Ο Νίκος Μαυραγάνης στο «KONTRA»: Θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση και θα αποσυρθούμε την εμπιστοσύνη μας, αν…

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ο κ. Μαυραγάνης επεσήμανε ότι «Το πρώτιστο μέλημα όλων μας  είναι να διαφυλάξουμε αυτό που κατά τη δική μας συνείδηση επιτάσσει το εθνικό συμφέρων.»

Παράλληλα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναφερόμενος στη συμφωνία  με την πΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι «Για να είμαι έντιμος… η υπαιτιότητα για αυτό το κατάντημα της ελληνικής διπλωματίας δεν αφορά τον κ. Κοτζιά. Αφορά την ελληνική διπλωματία που βρισκόταν σε ύπνωση τα τελευταία 50 χρόνια, αφορά τον κ. Σαμαρά που το 1992 αντί να θέσει το θέμα με το 34 άρθρο της Συνθήκης του ΟΗΕ το έθεσε ως απλή ονοματολογική διαφορά και όχι ως απειλή  από ξένο κράτος. Αφορά το ΠΑΣΟΚ που δέχθηκε την ενδιάμεση συμφωνία και τώρα διαχειρίζεται την «καυτή πατάτα» ο κ. Κοτζιάς.»

Ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε μιλώντας για τους ΑΝΕΛ ότι «Το «αναγκαίο καλό» έχει καλές εκφάνσεις συμπόρευσης, έχει όμως και εκφάνσεις κριτικής, ενίοτε και ίσως και χωρισμού των δρόμων σε αυτή τη φάση στην οποία βρισκόμαστε.», ενώ ξεκαθάρισε ότι «Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, αν ολοκληρωθεί ποτέ, ο κύκλος των βημάτων από την πΓΔΜ, στη συνέχεια εμείς θα ζητήσουμε με δήλωση που θα κάνουμε προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής να τεθεί το ζήτημα στη βάση του 28 παρ.2 του Συντάγματος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για διεθνείς συμφωνίες με εθνικά χαρακτηριστικά, όπως και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων απεφάνθη. Έτσι η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να φέρει το ζήτημα στη Βουλή με τους 180 βουλευτές. Αν δεν το φέρει θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση και θα αποσυρθούμε την εμπιστοσύνη μας.»

Μάλιστα ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «Στη Δημοκρατία… δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν είναι άδοξο ή ένδοξο το τέλος και γη συνέχεια στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο όποιου σχηματισμού κυβερνητικού, αυτό θα το κρίνει η ιστορία, η δημοκρατία και ο λαός. Όχι εγώ.»

Βασικά σημεία της συνέντευξης

Για την παρέμβαση Καμμένου

Το πρώτιστο μέλημα όλων ημών είναι να διαφυλάξουμε αυτό που κατά τη δική μας συνείδηση επιτάσσει το εθνικό συμφέρων. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του συνείδηση και βλέπει από τη δική του οπτική γωνία το μέγιστο αυτό εθνικό θέμα. Εγώ θα πω ότι όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες. Κάποιοι έχουν κάποιες ευαισθησίες, κάποιοι άλλοι έχουν κάποιες άλλες ευαισθησίες. Εμείς ως ΑΝΕΛ, έχουμε διακηρύξει, ως κυτταρικό DNA μας, αυτό το οποίο έχουμε συνδέσει με το όνομα της Μακεδονίας. Δεν το παραχωρούμε, δεν μπορούμε να δεχθούμε σύνθετη ονομασία και φυσικά με όλα τα μέσα θα παλέψουμε για τη δική μας θέση.

Για τον τρόπο λειτουργίας εντός της συγκυβέρνησης

Θεωρώ ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στις αντιδράσεις. Ανάλογα βέβαια με τα ζητήματα τα οποία τίθενται. Δεν είναι ίδιο ζήτημα, για παράδειγμα, το αν θα μιλάμε για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια ή για το τέμενος, δεν είναι ίδιο ζήτημα με το όνομα της Μακεδονίας. Για να είμαι έντιμος… η υπαιτιότητα για αυτό το κατάντημα της ελληνικής διπλωματίας δεν αφορά τον κ. Κοτζιά. Αφορά την ελληνική διπλωματία που βρισκόταν σε ύπνωση τα τελευταία 50 χρόνια, αφορά τον κ. Σαμαρά που το 1992 αντί να θέσει το θέμα με το 34 άρθρο της Συνθήκης του ΟΗΕ το έθεσε ως απλή ονοματολογική διαφορά και όχι ως απειλή  από ξένο κράτος. Αφορά το ΠΑΣΟΚ που δέχθηκε την ενδιάμεση συμφωνία και τώρα διαχειρίζεται την «καυτή πατάτα» ο κ. Κοτζιάς.

Για τα βήματα αν φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία

Τα βήματα αυτά έχουν συναποφασιστεί στα όργανα και δεν είναι απόφαση μόνο του κ. Καμμένου. Δεύτερον, αποτελούν μέρος της ιδρυτικής διακήρυξης και των ζητημάτων που έχουν αποφασιστεί  από τα εθνικά συμβούλια και εθνικά συνέδρια του κόμματος. Τα βήματα που έχουμε αποφασίσει είναι τα εξής. Πρώτον… Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, αν ολοκληρωθεί ποτέ, ο κύκλος των βημάτων από την πΓΔΜ, στη συνέχεια εμείς θα ζητήσουμε με δήλωση που θα κάνουμε προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής να τεθεί το ζήτημα στη βάση του 28 παρ.2 του Συντάγματος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για διεθνείς συμφωνίες με εθνικά χαρακτηριστικά, όπως και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων απεφάνθη. Έτσι η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να φέρει το ζήτημα στη Βουλή με τους 180 βουλευτές. Αν δεν το φέρει θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση και θα αποσυρθούμε την εμπιστοσύνη μας.

Για το αν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση

Θα αποσύρουμε και την εμπιστοσύνη μας γιατί το ζήτημα πλέον πρέπει να πάει στον ελληνικό λαό, είτε με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Εκτός αν η Ν.Δ. υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Η Ν.Δ. τον Μάιο του 2017 αναγνώριζε Σλαβομακεδονες. Αναγνωρίζει η Ν.Δ. Σλαβομακεδονική εθνότητα. Ο Κοτζιάς δεν αναγνωρίζει κάτι τέτοιο. Ξέρετε ποιοι υπογράφουν. Ο κ. Κουμουτσάκος, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Τσιάρας, κ. Καλαφάτης, κ. Κεδίκογλου, η κα Σοφία  Βούλτεψη και άλλοι…

Για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

Αυτό είναι ένα… ψευτοδίλημμά που τίθεται αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα και ως κυρίαρχη χώρα θα πορευτεί. Αυτή είναι η άποψη των ΑΝΕΛ.

Για τον δίνονται επιχειρήματα στην πΓΔΜ

Κάθε χώρα έχει τη δική της κυριαρχία να αποφασίσει για το μέλλον της.

Για αν θα είναι άδοξο το τέλος της συγκυβέρνησης

Στη Δημοκρατία… δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν είναι άδοξο ή ένδοξο το τέλος και γη συνέχεια στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο όποιου σχηματισμού κυβερνητικού, αυτό θα το κρίνει η ιστορία, η δημοκρατία και ο λαός. Όχι εγώ.

Για το μέλλον των ΑΝΕΛ

Το «αναγκαίο καλό» έχει καλές εκφάνσεις συμπόρευσης, έχει όμως και εκφάνσεις κριτικής, ενίοτε και ίσως και χωρισμού των δρόμων σε αυτή τη φάση στην οποία βρισκόμαστε.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή