Ο κ. Κώστας Σημίτης επιμένει ότι«η κόλαση είναι οι άλλοι»!
Ο πρωην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης επιμένει, σε κάθε ευκαιρία (ομιλίες, επιστολές κλπ) να δικαιώνει συνεχώς τον μεγάλο Ζαν Πολ Σάρτρ με το γνωστό του γνωμικό «Η κόλαση είναι οι άλλοι»! Σε ομιλία του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, ο κ. Σημίτης, για μιαν ακόμη φορά, επέρριψε ευθύνες για την κρίση στην κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή (ο οποίος τον ενίκησε στις εκλογές του 2004) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκείνος ήταν ο… «παράδεισος»!
Κι ενώ, λοιπόν, παρουσίασε για τους αλλότριους την «κόλαση» και για την αφεντιά του τον «παράδεισο», προέβη σε μιαν αφοπλιστικής ειλικρίνειας αντιφατική επισήμανση, καταγράφοντας ως δομικά ελαττώματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία ίσχυαν και κυριαρχούσαν και επί των δικών του κυβερνήσεων και ισχύουν και σήμερα, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα, το δυσλειτουργικό κράτος, τις αυξητικές κρατικές δαπάνες, την κακοδιαχείριση και φτωχή οργάνωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, την έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας και κυρίως στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Όλα αυτά παρέμειναν κυρίαρχα, παρά τη γνωστή ρητορεία του για «εκσυγχρονισμό», για τη «φούσκα» του οποίου έχω γράψει το ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το 2004.
Στην ομιλία του αυτή ο κ. Σημίτης επανέλαβε τα ίδια που έχει υποστηρίξει για την «κόλαση των άλλων», παρά τις αντίστοιχες διαψεύσεις με την αποκάλυψη της «δημιουργικής λογιστικής» και τον δικό του δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις περιβόητες «απογραφές» και τις παρεμβάσεις της Eurostat. Υπενθυμίζω μερικές λεπτομέρειες:
-H πρώτη επιτήρηση της οικονομίας μας έγινε, στην ουσία, το 1994. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ecofin το Πρόγραμμα Σύγκλισης 1994 – 1998 που είχε καταθέσει η τότε ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση. Στο κείμενο συμπερασμάτων του Ecofin, που ακολούθησε την έγκριση του Προγράμματος αυτού στο τέλος υπάρχει και η «βόμβα» της υπαγωγής της χώρας μας «στη διαδικασία ελέγχου του υπερβολικού ελλείμματος”.
-Η δεύτερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε το 2004, όταν, ύστερα από την «Απογραφή» και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε έλλειμμα 7,8% του ΑΕΠ για το 2003, έναντι 1% ή 2% που είχε προβλέψει ή καταθέσει! Yπενθυμίζεται ότι η Eurostat είχε επιχειρήσει απογραφή της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον Ιούνιο του 2002, δηλαδή επί κυβέρνησης Σημίτη. «Οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις του χρέους, τονίζει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αφορούν τα έτη 2000 (3,6 εκατ. μονάδες) και, ιδιαίτερα, το 2001 (7,6 εκατ. μονάδες), λόγω της έκδοσης νέων μορφών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, έκδοση προμετόχων κ.λπ), τα οποία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Eurostat, δεν περιλαμβάνονταν αρχικά στο χρέος». Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο του 2003, δηλαδή επί κυβέρνησης Σημίτη, υπήρξε και νέα αναθεώρηση στοιχείων, τα οποία απεστάλησαν στην Eurostat στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Υπερβολικού Ελλείμματος».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης