Ο κ. Στουρνάρας απομυθοποιεί το πρωτογενές πλεόνασμα και «χαστουκίζει» την αντιμνημονιακή ρητορική!

 

Πριν απΟ Ενα χρΟνο (στις 13 Μαΐου 2015), σε γραπτή δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επί πολλά χρόνια, όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και τη χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος, διότι, αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».

Και φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας «συνεμορφώθη», αφού ένα ακριβώς χρόνο μετά (στις 13 Μαΐου 2016) στη μεστή από διαπιστώσεις, προτάσεις και προειδοποιήσεις ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος «ξεσπάθωσε» απομυθοποιώντας τις «σωτήριες» συνέπειες στην οικονομία του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και καταγγέλλοντας την αντιμνημονική και ρητορική αντίθετων ιδεολογικά κομμάτων! Είπε, λοιπόν, μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Στουρνάρας:

-«Στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους». Και υπενθυμίζουμε τα γνωστά ηχηρά που έλεγαν οι κ.κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρεόυ, Γιώργος Πεταλωτής, ανακοινώνοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 (διάβαζε: χαριστική βολή στην αντοχή των ελληνικών νοικοκυριών και της ελληνικής οικονομίας με τη νέα αγριότερη φοροεισπρακτική και εισοδηματική λεηλασία), για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, της τρόϊκας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχώς μετά το 2011.

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας, αφού «ωραιοποίησε» την ομιλία του με τα γνωστά «διπλωματικά», δηλαδή για τη «μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για την αποφυγή της χρεοκοπίας και τη διόρθωση των ανισορροπιών», που «η Ελλάδα παραμένει ακόμα σε πρόγραμμα προσαρμογής, σε αντίθεση με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες, αν και υπήχθησαν σε προγράμματα μετά από την Ελλάδα, επέτυχαν ήδη να εξέλθουν». Στο σημείο αυτό είπε, δίδοντας ένα ηχηρό χαστούκι, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν: Η έλλειψη οικειοποίησης και προσήλωσης, από μερίδα του πολιτικού κόσμου, στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η αντιμνημονιακή ρητορική, ο κομματικός ανταγωνισμός και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τα ποικίλα, μεγάλα και μικρά, συμφέροντα που επεδίωκαν τη διατήρηση των κεκτημένων τους και τη μη υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων…».

Κι έτσι, μας προέκυψαν οι «κόφτες»…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή