Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακήρυξε τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, 3 χρόνια αφότου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη και τη μετέτρεψαν σε προπύργιο του ψευδοκράτους τους, το οποίο έλεγε ότι θα κατακτήσει τον κόσμο. «Ανακοινώνω από εδώ το τέλος και την αποτυχία και την κατάρρευση του τρομοκρατικού κράτους του ψέματος και της τρομοκρατίας που οι τρομοκράτες του Νταές [Ισλαμικό Κράτος] ανακοίνωσαν από τη Μοσούλη», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε λόγο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

 Μια δύναμη περί τις 100.000 στρατιωτών του Ιρακινού στρατού μαζί με μαχητές της Κουρδικής Πεσμεγκάρα και Σιίτες Μουσουλμάνους μαχητές, ξεκίνησαν επίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη από τους τζιχαντιστές τον Οκτώβριο, με αεροπορική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την έκβαση των πραγμάτων.

 Ο Αμπάντι έφτασε στη Μοσούλη την Κυριακή για να συγχαρεί τους στρατιώτες, ενώ παράλληλα ακούγονταν ήχοι μαχών από τις τελευταίες θέσεις που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν διάθεση να παραδώσουν αμαχητί. Στο μεταξύ, το Ιράκ βρίσκεται σε κλίμα εορτασμού και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη ο λαός έχει βγει στους δρόμους και πανηγυρίζει.

 Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, προσπάθησε να συγκρατήσει την ασυγκράτητη αισιοδοξία τονίζοντας ότι η χώρα έχει μια επόμενη αποστολή να καταφέρει, συγκεκριμένα να δημιουργηθεί σταθερότητα σε όλο το Ιράκ και να βρεθούν και να «εκκαθαριστούν» τρομοκρατικοί πυρήνες μέσα στο έδαφος του Ιράκ. Κάτι που όπως δήλωσε ο ίδιος χρειάζεται ενότητα, διότι κατά τον Αμπάντι η ενότητα του Ιρακινού λαού είναι αυτό που μπόρεσε να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή