυτά καθώς τα ξασκούμε τα μαθαίνουμε , για παράδειγμα με το να χτίζουν γίνονται οικοδόμοι και παίζοντας κιθάρα γίνοννται κιθαριστές. με τπν ίδιο τρόπο λοιπόν κάνοντας δίκαιες πράξεις γινόμαστε δίκαιοι (κάνοντας) σώφρονες πράξεις (γινόμαστε) σώφρονες και (κάνοντας) ανδρείες πράξεις (γινόμαστε) ανδρείοι.

Β1) Διάκριση Αριστοτέλη των πολιτευμάτων σε καλά και λιγότερο καλά.Χρέος των νομοθετών να διαπλάθουν ενάρετους ανθρώπους ασκώντας την ηθική αρετή. Εδώ το φαύλη έχει διαφορετική σημασία από αυτή που της δίνουμε σήμερα για να ανταποκρίνεται στις αντιλήψεις του φιλοσόφου.Επιπλέον η σείρα των λέξεων δεν είναι η πρέπουσα γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι πρόκειται για βοηθητικές σημειώσεις του φιλοσόφου.

Ο Αριστοτέλης προσθέτει επιχείρημα για να αποδείξει ότι η αρέτη είναι αποτέλεσμα εθισμού και η ποιότητα της εναπόκειται στη σωστή ή μη σωστή άσκηση της. Επομένως είτε κατακτάται η ηθική αρετή είτε εκφυλίζεται. Με την καλή άσκηση γεννιέται με την κακή φθείρεται .Η αρετή κινείται ανάμεσα στη γέννηση και στη φθορά και οι άνθρωποι εθιζόμενοι στην αγαθή άσκηση της αρετής γίνονται αγαθοί .Πρέπει αυτή να γίνεται με σωστό τρόπο και εφαρμογή ηθικών κανόνων για να αποκτούν οι άνθρωποι ηθική αρετή.

Η λέξη εξις προέρχεται απο το ρημα έχω σε χρόνο μέλλοντα που σημαίνεΙ κτατέχω αποκτώ.Στον Αριστοτέλη έχει την έννοια της συνήθειας που αποκτάται απο τη συνεχή επανάληψη πράξεων ενεργειών.Οι έξεις έχουν διττό χαρακτήρα ειίναι καλές και κακές .Οι έξεις αφορούν την ψυχή τα άλλα είναι τα πάθη και και οι δυνάμεις.Ο άνθρωπος ανάλογα με τις συνήθειες του είτε μπορεί να παρασυρθεί από τα πάθη του είτε να γίνει καλός κι αγαθός.

Β2α) Ο συλλογισμός που χρησιμοποιεί ο Αριστοτέλης είναι αναλογικός ,αναλογική σύνδεση εννοιών και σύγκριση άσκησης των τεχνών με άσκηση της αρετής με σκοπό να πετύχουν την ευδαιμονία για να είναι και η πολιτεία αγαθή.

β) Χρησιμοποιεί κυρίως παραδείγματα για να αποδείξει πως όπως και στις τέχνες έτσι και στις αρετές η απόκτηση τους γίνεται με τον εθισμό και την άσκηση τους.Γίνεται χρήση ρημάτων που δηλώνεται ενέργεια όπως “γίνονται πράττοντες” καθώς και η χρήση του Ενεστώτα για να δηλώθει η αναγκαιότητα της επαναληψης στην άσκηση τόσο στις τέχνες όσο και στις αρετές. Εν συνεχεία προβαίνουμε σε ανάλυση των παραδειγμάτων.

Β3) Σχολικό βιβλίο σελ 152-153 ¨Πριν από όλα όμως ο Αριστοτέλης ……. σε ηθικές και διανοητικές¨

Β4)  ουσία, ουσιαστικός

       υπεροχή ,σχετικός

       φύση, μεταφυσικός

       χρήμα , χρήσιμος

      μάθημα ,ημιμαθής 

 

ΑΔΙΔΑΚΤΟ

Γ1) Μου δίνεις την εντύπωση ότι παρουσιάζεις ικανοποιητική απόδειξη ,είπα εγώ, ότι δεν είναι αυτή η τέχνη των λογογράφων ,την οποία αν κάποιος αποκτήσει , θα ήταν ευτυχισμένος. Και πράγματι εγώ θεωρούσα ότι κάπου σε αυτό το σημείο θα αποκαλυφθεί η γνώση , που από παλιά βέβαια αναζητούμε .Γιατί και οι άνδρες αυτοί που γράφουν λόγους , όταν τους συναναστρέφομαι ,Κλεινία , μου φαίνονται πως είναι πάνσοφοι , και άρα η ίδια η τέχνη τους , κάπως έξοχη και υψηλή. Και βέβαια τίποτα (δεν είναι) παράξενο .γιατί ένα μικρό μέρος της τέχνης των μάγων είναι λίγο κατώτερη και από εκείνη .Δηλαδή ( η τέχνη) των μάγων γοητεύει και οχιές και αράχνες και σκορπιούς και τα άλλα θηρία και τις νόσους ενώ (η τέχνη) και των δικαστών και των μελών της εκκλησίας (του δήμου) και των άλλων πληθών τυχαίνει να είναι και γοητεία  και παρηγοριά.

Γ2) φάτε

     εκτω(ψιλή περισπωμένη)

     τινων (περισπωμένη)

     εύδαιμον 

     ωήθη 

     πεφάνθω πεφηνώς έστω

     παλαίτερον

     κήλησι

    τύχοιεν

   εσομέναις

Γ3α) μοι: δοτική προσωπική του κρίνοντος προσώπου στο δοκεις 

       ευδαίμων: κατηγορούμενο στο τις 

       ήν : αντικείμενο στο ζητουμεν 

       εκείνης: γεβική συγκριτική ως ΄β όρος σύγκρισης στο υποδεεστέρα

      ουσα: κατηγορηματική μετοχή συνημμένη στο υποκείμενο του ρήματος     

 τυγχάνει , η τέχνη

β) κτησάμενος : υποθετική μετοχή συνημμένη στο υποκείμενο του ρήματος, τις 

        σχηματίζει λανθάνων υποθετικό λόγο και με απόδοση το ” αν είη”  δηλώνει την απλή σκέψη 

  Αναλύεται ως εξής 

  ΥΠΟΘΕΣΗ: ει τις κτήσαιτο (ευκτική)

 ΑΠΟΔΟΣΗ : ευδαίμων αν είη (δυνητική ευκτική)

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή