Ο ΟΟΣΑ προτείνει Κεϋνσιανές πολιτικές για έξοδο από την οικονομική κρίση

 

Μια απο τις αξιολογότερες μελέτες για τις τάσεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, είναι η εξαμηνιαία Έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) “Economic Outlook”, που δημοσιεύεται τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Το Economic Outlook θωρείται Έκθεση πολύ υψηλού ερευνητικού επιπέδου, στην εκπόνηση της οποίας συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες του ΟΟΣΑ, με εξειδικευμένες γνώσεις από τα  επιστημονικά πεδία της Μακροοικονομικής, των Δημοσίων Οικονομικών, της Οικονομετρίας, των Διεθνών Οικονομικών, της Χρηματοοικονομικής, κ.λπ. Στην εισαγωγή του πρόσφατου Economic Outlook (Ιούνιος 2016), ο ΟΟΣΑ αναφέρει τα εξής: «Eight years after the (global)  financial crisis, the recovery remains disappointingly weak … Global trade also remains very subdued … Financial instability risks also persist … To break out of this low rate of global economic growth requires comprehensive national policies, incorporating more proactive fiscal prioritization and revived structural ambition in combination with accommodative monetary policies … Many countries have room for fiscal expansion to strengthen activity via public investment, following the lead of China and Canada …Almost all countries have scope to reallocate public spending towards more growth-friendly items. … to raise public investment in carefully selected projects with a high growth impact would boost demand…».

Σε ελεύθερη μετάφραση οι ανωτέρω κομβικής σημασίας απόψεις του ΟΟΣΑ συνοψίζονται στα ακόλουθα: «Οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να είναι απογοητευτικά αδύναμη … Για να ξεφύγουμε από τον κύκλο των χαμηλών παγκόσμιων αναπτυξιακών ρυθμών,  απαιτείται η εφαρμογή εκτενών εθνικών οικονομικών πολιτικών, που θα ενσωματώνουν αποτελεσματικές δημοσιονομικές πολιτικές και θα εμπνέονται από μεταρρυθμιστικό όραμα    με διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές … Πολλές χώρες σαν την Κίνα και τον Καναδά έχουν περιθώρια για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω των δημόσιων επενδύσεων … Σχεδόν όλες οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως σκοπό την κατανομή των κρατικών δαπανών σε  δράσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό … ώστε η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε προσεκτικά επιλεγμένα σχέδια με μεγάλη αναπτυξιακή επίδραση, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνολική ζήτηση στην οικονομίας …». Οι ανωτέρω αξιοσημείωτες απόψεις του ΟΟΣΑ θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν από τους ασκούντες την κυβερνητική οικονομική πολιτική στη χώρα μας.

Κατ’ αρχάς, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι ζημιές των δεκάδων τρις δολαρίων ($) που υπέστη η παγκόσμια οικονομία από την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009, δεν έχει ακόμα απορροφηθεί από τις τράπεζες και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Αξιοπρόσεκτη είναι η πρόταση του ΟΟΣΑ περί της εφαρμογής Κεϋνσιανών μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών ρυθμών και την διατηρησημότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Κεϋνσιανή πολιτική σε χώρες σαν την Κίνα και τον Καναδά θα μπορούσε να ήταν επεκτατική ιδίως στην πλευρά των δημοσίων επενδύσεων. Σε άλλα σημεία του Economic Outlook (Ιούνιος 2016), ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι χώρες σαν την Βραζιλία και τη Ρωσία, πληρούν τις αντικειμενικές συνθήκες για την εφαρμογή Κεϋνσιανού τύπου μακροοικονομικών πολιτικών. Μακροοικονομικές πολιτικές Κεϋνσιανού περιεχομένου δύνανται να αποτελέσουν το ιδανικό φάρμακο, για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη του οικονομικού συστήματος των διαφόρων χωρών της διεθνούς οικονομίας, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Η μεταστροφή του ΟΟΣΑ σε Κεϋνσιανές πολιτικές για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τόσο σε επίπεδο εθνικών οικονομιών όσο και στα πλαίσια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, έχει τεράστιο θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο που θα μας απασχολήσει σε επόμενες αναλύσεις μας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή