«Όχι» της Εισαγγελέως στο νέο αίτημα για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

“Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα”

«Προσχηματικό» χαρακτήρισε το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, η Εισαγγελέας, προτείνοντας στο Συμβούλιο Εφετών την απόρριψή του.

Όπως είπε «οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο» προσθέτοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων τονίζοντας πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι «προκύπτει πασιφανώς και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπ’ όψιν συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης» και πως «τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπ’ όψιν».

Η κ. Σταθέα τόνισε κατά την αγόρευσή της ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής. Δεν μπορεί να συνενώσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι» και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και  υπακούουν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα».

Τι ζητούν με το νέο αίτημα

Με το νέο αίτημα, που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στη χώρα τους, η Άγκυρα επιχείρησε να αντικρούσει όλα τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης οι «8» προκειμένου να μην εκδοθούν στην χώρα τους.

Αυτή την φορά, ζητούν την έκδοση των αξιωματικών για δυο επιπλέον αδικήματα από αυτά που είχε συμπεριλάβει στο πρώτο αίτημα της. Πρόκειται για τις κατηγορίες της λεηλασίας και της πρόκλησης ζημίας σε δημόσια περιουσία, τα οποία προστίθενται στα έξι αδικήματα που αρχικά είχαν αποδώσει οι τουρκικές Αρχές στους «8» τα οποία και έχουν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή