Ο πύρινος «ορυμαγδός» και η Λύση

Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη από την Κυριακάτικη

Οι φωτιές μπορεί να έσβησαν στην Εύβοια, αλλά ακόμα καίνε τις περιουσίες και τις ψυχές των πυρόπληκτων πολιτών. Οι «άριστοι» διαχειριστές κρίσεων της κυβέρνησης απέτυχαν παταγωδώς στο να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 1,3 εκατομμύρια δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες σπίτια και ζώα. Και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό, τι είδαμε; Ένα Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην Βουλή, με ύφος αυταρέσκειας, αυτοθαυμασμού και με παρωχημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα και χωρίς ουσιαστικά ίχνος αυτοκριτικής, να αποποιείται τις ευθύνες του και μάλιστα κουνώντας το χέρι του στους επικριτές του, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήταν λιγότερο κακός από τον προκάτοχό του.

Η μόνη εμπεριστατωμένη πολιτική ομιλία ήταν του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αφού δεν έμεινε στα αποτελέσματα της αποτυχημένης διαχείρισης, αλλά στα αίτια και στις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα σύγχρονο νέο και αποτελεσματικό εθνικό αντιπυρικό σχέδιο, που θα δίνει προτεραιότητα κατά 70% στην πρόληψη και το υπόλοιπο 30% στην καταστολή, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα εθνικά αντιπυρικά σχέδια δασοπροστασίας των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

Το πολυσέλιδο σχέδιο προτάσεων της Ελληνικής Λύσης που κατατέθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της στην Βουλή, περιελάβανε συνοπτικά μια σειρά ενεργειών και δράσεων με κύριο άξονα την δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού φορέα αντιμετώπισης δασοπροστασίας, με καθετοποιημένη διοικητική ανάπτυξη. Έτσι οι δύο κύριοι εμπλεκόμενοι φορείς, το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και η Δασική Υπηρεσία θα λειτουργούν κάτω από ένα και μόνο φορέα, κάτι που είχε επισημανθεί και στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής του Dr. Johann Georg Goldammer από το 2019. Το εν λόγω σχέδιο της Ελληνικής λύσης περιλαμβάνει κοστολογημένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα, πηγές χρηματοδότησης και νέες μεθόδους πρόληψης και καταστολής, οι οποίες είναι νέες για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά όμως όχι για τον υπόλοιπο κόσμο.

Επιγραμματικά στον τομέα της πρόληψης πέραν των αυτονοήτων, όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, και πέραν της άνω διοικητικής αναμόρφωσης και σύστασης του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας αναφέρονται ως κύριες προτάσεις τα κάτωθι:

• H υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, δηλαδή στατιστικά τις πιο συχνά καιόμενες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά εκεί όπου υπάρχουν οικισμοί εντός ή πλησίον περιαστικών δασών, με προϋπολογισμό περίπου στα 6 δισ. ευρώ.

• Η Εναέρια επιτήρηση δασικών περιοχών με 40 drones, εξοπλισμένα με κάμερες, ανιχνευτές και συστήματα GPS για τον εντοπισμό γεωχωρικών στοιχείων για να παρέχουν δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του IRIS 2.0. Ένα ψηφιακό εργαλείο που δεν ενεργοποιήθηκε από την Π.Υ στις πρόσφατες πυρκαγιές για άγνωστο λόγο. Προϋπολογισμός 1,6 εκατ. ευρώ.

• Η σύσταση ενός ειδικού σώματος Δασοκομάντων, που να στελεχώνεται με προσωπικό που έχει αποστρατευθεί από τις ειδικές δυνάμεις των Ε.Δ με συγκεκριμένα κριτήρια πρόσληψης.

• Η «Επαγγελματοποίηση» των εθελοντικών ομάδων και φορέων δασοπυρόσβεσης. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας θα πρέπει να εκπαιδεύονται με βάση τα προγράμματα εκπαίδευσης των πυροσβεστών και να χρηματοδοτούνται για τα μέσα και τον εξοπλισμό τους από τον προϋπολογισμό του ενιαίου φορέα.

• Η Αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού. Άμεση τροποποίηση του άρθρου 265 του Ποινικού Κώδικα, που να τροποποιεί το αδίκημα του εμπρησμού από δόλο, από πλημμέλημα σε κακούργημα, επαπειλούμενο με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή.

• Η Ακύρωση όλων των σχετικών άρθρων της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που προωθεί την κατασκευή βιομηχανικών ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές. Έτσι δεν θα διευκολύνεται το έργο των επίδοξων εμπρηστών, αφού σε καμένες εκτάσεις διανοίγονται πιο εύκολα και με μικρό κόστος υποδομές για τα συνοδά έργα και την μεταφορά ενεργειακού εξοπλισμού.

Όσον αφορά στην καταστολή, αναφέρονται ρεαλιστικές προτάσεις, όπως της απόσυρσης των παλαιών αεροσκαφών Canadair CL-215 και την αντικατάσταση τους με νέα. Συγκεκριμένα με τα τετρακινητήρια έρευνας και διάσωσης βραχείας από-προσγείωσης ShinMaywa US-2, Ιαπωνικής κατασκευής, που με σχετική τροποποίηση, μετατρέπονται άμεσα σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, κατασβεστικής ικανότητα 15 τόνων νερού και με κόστος κτήσης 70εκατ. ευρώ έκαστο.

Επιπλέον, την προμήθεια 4 ελικοπτέρων τύπου Sikorsky S-76, εξοπλισμένα με συστήματα νυκτερινής διόπτευσης και laser pointer για κατασβέσεις την νύκτα. Τέτοια ελικόπτερα επιχείρησαν επιτυχώς την νύκτα σε πυρκαγιές στην Καλιφόρνια το 2017, αλλά και σε πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Τέλος στην νομοθέτηση της «αντι-πυρ» μεθόδου ως νόμιμο εργαλείο κατάσβεσης πυρκαγιών. Οι δασοπυροσβέστες συνήθως ανάβουν την φωτιά κατά μήκος γραμμικού στοιχείου γυμνού από καύσιμη ύλη, όπως δρόμος, αντιπυρική ζώνη κ.λπ., προς την πλευρά από την οποία πλησιάζει το επερχόμενο μέτωπο. Στόχος αυτής της μεθόδου είναι να καεί η βλάστηση που πρόκειται να βρεθεί στον δρόμο της πυρκαγιάς με φωτιά μικρής σχετικά έντασης και ελεγχόμενης συμπεριφοράς, ώστε όταν φθάσει η πυρκαγιά να μην έχει τι να κάψει και έτσι να σταματήσει.

Η αποτελεσματικότητα του «αντι-πυρ» φάνηκε κατά την συνδρομή των Ρουμάνων Πυροσβεστών στην χώρα μας με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια.

Όταν αναλαμβάνεις την διακυβέρνηση της χώρας, κύριε Πρωθυπουργέ, οφείλεις να ξέρεις από πριν, που πονάει η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, και να δώσεις ολική λύση στο πρόβλημα, όχι σώζοντας μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τον κόπο μιας ζωής, πέραν από τον φυσικό πλούτο αυτής της χώρας.

* Αεροναυπηγός Μηχανικός Σ.Μ.Α – Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ

Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή