Οι ανατροπές στην φορολογία που φέρνει το νέο μνημόνιο

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στην φορολογία και τα τέλη σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου.  Ενώ ακόμα αναζητούνται τα ισοδύναμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, έρχονται όλο και πιο κοντά οι αλλαγές του νέου φορολογικού νόμου. Τα νέα μέτρα αναμένεται να  προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις αφού μέσα στο πακέτο του πόνου,  περιλαμβάνονται, η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, ο νέος φόρος ακινήτων, η αύξηση των συντελεστών στους φόρους των ενοικίων, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και η νέα φορολογική κλίμακα με τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που στην πράξη αυξάνουν τον φόρο που θα κλιθούν να πληρώσουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα.

Το νέο νομοσχέδιο με την μεγάλη βεντάλια ανατροπών στις φορολογικές διατάξεις  αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τα μέσα Νοεμβρίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα περάσει από τη Βουλή μέσα στο 2015.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

Νέα φορολογική κλίμακα

Η νέα κλίμακα αναμένεται να έχει περισσότερα κλιμάκια, ενώ το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα «χτίζεται» με τη χρήση  καρτών.

Εισφορά αλληλεγγύης

 Ενσωματώνεται στην φορολογική κλίμακα και το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει είναι να μεταφέρει το βάρος από τα μεσαία εισοδήματα στους πλούσιους.

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

 Μέσα στο μήνα θα γίνουν γνωστές κάποιες από τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος φόρος στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος του φόρου που θα παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ.  Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην εξέλιξη της παλαιότερης μορφής του  Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)με αφορολόγητο κοντά στα 60.000 ευρώ αξία ακινήτου.  Και εδώ η απόφαση είναι να πληρώσουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα και να προστατευθούν οι αδύναμοι Οικονομικά φορολογούμενοι.

Αύξηση του φόρου στα ενοίκια

Σάλος ξέσπασε όταν ανακοινώθηκε το πολλαπλό χτύπημα που δέχονται μέσα από τις αλλαγές στην φορολογία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέσα στις διατάξεις του νέου  μνημονίου υπάρχει η αύξηση του συντελεστή φόρου, από 11% σε 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές

Μέσα στις πρώτες αλλαγές που πρέπει να θεωρούνται δεδομένες με το νέο πρόγραμμα, είναι η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών. Όπως έχει τονιστεί πολλές από αυτές είχαν σχεδιαστεί για διαφορετικό σύστημα και τώρα η κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογούμενους που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Στο μισό είναι κομμένο το επίδομα θέρμανσης στον προϋπολογισμό και αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα «πέσει» στο 0,25 ευρώ/l και παράλληλα θα καταργηθεί η προκαταβολή.  Κάτι αναμενόμενο αφού θα ήταν κάπως παράδοξο να δοθεί η προκαταβολή του 25%, ενώ ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι τελευταίες δόσης του περσινού επιδόματος.

Επίσης, αναμένεται να θεσπιστούν αρκετά αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να μειωθεί σημαντικά (σχεδόν στο μισό) ο αριθμός των δικαιούχων.

Το «μάρμαρο» του μνημονίου πληρώνουν οι Αγρότες.

Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο μνημόνιο για τους έλληνες αγρότες που θα δουν να αυξάνεται ο φόρος εισοδήματος να χάνουν φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις να πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο  και πολλοί από αυτούς να μην μπορούν καν να χαρακτηριστούν αγρότες με τα νέα κριτήρια.

Η κατεύθυνση των αλλαγών φέρνει από το επόμενο έτος,  αύξηση του συντελεστή φορολογίας, από το 13% στο 20% και το 2017 νέα στο 26%.

Αλεξιάδης: Οι αλλαγές στην φορολογία δεν είναι ευχάριστες, αλλά είναι αναγκαίες                                                                                                                           

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν δεν είναι στην πολιτική κατεύθυνση και το DNA της Αριστεράς αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. Συγκεκριμένα δήλωσε πως,  «οι φορολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη συμφωνία και τον νόμο 4336, δεν είναι ευχάριστες, δεν είναι στην πολιτική κατεύθυνση και το DNA της Αριστεράς αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα. Για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται τις επόμενες ημέρες στα τέλη κυκλοφορίας,  ξεκαθάρισε πως το υπουργείο επεξεργάζεται  τελικό σχέδιο που θα μεταφέρει το θέμα του βάρους από τα φθηνά και μικρά οχήματα στα μεγάλα και ακριβά. Για το κρίσιμο θέμα του ΕΝΦΙΑ  δήλωσε πως, «για το επόμενο έτος δεσμευθήκαμε για φόρο στην περιουσία που θα μας φέρει 2,65 δισ. ευρώ. Αν λέγεται ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς, είναι θέμα διαλόγου για το περιεχόμενο του νόμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους φορείς»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή