Αντ’ αυτού, απεδείχθη ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα crowdfunding,δηλαδή για μια έκκληση χρηματοδοτικής στήριξης (όχι όμως «ψυχρά», αλλά με ένα νόημα ουσιαστικής συμμετοχής) του ήδη υπαρκτού/υπαρκτότατου PressProject. Ενός εγχειρήματος που ήρθε, με αυτήν την πρωτοβουλία, να προτείνει ένα νέο σχήμα μηντιακής παρουσίας, διεκδικώντας να λειτουργήσει ως δομημένο “απέναντι” στο σημερινό μηντιακό μας σύστημα.
Η διάγνωση που γίνεται εδώ, και στην οποία διάγνωση «απλώς» προσέρχεται ως ιδιαίτερος υποστηρικτής ο Βαρουφάκης, είναι ότι εκείνο που λείπει από την σημερινή ελληνική δημόσια/πολιτική σκηνή δεν είναι τόσο κόμματα ή σχήματα όσο μια σαφώς διαφορετική μηντιακή πραγματικότητα. Για να υπάρξει η μηντιακή αυτή πραγματικότητα «μακριά από το παλιό» δεν αρκεί – λέει, αν ορθά το μεταφράζουμε, το μήνυμα αυτό – η προσέγγιση ξηλώματος των πάγια καταγγελλόμενων διαπλεκόμενων μέσων (δεν έχει και τόσο χάζι, πάντως δεν έχει και ιδιαίτερη ανατρεπτικότητα η καταγγελία των διαπλεκόμενων, άμα π.χ. θυμηθεί κανείς ότι την πατρότητα του όρου διατηρεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!…) ή πάλιν οι κινήσεις Νικου Παππά/νέου ΕΣΡ/νέων αδειοδοτήσεων. Που, ούτως ή άλλως, μένει να δούμε το τι συγκεκριμένο θα αποδώσουν. Και πότε..
Για να υπάρξει λοιπόν μια μετάβαση σε μια άλλη μηντιακή πραγματικότητα χρειάζεται να αποκοπεί – συνεχίζει αυτή η σκέψη / προσέγγιση – ο χώρος της δημοσιογραφίας από την εξάρτηση, οικονομική/εργοδοτική, από την παραδοσιακή φιγούρα του εκδότη. Καθώς όμως το ον «δημοσιογράφος» δεν γίνεται να τρέφεται μόνο με ιδέες ανεξαρτησίας, έρχεται η έκκληση προς τον επίδοξο αναγνώστη που ενδιαφέρεται να έχει μιαν τέτοια ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης/σχολίασης/άποψης να έρθει και – με 5 ευρώ τον μήνα: αυτή είναι η διάσταση του crowdfunding, το οποίο με 1101 πιστούς «κάτι είναι» – να στηρίζει έμπρακτα το Μέσο «του». (Ο Βαρουφάκης, αν καταλάβαμε καλά, διαφοροποιείται κατά το ότι θα δώσει 50 ευρώ αντί για 5). Περισσότερη στήριξη είναι εφικτή, ως τέτοια: οι σχετικές τραπεζικές συντεταγμένες παρέχονται, μαζί και με απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα υπο μορφήν FAQ/ πρόδηλων ερωτημάτων.
Για όσους τυχόν έχουν την συνήθη Ελληνική καχυποψία για ό,τι τους ζητά πόρους προκειμένου να μετατρέψει τους πόρους αυτούς σε δουλειά ανθρώπων, μια μαρτυρία: όταν κάποια στιγμή προτάθηκε στο PressProject ένα κείμενο/έρευνα μεταπτυχιακού φοιτητή, από το ίδιο το Ρ.Ρ. προσφέρθηκε (και καταβλήθηκε) αμοιβή – όχι δε αμοιβή απόλυτα συμβολική. Άρα; Άρα η έννοια της ιδιότυπης οικονομικής προσέγγισης στην δημιουργία νέου Μέσου έχει περιεχόμενο…
Στην άλλη άκρια των πραγμάτων – ας πούμε του τρόπου έκφρασης! – η πρόσφατη επίθεση/«λούσιμο» κατά Τάσου Τέλλογλου ως μαλάκα, πέραν των όποιων άλλων χαρακτηρισμών, από τον Κώστα Εφήμερο («τον εκφραστή» του Ρ.Ρ.), για την τοποθέτηση Τέλλογλου στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών, δείχνει μια ροπή προς ένα είδος μαχητικότητας που – ακόμη και όταν διαφωνεί κανείς απόλυτα με την επικίνδυνη προσέγγιση περί «λαθρομεταναστών» – ξεπερνάει τα όρια προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρον. Και, υποθέτουμε να στρατεύσει.
Όπως και σε πολλά άλλα, έτσι και εδώ το αύριο –και το μεθαύριο, και ο άλλος μήνας και ο παράλλος– θα δείξει.