Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο «KONTRA»: Αντιδράσαμε σε κάτι που θεωρήσαμε ότι ξεφεύγει από τη διπλωματική πρακτική

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών επισημαίνοντας ότι, «Η Ρωσία είναι μία μεγάλη χώρα η οποία έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και εμείς θέλουμε αυτές οι φιλικές σχέσεις να γίνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον. Υπάρχουν όμως διεθνείς κανόνες που διέπουν τις διμερείς σχέσεις, υπάρχουν κανόνες τους διπλωματικούς χειρισμούς, όταν λοιπόν  αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται, ακόμα και αν αυτό αφορά μία φίλη χώρα, θα έλεγα εγώ πολύ περισσότερο, όταν έχουμε μία φίλη χώρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Αυτό κάναμε. Έχουμε μιλήσει με τους Ρώσους φίλους μας, τους είπαμε ότι θεωρούμε ότι ορισμένες κινήσεις στελεχών τους ξεφεύγουν από τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται μία διπλωματική αποστολή.»

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι, «ήθελα να διαβεβαιώσω μέσω του καναλιού σας, ότι θεωρούμε ότι αυτό το επεισόδιο θα είναι παροδικό και δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης ή αποτέλεσμα άλλων σχεδιασμών. Αντιδράσαμε σε κάτι που θεωρήσαμε ότι ξεφεύγει από τη διπλωματική πρακτική και πρέπει να το κάνουμε αυτό, θαρρώ, στους φίλους μας, καθώς πρέπει, οι καλοί λογαριασμοί να καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ φίλων.»

Μιλώντας για τη Συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι, «Η ίδια η συνθήκη προβλέπει ότι μόνο εφόσον η άλλη πλευρά εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, αλλάξει και με συνταγματικό τρόπο το όνομα της, μόνο τότε η ελληνική Βουλή θα προχωρήσει στην κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επομένως με έναν πανηγυρικό τρόπο έχουμε εξασφαλίσει εμείς ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα δεν πρόκειται να μπουν στη Συμμαχία.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και στο θέμα των δύο στρατιωτικών επισημαίνοντας ότι  «Λοιπόν έχουμε σκοπό και στη Σύνοδο Κορυφής να θέσουμε το ζήτημα όπως το έχουμε θέσει σε όλα τα διεθνή φόρα το τελευταίο διάστημα, αλλά με επίταση να τεθεί σε αυτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι έχουν ξεπεραστεί προ πολλού τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Πλέον είναι ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις, δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη δύση. Είναι ένα θέμα Εφαρμογής του νομικού πολιτισμού να έχουν δίκαιη δίκη οι στρατιωτικοί μας εκεί.»

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την απέλαση των δύο Ρώσων Διπλωματών

Η Ρωσία είναι μία μεγάλη χώρα η οποία έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και εμείς θέλουμε αυτές οι φιλικές σχέσεις να γίνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον. Υπάρχουν όμως διεθνείς κανόνες που διέπουν τις διμερείς σχέσεις, υπάρχουν κανόνες τους διπλωματικούς χειρισμούς, όταν λοιπόν  αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται, ακόμα και αν αυτό αφορά μία φίλη χώρα, θα έλεγα εγώ πολύ περισσότερο, όταν έχουμε μία φίλη χώρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Αυτό κάναμε. Έχουμε μιλήσει με τους Ρώσους φίλους μας, τους είπαμε ότι θεωρούμε ότι ορισμένες κινήσεις στελεχών τους ξεφεύγουν από τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται μία διπλωματική αποστολή και νομίζω ότι στο μέλλον θα ξεπεραστεί αυτό το θέμα, θα το αφήσουμε πίσω μας και θα γυρίζουμε στις ομαλές… στις φιλικές σχέσεις!

Για το τι έκαναν οι διπλωμάτες

Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να σας πως περισσότερα, ακριβώς γιατί στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις καλές μας σχέσεις με τη Ρωσία και επειδή περιμένουμε και την επίσημη αντίδραση της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι θεωρούμε ότι δεν θα είναι κάτι που θα αφήσει ένα μόνιμο στίγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Να πάμε και ένα βήμα παραπέρα; Όταν είχαμε πιέσεις εμείς από άλλες πλευρές, αλλά δεν είμασταν βέβαιοι για τα γεγονότα, όταν άλλες δυτικές χώρες ανακάλεσαν τους διπλωμάτες τους, ενόψει της κατηγορίας για το περίφημο αυτό γεγονός στο Σόλσμπερι, ότι υπήρχε ανάμειξη ρωσικών υπηρεσιών στη δηλητηρίαση υπηκόων, στο έδαφος της Βρετανίας, δεν ακολουθήσαμε, ακριβώς γιατί θέλαμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι… Τώρα που οι πληροφορίες ήταν απολύτως διασταυρωμένες, ήρθαν από δικές μας πηγές προχωρήσαμε σε αυτό που πρέπει να ισχύει σε κάθε επικοινωνία μεταξύ φίλων! Οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.      

Για το πότε έμαθε το υπουργείο για τις κινήσεις των Ρώσων διπλωματών και αν συνδέονται με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και την πρόσκληση στα Σκόπια

Τα δύο γεγονότα είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Δεν θέλω να προχωρήσω στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού παραθύρου σε εξιδεικευμένες ανακοινώσεις. Αυτές θα ακολουθήσουν επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως ταιριάζει σε ένα τέτοιο θέμα. Με τη σημασία που έχει και για τις διμερείς σχέσεις και για τη θέση που έχει η χώρα μας διεθνώς. Απλώς ήθελα να διαβεβαιώσω μέσω του καναλιού σας, ότι θεωρούμε ότι αυτό το επεισόδιο θα είναι παροδικό και δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης ή αποτέλεσμα άλλων σχεδιασμών. Αντιδράσαμε σε κάτι που θεωρήσαμε ότι ξεφεύγει από τη διπλωματική πρακτική και πρέπει να το κάνουμε αυτό, θαρρώ, στους φίλους μας, καθώς πρέπει, οι καλοί λογαριασμοί να καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ φίλων.  

Για το αν υπάρχει διστακτικότητα την πλευρά της Μόσχας

Αυτό σημαίνει ότι και η άλλη πλευρά εκτιμά ως ιδιαίτερα σοβαρό θέμα τη διατήρηση των ελληνορωσικών σχέσεων και είναι προφανές ότι εφόσον και από τις δύο πλευρές έχουμε τέτοια στάση θα πρέπει να μείνουμε σε όσα σας είπα. Όταν είδαμε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα που αφορούσε στην υπέρβαση στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι διπλωμάτες, όταν είδαμε ότι υπήρχε ζήτημα που αφορούμε όχι καλή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου… αντιδράσαμε. Με τον τρόπο που πρέπει. Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που είναι το μείζων… να εξακολουθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με μία μεγάλη φιλική χώρα.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Και στη δική μας σκέψη, στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική κυβέρνηση και στη σκέψη του πρωθυπουργού, όπως στη σκέψη του κάθε Έλληνα, έχει πρώτη θέση. Εμείς λοιπόν έχουμε σκοπό και στη Σύνοδο Κορυφής να θέσουμε το ζήτημα όπως το έχουμε θέσει σε όλα τα διεθνή φόρα το τελευταίο διάστημα, αλλά με επίταση να τεθεί σε αυτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι έχουν ξεπεραστεί προ πολλού τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Πλέον είναι ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις, δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη δύση. Είναι ένα θέμα Εφαρμογής του νομικού πολιτισμού να έχουν δίκαιη δίκη οι στρατιωτικοί μας εκεί. Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναγυρίζουν, μία ώρα αρχύτερα στην πατρίδα.

Για τη στάση Μητσοτάκη

Η ίδια η συνθήκη προβλέπει ότι μόνο εφόσον η άλλη πλευρά εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, αλλάξει και με συνταγματικό τρόπο το όνομα της, μόνο τότε η ελληνική Βουλή θα προχωρήσει στην κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επομένως με έναν πανηγυρικό τρόπο έχουμε εξασφαλίσει εμείς ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα δεν πρόκειται να μπουν στη Συμμαχία. Ενώ… θυμίζω ότι η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 προέβλεπε ότι με την προσωρινή τους ονομασία, ως πΓΔΜ, θα μπορούσαν να μπουν. Τώρα έχουμε μία πολύ καλύτερη, για τα εθνικά συμφέροντα λύση, διότι μόνο εφόσον κλείσει οριστικά αυτό το ζήτημα, πάψει να είναι μία ανοιχτή πληγή στις σχέσεις των δύο χωρών, θα μπορέσουν και αυτοί να βρουν το δρόμο τους στο ΝΑΤΟ και αργότερα, σε άλλους τέτοιους οργανισμούς.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή