Του Αντώνιου Δ. Συρίγου από την Κυριακάτικη Kontranews
Αναδιφώντας στην ιστορία, συναντήθηκα με τα επακόλουθα των μεγάλων επιδημιών. Αυτές συνήθως συνοδεύονται από πολέμους, αναταραχές και σκοταδισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανθρωπότητα ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα τρελαίνεται και αυτοκαταστρέφεται. Ίσως ο πιο ταιριαστός μύθος για την περίπτωση είναι αυτός του Σισύφου. Αυτού που οι θεοί καταράστηκαν να κουβαλά έναν ογκόλιθο σε ένα βουνό και λίγο πριν φτάσει στην κορυφή να ξανακυλάει αυτός και φτου κι απ’ την αρχή.
Πιθανόν όμως εδώ να κρύβεται και αυτό πού αποκαλούμε πολιτισμός. Αυτή η βασανιστική προσπάθεια είναι η γενεσιουργός αιτία του. Αυτή γεννά τη γνώση μετά από πολλές οδύνες αλλά και την απόλαυσή της. Γι’ αυτό πιθανόν η γνώση να είναι μισή μελαγχολία και μισή χαρά.
Το κακό όλων αυτών των βασάνων που μαστίζουν σε τέτοιες περιόδους τον κόσμο είναι η μεγάλη σύγχυση στο μυαλό των απλών ανθρώπων, που αναγκάζονται να στρέφονται αστόχαστα σε μαγικές και θρησκοληπτικές ατραπούς, προκειμένου να βρουν διέξοδο.
Μετά, σε μια έξαρση κοινωνικού αταβισμού, αρχίζουν οι στοχοποιήσεις κοινωνικών ομάδων, ζώων και πραγμάτων, οι απαγορεύσεις, ο έλεγχος του ιδιωτικού βίου, η λογοκρισία και η εκπόνηση νέων κανόνων συμπεριφοράς με μόνιμο χαρακτήρα, ή όπως παλαιότερα, και οι ανθρωποθυσίες προκειμένου να καταπολεμηθεί ο εσωτερικός εχθρός και να εξαγνιστεί ο κόσμος από το άγος.
Σήμερα μάλιστα, με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, όλα αυτά καθίστανται πιο εύκολα, ιδίως ο έλεγχος. Στις μέρες μας, ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την εργαλειοποίηση της επιστήμης, όταν δι’ αυτής επιχειρείται η θεσμοθέτηση νέων κανόνων συμπεριφοράς και όχι απλά η μέσω αυτής θεραπεία του κακού.
(Αλήθεια ποιο επιστημονικό πόνημα μας διδάσκει ότι μπορούμε να θεραπεύσομε το κακό χωρίς να αναζητήσομε την αιτία του προηγουμένως; Αυτό το ουσιώδες ζήτημα δεν το αγγίζει κανείς. Όμως πώς μπορείς να βρεις τη λύση του προβλήματος όταν δεν γνωρίζεις τι το προκάλεσε; Τα εμβόλια και τα φάρμακα προστατεύουν από τις ασθένειες. Όμως δεν είναι μόνιμες λύσεις αν δεν βρεις την αιτία τους).
Ο πειρασμός για τις εξουσίες είναι πολύ μεγάλος και υποκύπτουν γρήγορα σε αυτόν ό,τι και να λένε τα συντάγματα των πολιτισμένων κρατών. Τον κίνδυνο αυτόν που προσφέρει εύσχημον άλλοθι και μετατρέπει την επιστήμη σε δικαιολογία, μόνον οι ίδιοι οι επιστήμονες και τα δικαστήρια μπορούν να αποκρούσουν ή έστω να περιορίσουν. Οι μεν πρώτοι λέγοντας την αλήθεια διακρίνοντάς την από την σκοπιμότητα και τα δεύτερα ελέγχοντας τα μέτρα που λαμβάνονται ψύχραιμα και με βάση κυρίως την αρχή της αναλογικότητας.
Το να είσαι σε τέτοιες φοβερές καταστάσεις ειδικός, γεννά, πέραν της μεγάλης σου ευθύνης και πολλούς πειρασμούς εξουσίας και δύναμης, που μετά, όταν δεν θα είσαι χρειαζούμενος, θα στραφούν εναντίον σου και ενώ εσύ προσπαθείς να προστατεύσεις την υγεία θα πληρώσεις για την αποσάθρωση της οικονομίας, της κοινωνίας, ακόμη και για το… κακό μας ριζικό.
Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους όσους ασχολούνται με την πανδημία και στη σκέψη και στον λόγο, ώστε να μην αποτελέσουν το βολικό άλλοθι του σκοταδισμού που φοβούμαι ότι πλησιάζει και θα καταλάβει όλον τον κόσμο αν δεν επικρατήσει ο ΛΟΓΟΣ.
Συνεπώς οι ευθύνες των ειδημόνων είναι μεγάλες, αν σκεφθούν ότι ολόκληρη η κοινωνία πείθεται σε αυτούς και τους υπακούει (ορθώς πράττουσα) και ότι αν φθαρεί η πειθώ μέσα από αντιφάσεις και παλινωδίες, ή αν γεννηθούν υποψίες πολιτικοποίησης, κάτι εύκολο μιας και η συνωμοσιολογία αποτελεί εύπεπτο ανάγνωσμα, τότε ίσως οδηγηθεί σε μια καταστροφική ανυπακοή που θα οδηγήσει σε διχασμό με μεγάλο κόστος.
Έγραφε εύστοχα ο Νίκολας Κάλας: «Είναι σε τέτοιους καιρούς όπως τους σημερινούς που το μέλλον φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο και που εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να μάθουμε τι πρόκειται να συμβεί. Τα χρόνια της κρίσης είναι χρυσές ημέρες για τους παραμυθάδες. Όμως το μέλλον δεν αποκαλύπτεται διαβάζοντας κάρτες ταρό και ο ικανός ιστορικός παραμένει ο καλύτερος προφήτης».
Πάντως ο Σίσυφος πιστεύω ότι θα κερδίσει και αυτή την μάχη, όπως έχει κερδίσει και όλες τις άλλες στο παρελθόν, αρκεί να χρησιμοποιήσει τη σωφροσύνη και την εμπειρία που απέκτησε στο διάβα του ανά τους αιώνας.
Η μεγάλη ελπίδα μέσα σε αυτήν την κοσμοχαλασιά προέρχεται από μια φράση λογικής και μετριοπάθειας. Την ξεστόμισε ο Γαλιλαίος σε παρόμοια σκοτεινούς καιρούς και εκφράζει την ελπίδα και την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο. Ας την πούμε κι εμείς.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ…**
Είναι η φωνή τής λογικής.
* Δικηγόρος