Ο Γιώργος Τσίπρας στο «KONTRA»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Διευθυντής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

Μιλώντας για τη συμφωνία με την πΓΔΜ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «Υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης του κόσμου».

Αναφερόμενος μάλιστα στο αν θεωρεί καλή τη συμφωνία τόνισε, «Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, γιατί ο πήχης όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο μακεδονικό, ήταν πάρα πολύ χαμηλά. Εμείς θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλότερα και τα καταφέραμε κιόλας…».

Μιλώντας για τη στάση των ΑΝΕΛ ο Διευθυντής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, είπε, «Οι ΑΝΕΛ είχαν από την αρχή μία καθαρή άποψη, ότι δεν θέλουν στην ονομασία τον όρο Μακεδονία. Από αυτή την άποψη ανεξάρτητα αν διαφωνούμε υπάρχει μία συνέχεια και μία συνέπεια στη στάση που κρατούν έως τώρα.»

 

Για την παρουσία της πρώην υπουργού εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στην ορκωμοσία Ερντογάν ο κ. Τσίπρας τόνισε «Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερη κατάσταση. Για τους διαύλους επικοινωνίας, δεν είναι ο οποιοσδήποτε τρόπος πρόσφορος για να ανοιχτούνε. Δηλαδή η συμμετοχή σε μία φιέστα, μετά από αυτό που έχει γίνει είναι… εξαιρετικά προβληματικό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται ακόμα στην Τουρκία.», ενώ αναφερόμενος στο αν υπήρξε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ η απάντηση ήταν… όχι!

Βασικά σημεία της συνέντευξης

Για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης του κόσμου. Αυτό είναι προφανές και το καταλαβαίνει κανείς συζητώντας με τον κόσμο, ότι αγνοεί ορισμένα βασικά πράγματα από τη συμφωνία και τι υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό έχει να κάνει με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία σε ένα μεγάλο μέρος είναι τελείως αντικυβερνητικά, σε βάρος, συνήθως, της αλήθειας. Μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι θα γίνει φανερό στο μεγαλύτερο κομμάτι του λαού ότι είναι μία πολύ καλή συμφωνία και ότι θα βγει κερδισμένη η Ελλάδα από αυτό.

Γιατί θεωρείται καλή η συμφωνία

Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, γιατί ο πήχης όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο μακεδονικό, ήταν πάρα πολύ χαμηλά. Εμείς θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλότερα και τα καταφέραμε κιόλας… Δηλαδή αν τα βάλετε τα πράγματα ένα-ένα κάτω. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, απάλειψη όλων των αλυτρωτισμών, συνταγματική αναθεώρηση που ικανοποιεί όλα τα παραπάνω και τέλος το γεγονός ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και στο τέλος θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Αυτό όλο μαζί το πακέτο συν αυτά που καταφέραμε στην ιθαγένεια και στην γλώσσα δεν υπήρχε ως πακέτο ποτέ.

Για το αν θα περάσει η συμφωνία

Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική πλευρά, οποιεσδήποτε και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις το κρίσιμο στοιχείο είναι ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την άλλη πλευρά.

Αυτό που επιδιώκουμε και πιστεύω ότι είναι εφικτό, θα ήταν όταν κυρωθεί η συμφωνία, να κυρωθεί από μία σχετικά διευρυμένη πλειοψηφία. Αλλά δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας.

Για το αν δεν είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία     

Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό κόσμου, πόσο είναι 10%, της ακροδεξιάς και λίγο πιο πέρα που μπορεί να μην θέλει ή δεν είναι έτοιμο, νομίζω όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εφόσον δεν υπήρχε αυτή η πολιτική εξαπάτηση  από την πλευρά της αντιπολίτευσης και δεν είναι μόνο η Ν.Δ., νομίζω θα αντιλαμβανότανε, αν τους έθεταν τώρα τους όρους της συμφωνίας και το πόσα θα κερδίσει η χώρα μας από αυτό, νομίζω θα είχαν διαφορετική προσέγγιση.

Για τη στάση των ΑΝΕΛ

Οι ΑΝΕΛ είχαν από την αρχή μία καθαρή άποψη, ότι δεν θέλουν στην ονομασία τον όρο Μακεδονία. Από αυτή την άποψη ανεξάρτητα αν διαφωνούμε υπάρχει μία συνέχεια και μία συνέπεια στη στάση που κρατούν έως τώρα.

Για το Αλβανικό

Η Ελλάδα είναι μία χώρα, όχι πολύ μεγάλου μεγέθους, ωστόσο τα ζητήματα που έχουμε ανοιχτά, τουλάχιστον το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό… το αλβανικό, είναι πολλά, για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Με βάση το ποιες είναι οι βασικές μας προτεραιότητες καλό είναι να φροντίσουμε να κλείνουν.

Για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογαν

Υπάρχει μία πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδίως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, υπάρχουν αυτά τα… σκαμπανεβάσματα στο πόσο «ζεστές» είναι οι μεταξύ μας σχέσεις. Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών και η συνεχόμενη κράτηση, προφανώς έχει επιδεινώσει την κατάσταση… συνεχίζουμε να επιδιώκουμε εξομάλυνση των σχέσεων.

Για την παρουσία Μπακογιάννη στην Τουρκία

Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερη κατάσταση. Για τους διαύλους επικοινωνίας, δεν είναι ο οποιοσδήποτε τρόπος πρόσφορος για να ανοιχτούνε. Δηλαδή η συμμετοχή σε μία φιέστα, μετά από αυτό που έχει γίνει είναι… εξαιρετικά προβληματικό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται ακόμα στην Τουρκία.

Για το αν υπήρξε συνεννόηση Μπακογιάννη με το ΥΠΕΞ  

Όχι…

Για τις περικοπές στις συντάξεις

Θα πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις μήνες ακόμη, μέχρι τον Οκτώβριο, την κατάθεση του προϋπολογισμού, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το ζήτημα αυτό. Όμως μπορώ να πω από τώρα, ότι τα δημοσιονομικά μας είναι σε μία πορεία που στο πλαίσιο κάποιων αλλαγών που έτσι και αλλιώς θα γίνουν, είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή