Ο “Τζόκερ” και η …κυβερνητική παράκρουση

Οι Αντιδάσεις που προκάλεσε η έφοδος της αστυνομίας σε δύο διαφορετικές κινηματογραφικές αίθουσες, ποικίλουν. 

Η κινηματογραφική κριτική με το πολιτικό και το αστυνομικό ρεπορτάζ έγιναν ένα, ενώ η κοινωνία, εκτός από το χιούμορ, αντιμετώπισε την υπόθεση και με μεγάλη οργή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού, “πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών” λέγοντας ότι οι τηλεφωνικές καταγγελίες που έγιναν από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ενήργησαν αυτοβούλως και εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους, ενώ μάλιστα σημείωσε ότι έμαθε εκ των υστέρων την πρωτοβουλία των δύο και τόνισε πως ήδη ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία.   

Ο γενικός διευθυντής σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου, Μάριος Κωστάκης, από την άλλη, υποστήριξε ότι την καταγγελία για ανήλικους στις αίθουσες έκανε εταιρεία διανομής ταινιών.

Προβληματικός ο νόμος λένε τώρα

Σύμφωνα όμως με όσα δήλωσε χθές η υπουργός πρόκειται για έναν προβληματικό νόμο που η τελευταία του αναθεώρηση υπόκειται στον μεγάλο νόμο για τον κινηματογράφο του 2010 ονόματι «Ενίσχυση και Ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης» και θεωρείται προβληματικός καθώς  «το συγκεκριμένο εδάφιο υποτίθεται ότι αναθεωρείται από το 2014» και αφορά τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, της έκδοσης δελτίων εισόδων κλπ.

Προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμάζευτα η Λ. Μενδώνη δήλωσε: «Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη διαδικασία του καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ».

Σε ΠΔ του 1991 βασίστηκαν οι έφοδοι στο «Τζόκερ».

Σήμερα, με ανάρτηση του στο Facebook, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, αποκάλυψε ότι η έφοδος στους κινηματογράφους έγινε με Προεδρικό Διάταγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991. 

Πρόκειται για το άρθρο 97 του προεδρικού διατάγματος 141 του 1991 που σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 9 του μεταξικού νόμου 445/1937, ρυθμίζουν τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα περί απαγόρευσης εισόδου ανηλίκων σε ακατάλληλα θεάματα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ” Η κ. Μενδώνη όχι μόνο μίλησε για «νόμο Γερουλάνου», αλλά, κυρίως, με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε πως δεν προβλέπονται από το συγκεκριμένο νόμο του 2010 όσα διαδραματίστηκαν από την αστυνομία στις κινηματογραφικές αίθουσες.”

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Ραγκούσης έγραψε: 

Ο κ. Πέτσας ψεύδεται και διαψεύδεται – Σε ΠΔ του 1991 βασίστηκαν οι έφοδοι στο «Τζόκερ».
Με Προεδρικό Διάταγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 έκαναν τις εφόδους στους κινηματογράφους.
Τελικά, η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στις απαράδεκτες εφόδους της Ελληνικής Αστυνομίας στους κινηματογράφους για να προσαγάγει ανήλικους που παρακολουθούσαν την ταινία Joker, βασίστηκε σε προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το άρθρο 97 του προεδρικού διατάγματος 141 του 1991 που σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 9 του μεταξικού νόμου 445/1937, ρυθμίζουν τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα περί απαγόρευσης εισόδου ανηλίκων σε ακατάλληλα θεάματα.
Είναι διατάξεις που καμία κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να ενεργοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Αυτήν την αλήθεια τη γνώριζαν από την πρώτη στιγμή.
Αυτήν την αλήθεια προσπάθησαν να κρύψουν με τις ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν νόμου Ραγκούση του 2010.
Η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού τους διέψευσε πανηγυρικά, στη συνέντευξή της στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Αντ1.
Η κ. Μενδώνη όχι μόνο μίλησε για «νόμο Γερουλάνου», αλλά, κυρίως, με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε πως δεν προβλέπονται από το συγκεκριμένο νόμο του 2010 όσα διαδραματίστηκαν από την αστυνομία στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
1. Ενεργοποίησαν το προεδρικό διάταγμα Μητσοτάκη του 1991 σε συνδυασμό με τον μεταξικό νόμο, απολύτως συνειδητά και στο πλαίσιο του ακραία δεξιού δόγματος της αστυνομικοποίησης της πολιτικής τους.
Στο πλαίσιο αυτού του γενικευμένου δόγματος έκαναν τις πρωτοφανείς εφόδους στους κινηματογράφους.
2. Επειδή, όμως, είναι θρασύδειλοι, μόλις αντιλήφθηκαν την κοινωνική αντίδραση κατέφυγαν στις γνωστές τους μεθόδους.
Τις γκαιμπελικές μεθόδους αποπροσανατολισμού, μέσω διασποράς fake news από τα γνωστά εκτελεστικά τους όργανα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πέτσας με τις σημερινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε κι επίσημα πως αυτό το σύστημα παραπληροφόρησης έχει την έδρα του στο Μαξίμου.
3. Είναι λοιπόν και ακραία δεξιοί και θρασύδειλοι και ψεύτες.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Το βράδυ της Κυριακής καταγγελίες για εισβολή ένοπλων αστυνομικών στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, όπου παιζόταν το Joker και  απομάκρυνση ανήλικων θεατών αποκάλυψαν την υπόθεση. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της αίθουσας αποκάλυψε ότι υπήρξαν δεκάδες αστυνομικοί που διέκοψαν την προβολή και τρομοκράτησαν τον κόσμο. Αμέσως έγινε γνωστό ότι και το Σάββατο, κατά την προβολή της ταινίας στο αίθουσα του Μall, διεκόπη η προβολή  και μεταφέρθηκαν στο τμήμα για αναγνώριση 7 ανήλικοι, καθ’ υπόδειξη υπαλλήλου του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του αιθουσάρχη καθώς η σήμανση προβλέπει ότι η ταινία είναι «κατάλληλη άνω των 18». Η ΕΛΑΣ επιβεβαίωσε τα περιστατικά αλλά επέρριψε την πρωτοβουλία σε υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το Υπουργείο από την πλευρά του εξέδωσε αργά το βράδυ ανακοίνωση, αποποιούμενο οποιαδήποτε ευθύνη. Άμεσα ξεκίνησε ένας άνευ προηγουμένου σάλος, «πάρτι» στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και δημόσια κατακραυγή.

Το πρωί της Δευτέρας, εμφανώς αμήχανη η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για φαντασιακά δημοσιεύματα, ιστοσελίδες έγραφαν για υπαλλήλους ΣΥΡΙΖΑίες, κάποια δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε αντεκδίκηση διαζευγμένων γονέων και κάποια άλλα σε διαμάχη μεταξύ εταιριών. Μέχρι και στο ΚΙΝΑΛ ξέσπασε εμφύλιος μετά την προσπάθεια κάποιων να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση.

Ήδη ο Τομεάρχης  του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είχε επικοινωνήσει με την ΕΛΑΣ που του έχει εκθέσει επακριβώς τι έχει συμβεί από την πλευρά της και ανακοίνωσε τα γεγονότα μιλώντας για επιστροφή σε «μαύρες εποχές».  Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναγκάζεται να εμφανιστεί στα ΜΜΕ για να παραδεχτεί τι έχει συμβεί και να καταδικάσει το γεγονός, αλλά υποστηρίζει ότι επρόκειτο για υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ που έδρασαν αυτοβούλως και θα διωχθούν πειθαρχικά, επιχειρώντας εκ νέου να αποποιηθεί οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη. Όμως η υπάλληλος στην έγγραφη καταγγελία της στο ΑΤ Αμαρουσίου καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς και αποκαλύπτει ότι υπήρχε προετοιμασία από το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Πολιτισμού σε συνεννόηση με εισαγγελέα και την ΕΛΑΣ και πως έδρασε κατόπιν εντολής της προϊσταμένης της, που μοιάζει και το προφανές. Καθώς η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη, το Υπουργείο Πολιτισμού αλλάζει την εκδοχή του και κάνει λόγο για κατηγορία ανταγωνίστριας εταιρίας διανομής, χωρίς βέβαια να την κατονομάζει.

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που έχει δει την ταινία μια εβδομάδα πριν, σχολίασε με σκωπτική ανάρτηση στα social media τους τραγικούς χειρισμούς, ενώ με αφορμή την υπόθεση, η αύξηση των φαινομένων σκοταδισμού στη χώρα έφτασε μέχρι την Κομισιόν με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ και, ειδικά, κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί προσπαθούν αμήχανα να παρουσιάσουν διαφορετικές εκδοχές με αποτέλεσμα να προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη γελοιοποίηση της υπόθεσης. Ρεπόρτερ μάλιστα για να δικαιολογήσει την επέμβαση της Αστυνομίας, ισχυρίζεται ότι η αφίσα της ταινίας «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά είναι σήμανση για την ταινία «Joker» ρίχνοντας τα κοινωνικά δίκτυα!

Τα ερωτήματα

Αυτό που προκαλεί ερωτήματα για αρχή είναι γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη αυστηρότητα για να επιβληθεί από την αρμόδια επιτροπή σήμανση «Α18» σε μια ταινία που στις χώρες της Δύσης έχει σήμανση Α12 ως και Α15 και γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη σπουδή ώστε να αστυνομευτεί η παρουσία ανηλίκων, κάτι που δεν έχει συμβεί για δεκαετίες στην Ελλάδα. 

Και στην συνέχεια, πως είναι δυνατόν, με δυο τηλεφωνικές καταγγελίες να κάνουν έφοδο (!) 40 πάνοπλοι αστυνομικοί σε κινηματογράφο, γεμάτο μικρά παιδιά, προκαλώντας τρόμο, την ώρα που πολλά από αυτά, συνεδεύονταν από τους γονείς τους, και που σε άλλες περιπτώσεις, κλοπών και διαρρήξεων, με το ζόρι φτάνει ένα περιπολικό με δύο άτομα; 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή