Η περίφημη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πριν από αρκετούς μήνες ήταν η αφορμή να ψυχρανθούν σημαντική οι ελληνογερμανικές σχέσεις, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξηγήσει τηλεφωνικά στην Άνγκελα Μέρκελ τη θέση του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στο τραπέζι της συζήτησης, πολλώ δε μάλλον μετά το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Χρειάστηκε, συνεπώς, να περάσει σε «γαλλικά» χέρια η πρωτοβουλία των κινήσεων για να προσκληθεί τελικά η Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία αρχίζει το μεσημέρι της Παρασκευής και έτσι για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ελλάδα θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν θα εκπροσωπείται από τον Ταγίπ Ερντογάν, ούτε καν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Την πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη είχε απευθύνει προσωπικά ο κ. Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.. Είναι η πρώτη πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη και, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, συνιστά αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης (μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα).
Τρία θέματα θα θέσει ο Μητσοτάκης για Λιβύη στο Παρίσι
Η ελληνική πλευρά θέλει μέσω Παρισιού να βάλει φρένο στην Τουρκία και να επισφραγίσει την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης επομένως θα επαναλάβει ότι θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειωτέον ότι η Διεθνής Διάσκεψης για τη Λιβύη αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας, αλλά συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Από την αφρικανική χώρα έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο.
Το κείμενο της διακήρυξης της διάσκεψης για το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, “έκλεισε” σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων το μεσημέρι της Πέμπτης. Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη σήμερα.
Η Τουρκία τελικά θα συμμετάσχει στη διάσκεψη δια του υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αντιδράσει στη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ υποστήριζε ότι είχε προσκληθεί και το Ισραήλ, κάτι που δεν ίσχυε όμως.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποιος είχε συζητήσει για το θέμα της Λιβύης και κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάιο. Η Ιταλία στηρίζει σαφώς την Ελλάδα στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Ρώμη χαρακτηρίζει εντελώς εκτός λογικής. Και ανησυχεί γενικότερα για τη στάση της Τουρκίας και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Οι νέες απειλές για το μεταναστευτικό
Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της Λευκορωσίας, με την Ελλάδα να εκφράζει την πλήρη στήριξη της στην Πολωνία, καταδικάζοντας κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.
Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δια του εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου άλλωστε χθες στις νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος απείλησε ότι θα ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα για μετανάστες. Ο Σουλτάνος βέβαια φωνάζει για να ξεχαστούν οι αποκαλύψεις μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ότι η κρατική τουρκική αεροπορική εταιρεία μετείχε στις μετακινήσεις μεταναστών στο Μινσκ. Αλλά κυρίως αυτό που ενοχλεί τον Ερντογάν είναι πως με τη νέα συμφωνία για βάση των ΗΠΑ και στην Αλεξανδρούπολη.
“Η Ευρώπη δε θα ανεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού” απάντησε ο κ.Οικονόμου.
Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητηθεί επίσης το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι παραμένει σταθερά υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία. Καθώς άλλωστε η Αθήνα ανησυχεί για την τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια.
Σημειωτέον τέλος ότι την επόμενη Παρασκευή θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποιος θα έχει διμερείς επαφές με τον κ.Δένδια και στη συνέχεια θα λάβει μέρος σε Τετραμερή Διάσκεψη με τη συμμετοχή επίσης του Κυπρίου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρυ.