Ο Μητσοτάκης ρίχνει «γέφυρες» στον Καραμανλή και περιμένει τις αντιδράσεις του «Μακεδονομάχου» Σαμαρά

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

• «Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας

Η κακή κατάσταση στην οικονομία σε συν­δυασμό με μια σειρά άλλων αρνητικών μηνυμάτων στην Υγεία, στην Παιδεία κ.α. έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή οι αντιπαραθέσεις των υπουρ­γών αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα θυμίζει «ηφαί­στειο» έτοιμο να εκραγεί. Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της «Βόρειας Μακεδονίας» Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα για στο συνέδριο του Economist και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κίνηση που εξόργισε τους σκλη­ρούς δεξιούς και «Μακεδονομάχους» που πρω­τοστάτησαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χαλάει το κλίμα…

Το κλίμα αρχίζει να γίνεται κακό για την κυβέρ­νηση και αυτό καταγράφεται σε κοινωνικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώ­σεις, ακόμα και σε όσες είναι συνδεδεμένες με το κυβερνών κόμμα, όπως η ΔΑΚΕ.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι λαμ­βάνουν πλέον αρνητικά μηνύματα από τις εκλο­γικές τους περιφέρειες, ασκούν στο παρασκήνιο σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρ­νησης σε αρκετά πεδία: από την αντιμετώπι­ση του κορωνοϊού σε αυτή τη δεύτερη φάση, στο άνοιγμα των σχολείων, στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας κ.α.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καταγράφεται και στα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ήδη φαίνε­ται δυσφορία και σε μεγάλο τμήμα των ψηφο­φόρων της ΝΔ.

Ξεκίνησε το… μασάζ στους βουλευτές

H δυσαρέσκεια και ο προβληματισμός των βουλευτών ανάγκασαν τον διευθυντή του πρω­θυπουργικού γραφείου και ανηψιό του Κυρ. Μητσοτάκη, τον δικηγόρο Γρηγόρη Δημητρι­άδη, να αρχίσει τις συναντήσεις με μέλη της Κ.Ο. ώστε να πιάσει το σφυγμό και βέβαια να τους καθησυχάσει. Και αυτό διότι οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την κυβέρνηση που θέλει να έχει όσο το δυνατόν πιο ομογε­νοποιημένη και ενωμένη την Κ.Ο. γιατί έρχο­νται και κρίσιμα νομοσχέδια.

Πάντως δημοσίως μπορεί να μην καταγρά­φονται εντάσεις και ενστάσεις βουλευτών, αν και τελευταία εμφανίζονται ορισμένες ενοχλή­σεις, αλλά τα στόματα ανοίγουν, μόνον, όταν κλείνουν οι τηλεοπτικές κάμερες, όταν αποσύ­ρονται τα μικρόφωνα ή κατεβαίνουν τα μολύβια των δημοσιογράφων. Και τότε, οι βουλευτές της ΝΔ ξεσπαθώνουν κατά δικαίων και αδίκων.

Δημοσκοπική φθορά

Αυτό το αρνητικό κλίμα καταγράφεται και στην τελευταία μέτρηση της Prorata, όπου η συνο­λική ικανοποίηση των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και των οικονομικών συνεπειών της τελευταίας μειώ­νεται με εντυπωσιακό τρόπο. Ήδη, από το 71% που αξιολογούσε την κυβέρνηση θετικά στα τέλη Μαΐου, πλέον αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 47%, ενώ η πλειοψηφία (51%) πιστεύει ότι το αποκλειστικό ή το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρει το Κράτος, εν αντιθέσει με το 29% που το συμμεριζόταν πριν τρεις μήνες.

Επί της ουσίας υπάρχει ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και αυτό το μεταφέρουν οι βου­λευτές λόγω της καθημερινής επαφής με τους ψηφοφόρους που στέκονται πλέον κριτικά ένα­ντι της ίδιας της κυβέρνησής τους. Το μόνο στοι­χείο αυτή τη στιγμή που κρατάει το κόμμα ενω­μένο και συσπειρωμένο γύρω από την κυβέρ­νηση είναι η νομή της εξουσίας πάσης φύσε­ως και τα διάφορα ρουσφέτια που γίνονται.

Αναζητά τη στήριξη των Καραμανλικών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να έχει στηρίγματα και σε αυτή την κατεύθυνση ρίχνει «γέφυρες». Ήδη η πρώτη έπεσε στη ΔΕΘ, όπου έκανε μια αποστροφή στον Γιώργο Παπαν­δρέου, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου, «μην ξεχνάτε ότι το πρώτο μνημόνιο προέκυψε όταν η χώρα δεν μπορούσε πια να δανειστεί από τις αγορές», αλλά και «διότι κάποιοι είπαν, από αυτό εδώ πέρα το βήμα, ότι λεφτά υπάρχουν και όλοι ξέρουμε, οκτώ μήνες μετά, τι έγινε». Η αναφορά αυτή είχε στόχευση το καραμανλικό στρατόπεδο και κυρίως να ικανοποιήσει τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που επηρεάζει και βουλευτές και τη βάση της ΝΔ.

Εξάλλου, η στήριξη Κ. Καραμανλή είναι αναγκαία για τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς που φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από τη στάση του τις τελευταίες ημέρες και ειδι­κά με όσα έγιναν στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Ειδικά η αναφορά του Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρα να πει ότι ο Κυρ. Μητσοτά­κης βοηθούσε και στήριζε, εκλήφθηκε σε προ­δοσία για τους «σαμαρικούς». Και αυτό διότι τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τώρα βλέπουν το κόμμα τους να κάνει κυβίστηση που δεν είναι εύκο­λο να την αποδεχθούν. Και το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι σαμαρικοί βουλευτές και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τα τρία μνημό­νια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ονομα­στική ψηφοφορία, ελπίζοντας να προκληθεί ρήγμα στην Κ.Ο. της ΝΔ και το Μέγαρο Μαξί­μου που θέλει να αποφύγει νέο μπάχαλο σαν αυτό που έγινε με τη μη άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση του Γιάννη Κουρτάκη, μετέθεσε τη συζήτηση των μνημο­νίων συνεργασίας.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στην ηγετική ομά­δα του Μεγάρου Μαξίμου γιατί με την ιστο­ρία Πολάκη-Κουρτάκη φάνηκε καθαρά, πέρα από τις διαρροές, ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα στην Κ.Ο. της ΝΔ και δεν μπορεί να προβλέ­ψει κανείς εάν θα δημιουργηθεί ζήτημα και από ποιον βουλευτή.

Φουντώνουν οι κόντρες

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικο­νομίας και όλοι λένε ότι μια κυβέρνηση κρίνεται από την τσέπη των ψηφοφόρων που άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στην κυβερνητική τζαμαρία, βλέποντας και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες να φουντώνουν. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή της Νίκης Κεραμέως και του Τάκη Θεοδω­ρικάκου για το φιάσκο με τις μάσκες στα σχο­λεία. Η υπουργός Παιδείας έδειξε το Υπουρ­γείο Εσωτερικών ως υπεύθυνο, με τη φράση: «Οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προ­φανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτε­ρικών με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοι­νοτήτων». Η οργή από το Υπουργείο Εσωτερι­κών περίσσευε και αυτό το επεισόδιο ήταν ένα από αυτά που ενισχύουν την άποψη ότι στις πρώτες δυσκολίες πρυτανεύει το προσωπικό συμφέρον του καθενός.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή