Ο βασιλιάς «σερβίρει» τον Νικόλαο!

ΟΙ 6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ                                                                                         

 «Δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με την πολιτική», είπε, «αλλά για τον Νικόλαο δεν ξέρω, πρέπει να τον ρωτήσετε…»

Έξι μήνες μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του με συγγραφική αρωγή Γεωργίου Π. Μαλούχου από την εφημερίδα «Το Βήμα» ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος επανήλθε αυτή τη φορά αυτοπροσώπως από το σαλόνι της κατοικίας του στο Πόρτο Χέλι με συνέντευξή του στους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη του ΣΚΑΪ να αναμασήσει τα όσα είχε ισχυριστεί στο τρίτομο έργο του που επιγραφόταν «Χωρίς Τίτλο».

Ο σκοπός της επανεμφάνισής του, όπως φάνηκε, ήταν:

1 Να πλασάρει τον εμπλουτισμό του βιβλίου του με νέες σελίδες που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι και προφανώς θα επανεκδοθεί. Αφού εξήγησε ότι δεν του αρέσει να μιλάει συχνά… «Θέλω να κάνω λίγο μεγαλύτερο το βιβλίο μου» είπε δικαιολογώντας το γιατί εμφανίστηκε σε αυτή την τηλεοπτική συνέντυξη.

Βασιλιάς-πλασιέ; Θεμιτό. Εδώ τόσοι αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί εν ενεργεία προωθούν την πραμάτεια των χωρών τους!

2 Να διαψεύσει ότι πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική ή ότι δέχτηκε πρόταση για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς πολιτικούς. Έχουν μπουχτίσει είπε. Σε ερώτηση αν του το χουν ζητήσει απάντησε «Εμένα την αφεντιά μου όχι. Δεν έχω καμία διάθεση». Αλλά για τον Νικόλαο «δεν ξέρω πρέπει να τον ρωτήσετε».

Μήπως ήρθε η ώρα για κάποια συνέντευξη και στον Νικόλαο;

3 Να αφήσει ανοικτό το θέμα της παλινόρθωσης της μοναρχίας, όταν απαντώντας στην ερώτηση «έχει τελειώσει η ιστορία της μοναρχίας;» είπε: «Δεν υπάρχει τέλος, δεν υπάρχει αρχή. Όλα είναι στα χέρια του ελληνικού λαού. Δύο φορές αποφάσισαν να την επαναφέρουν…»

Έχει γούστο να διανοείται ότι μπορεί το κακό να τριτώσει!

4 Να βγάλει λάδι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν στην ερώτηση αν είχε προετοιμάσει τον Νόβα, τον Μητσοτάκη κ.ά. για την κυβέρνηση που ακολούθησε την αποπομπή του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου του 1965, απάντησε για τον Νόβα θετικά, για δε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι δεν είχε προϊδεαστεί, δεν ήξερε τίποτα.

Λάδι λοιπόν και ο αρχιαποστάτης του ’65.

5 Να δηλώσει ότι η ιστορία θέλει να τον γράψει ως τον άνθρωπο που «κράτησε τη χώρα του έξω από εμφύλιο και έξω από πόλεμο με άλλη χώρα».

Κάτι δηλαδή σαν τον βασιλιά της ειρήνης. Λες και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι Πρωθυπουργοί που ακολούθησαν την επάρατο βασιλεία μετά το 1974 δεν φρόντισαν γι’ αυτό.

6 Να ξεκαθαρίσει μια για πάντα την… ταυτότητά του δηλώνοντας: «Είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος. Αυτό δεν αλλάζει. Τελεία και παύλα».

Βασιλεύς χωρίς βασίλειο, όπως λέμε «είμαι ο μέγας Ναπολέων». Τι έχει να χάσει;

Στα 76 του χρόνια πια- γεννημένος το 1940- μόνιμος κάτοικος πλέον της Ελλάδας με αρκετή δυσκολία στην εκφορά του λόγου, όχι λόγω άγνοιας της γλώσσας, κόβοντας στη μέση προτάσεις και χρησιμοποιώντας που και που εκφράσεις στα αγγλικά, απαντούσε στις χωρίς ιδιαίτερο αντίλογο ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων. Ένας πρώην ευθυτενής μονάρχης. Ένας νυν… μαραμένος βασιλιάς. Και τι δεν είπε!

• Ότι ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος άλλους απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος γιατί ήταν υπέρ των συνεργασιών. «Είμαι υπέρ άλλους απλής αναλογικής. Το είπα στον τελευταίο Πρωθυπουργό (εννοεί τον Παν. Κανελλόπουλο το 1967). Να μην φοβόμαστε άλλους συνεργασίες».

Ως αρχηγός τότε του κράτους με δικαίωμα να ορίζει Πρωθυπουργό και τον κηπουρό του, άλλους εύστοχα έχει λεχθεί, ήθελε να κάνει το έργο του ευκολότερο. Εδώ απέπεμψε έναν Πρωθυπουργό του 53%! Μια κυβέρνηση συνεργασίας αποτελούμενη από κόμματα με πολύ μικρότερα ποσοστά δεν θα ήταν πιόνι στα χέρια του;

• Ότι και σήμερα αν ξαναγινόταν θα όρκιζε την κυβέρνηση άλλους χούντας. Και ιδού το σκεπτικό του: «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει αμφιβολία, διότι μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή, ο μόνος που είχε εξουσία αν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ, αλλά και ποιος με άκουγε εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση». Και άλλους εξήγησε παρακάτω επειδή πολλοί αξιωματικοί ήταν εναντίον άλλους χούντας, αν μαθευόταν ότι ο βασιλεύς ήταν αιχμάλωτός άλλους θα γινόταν εμφύλιος. Θα σκοτώνονταν μεταξύ άλλους.

Σιγά τα αίματα… Μεγαλειότατε. Κανένας εμφύλιος δεν θα γινόταν. Το πιο πιθανό ήταν η χούντα να τα μάζευε ή να άλλους μάζευε…

• Ότι μετά το αντικίνημα άλλους 13ης Δεκεμβρίου «προτιμώ να το λέτε η προσπάθεια του βασιλέως» έφυγε διότι πάλι δεν ήθελε να γίνει εμφύλιος. Σκέφτηκε είπε να βάλουν τα αεροπλάνα, γιατί είχε τον έλεγχο άλλους αεροπορίας, να σπάσουν το φράγμα του ήχου πετώντας πάνω από την Αθήνα. Του είπαν άλλους ότι όσες γυναίκες ήταν έγκυες θα απέβαλαν. Έτσι προτίμησε να φύγει.

Από τη μια ο κίνδυνος του εμφυλίου, από την άλλη γυναικολογικοί λόγοι, δηλαδή κίνδυνος μαζικών αποβολών από έγκυες, έδωσαν τη δυνατότητα στη χούντα να κάτσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού για 7 ολόκληρα χρόνια. Μόνο τον εαυτό του δεν σκεφτόταν ο βασιλιάς. Όλο άλλους άλλους!

• Ότι «δεν αξίζει να ζητήσεις συγγνώμη για κάτι το οποίο δεν ξέρεις, γιατί να ζητήσεις;» είπε απαντώντας στην ερώτηση αν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να ζητήσει κάποια συγγνώμη για τις εξορίες χιλιάδων πολιτών, κυρίως αριστερών. Για να συμπληρώσει: «πρέπει να κάνεις τη μεγάλη προσπάθεια να μην ξαναγίνει αυτό, διότι το να ζητήσεις συγγνώμη για ένα τέτοιο πράγμα τι αξία έχει;».

Ε όχι και να εκστομίσει τη λέξη «συγγνώμη» ο βασιλεύς! Αν ανατρέξει κάποιος στην εποχή του πατέρα του και του ιδίου οι αριστεροί- κομμουνιστές της εποχής αντιμετωπίζονταν ως μιάσματα και η εξορία ήταν ο προσφορότερος τρόπος… επιβίωσής τους. Γιατί ο άλλος ήταν η εξόντωση. Ή όχι… Μεγαλειότατε;

• Ότι έκανε λάθος που δεν γύρισε στην Ελλάδα αλλά ματαίως περίμενε το τηλεφώνημα από τον Καραμανλή που δεν έγινε ποτέ. Και έριξε τις συνήθεις βολές του: «Είχαμε συνεννοηθεί πολλές φορές… για τον Καραμανλή ήμουν η νομιμότης. Το ότι το ξέχασε μετά, το ξέρουν όλοι». Παραδέχτηκε ότι από ανοησία δεν πήρε το αεροπλάνο να γυρίσει πίσω. «Δεν περίμενα από τον Καραμανλή που ο Παύλος τον έκανε Πρωθυπουργό, τον έκανε άρχοντα να φερθεί έτσι».

Κι όμως η πράξη αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν –ομολογουμένως– από τις καλύτερες της πολιτικής του καριέρας, εξιλεωτική κάπως του αστυνομικού κράτους που είχε επιβάλλει με τις ευχές του βασιλιά κατά την πρώτη 8ετία της διακυβέρνησής του (1955-1963).

Για Τσiπρα

Ρωτήθηκε από τους δύο δημοσιογράφους για μια τυχαία συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο μόλις ο τελευταίος είχε αναλάβει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Διάβαζε μια εφημερίδα και κατάλαβε ποιος ήμουν και του λέω δεν θέλω να σε ενοχλήσω. Λέω τελειώστε την εφημερίδα σας, εγώ περιμένω τη βαλίτσα και θα φύγω και τότε κατάλαβε ποιος ήμουν και χαιρετηθήκαμε. Και μου λέει αν μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση, τι λένε οι ξένοι για την Ελλάδα. Οι προσπάθειες που κάνει είτε καλές είτε όχι υπάρχουν, δουλεύει σκληρά ο άνθρωπος δεν υπάρχει θέμα, για να πετύχει αυτό που θέλει. Τώρα εάν τον αφήσει ο λαός να το κάνει είναι άλλη υπόθεση. Μπορεί και όμως να μην έχουμε εκλογές οπότε θα έχει περισσότερο χρόνο μπροστά του».

Τέτοια μετάλλαξη ο Μεγαλειότατος;

Για TA ΑΝΑΚΤΟΡΑ

Ο Κωνσταντίνος είπε ότι ζήτησε το 2004 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο να δει τα ανάκτορα- προεδρικό μέγαρο πλέον- στη δεξίωση που παρέθεσε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήθελα να δω τα ανάκτορα είπε ο τέως. Πολλές αλλαγές. Σκάλες, μαρμάρινα. Δεν θα τα κάναμε ποτέ. Αυτή τη μεγάλη σκάλα τι τη θέλανε; Αν το ‘βλεπε ο πατέρας μου θα γινόταν έξω φρενών!

Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η βασιλική οικογένεια απεχθανόταν την πολυτέλεια και τη χλιδή. Κι ούτε που ενοχλούσαν τους πολίτες τα συνεχή αιτήματα για αύξηση της χορηγίας προς το παλάτι και το διάδοχο, ούτε άκουγε τις φωνές του οργισμένου λαού που διαδήλωνε κόντρα στον σπάταλο και χλιδάτο γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος: «Προίκα στην πεδία και όχι στη Σοφία». Και τον πείραξε τον τέως μια μαρμάρινη σκάλα!

Α!… για να μην το παραλείψουμε και αυτό. Για το χρηματισμό βουλευτών κατά την περίοδο της αποστασίας του ’65 που πηγαινοέρχονταν οι βαλίτσες σαν τα… περιστέρια, ο Κωνσταντίνος έκανε… το κουνέλι. «Δεν είχα ακούσει τίποτα. Ούτε είχα αντιληφθεί…»

Τέτοιο ξύπνιο βασιλιά δεν ξανά ’χε η χώρα. Αετός! Όλα τα καταλάβαινε εκτός από αυτά που δεν τον συνέφεραν.

Αυτά και άλλα, που βεβαίως τα ‘χει ξαναπεί, μας είπε ο τέως. Τώρα βέβαια μας έχει βάλει σε… αγωνία να περιμένουμε την επανέκδοση με τα συμπληρώματα των απομνημονευμάτων του μπας και γίνουμε σοφότεροι. Γιατί αυτός έχει βαλθεί σώνει και καλά να γράψει την ιστορία της εποχής στα μέτρα του.

Τρολάροντας τον Κοκό

Μετά τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Στο twitter το τρολάρισμα πήγε σύννεφο. Αντιγράφουμε για να γελάσουμε με το χιούμορ των χρηστών:

• Κοκο, είσαι ο βασιλιάς δεν το αμφισβητεί κανείς. Φόρα και το ζουρλομανδύα να τελειώνουμε.#istories

• Κύριε Κώσταμ. Μαρμαρωμένο βασιλιά μας έταξαν όχι Ζαβλακωμένο. #istories

• Ακούστε το Βασιλέα και μετά δοξάστε με που μιλώ πιο καθαρά. Άντε μην τα πάρω κρανίο και γράψω καμιά 500αριά τροπολογίες βραδιάτικα #istories

• Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς βασιλιάς δικτάτορας, Θεός και κοσμοκράτορας #istories

• «Δεν είμαι τέως, είμαι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.. Όλοι οι πρώην ρε φίλε το ίδιο… εκεί στην άρνηση. Ξεπέρασέ μας αγόρι μου. Δε θα στείλουμε

• Zει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος;;; Eνημερώστε με γιατί έχω βγάλει ουρά και λέπια!

• Θα ‘ρθει πάλι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος στην Ελλάδα, και δεν θα μπορεί να πει τον γιο του πριγκιπόπουλο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή