Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στην Στέλλα Γκαντώνα, μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επισημαίνοντας ότι, «Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους πλευρά του γηπέδου. Αυτά που έχουν να κερδίσουν και αυτά που έχουν να χάσουν είναι μεγαλύτερης σημασίας για το δικό τους κράτος.»
Παράλληλα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική τόνισε ότι «Θεωρούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι το άνοιγμα αυτό των νέων αγορών, το νέο μας παραγωγικό μοντέλο βασίζεται στην εξωστρέφεια, οπότε πρέπει να έχει στόχο και αυτές τις νέες για εμάς αγορές.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κατρούγκαλος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ξεκαθαρίζοντας ότι, «Εγώ θέλω να εξακολουθώ να ελπίζω πως στην περίπτωση αυτή θα απαγγελθεί σύντομα το κατηγορητήριο και δεν θα έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως άλλων κρατουμένων στην Τουρκία που παρατάθηκε περισσότερο η περιπέτεια τους.»
Τέλος ο Γιώργος Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται κάθε εβδομάδα και ανάλογα με τον συνομιλητή του να εκφράζει διαφορετικές απόψεις.»
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Για το ταξίδι στη Λατινική Αμερική
Στο χαρτοφυλάκιο που έχω εντάσσεται και η οικονομική διπλωματία, η προσπάθεια να επεκτείνουμε το διεθνές εμπόριο της χώρας μας. Μέχρι πρότινος φανταζόμασταν ότι η Ν. Αμερική είναι πολύ μακριά για να μπορέσουν να κάνουν δουλειές οι ελληνικές επιχειρήσεις. Η παγκοσμιοποίηση όμως, αλλάζει τα δεδομένα. Κάνει τον κόσμο… μικρότερο.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν μεγάλη παρουσία σε μία περιοχή που αγαπάνε την Ελλάδα, ενώ αντίθετα βλέπουμε τουρκικές επιχειρήσεις που δεν είναι κοντύτερα για αυτές και δεν έχουν αυτό το “brand name” της δικής μας χώρας να είναι περισσότερο δραστήριες. Θεωρούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι το άνοιγμα αυτό των νέων αγορών, το νέο μας παραγωγικό μοντέλο βασίζεται στην εξωστρέφεια, οπότε πρέπει να έχει στόχο και αυτές τις νέες για εμάς αγορές.
Για τον Τραμπ στη σύνοδο G7
Μία από τις προϋποθέσεις των κανόνων πολυμερών και διμερών σχέσεων είναι αφενός ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και αφετέρου η εμπιστοσύνη. Οποιαδήποτε συμπεριφορά απρόβλεπτη υπονομεύει την εμπιστοσύνη και με αυτή την έννοια δεν κάνει καλό ούτε στα πολιτικά ούτε στα οικονομικά ζητήματα.
Για το ονοματολογικό
Το θετικό του όλου θέματος και εκεί που βασίζουμε την αισιοδοξία μας ότι θα έχουμε λύση είναι η κοινή βούληση των δύο ηγετών του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της γειτβνικής χώρας.
Για Ντιμιτρόφ
Όπως αντιλαμβάνεστε εμείς μιλάμε ως κράτος προς κράτος. Ήταν ακριβώς ο κ. Ντιμιτρόφ με τον κ. Κοτζιά που έχουν καταλήξει στη συμφωνία που μπορούσαν στο δικό τους επίπεδο να καταλήξουν. Μία συμφωνία που εμείς τη θεωρούμε ισορροπημένη, που καλύπτει τα βασικά ζητήματα που εμείς ζητούσαμε, το ergaomnes…
Η συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών καλύπτει με επάρκεια τις βασικές μας θέσεις.
Δεν υπάρχουν ζητήματα θολά, υπάρχει ανάγκη η πολιτική βούληση της άλλης πλευράς να εκδηλωθεί γύρω από τα ίδια συμφωνηθέντα.
Για ενδοκυβερνητικά παιχνίδια στα Σκόπια
Ξέρετε οι εθνικιστικοί κύκλοι κατεξοχήν στη γειτονική χώρα, ας το αρνηθούμε, και στη δική μας, δεν θα ήθελαν να δουν συμφωνία. Ακριβώς γιατί υπάρχουν πατριώτες και επαγγελματίες πατριώτες. Αυτοί λοιπόν οι εθνικιστές που στη γειτονική χώρα είναι πολύ ισχυροί κάνουν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του κ. Ζάεφ. Εμείς ελπίζουμε να επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση που είχε δείξει στο παρελθόν και να υπάρξει συμφωνία.
Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους πλευρά του γηπέδου. Αυτά που έχουν να κερδίσουν και αυτά που έχουν να χάσουν είναι μεγαλύτερης σημασίας για το δικό τους κράτος, σε σχέση με αυτά που διακυβεύονται για το δικό μας κράτος. Θέλουμε μία συμφωνία ισορροπημένη, όπου και οι δύο χώρες κερδίζουν.
Για τη συμφωνία
Προβλέπεται στη συμφωνία… αναλυτικά και δεν θέλω να σας πω τώρα πράγματα, γιατί προφανώς είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δεν θέλω να σας πω τίποτα εκτός από το ότι τίποτα δεν έχουμε δώσει χωρίς να έχουμε αντίστοιχες εγγυήσεις ότι η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί. Καθώς και ότι η γειτονική χώρα θα εξαλείψει κάθε έννοια αλυτρωτισμού.
Για τον Κ. Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται κάθε εβδομάδα και ανάλογα με τον συνομιλητή του να εκφράζει διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα, το Ιανουάριο του 2018 προχώρησε σε μία δήλωση που είναι αυτή που ξέραμε… «η εθνική γραμμή», σύνθετη ονομασία , έργκα όμνες, συνταγματική αναθεώρηση. Μετά τα συλλαλητήρια άρχισε να απομακρύνεται από τη σύνθετη ονομασία, να μην έχει τη λέξη Μακεδονία. Κάτι που προφανώς ποτέ δεν το ζητούσε ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ όταν διαπραγματεύονταν. Στη σύνοδο του ΕΛΚ, σε πιο ευρωπαϊκό περιβάλλον έθεσε το θέμα του έργκα όμνες και της συνταγματικής αναθεώρησης, όχι όμως τη σύνθετη ονομασία. Ακούω όμως τώρα από βουλευτές του κόμματος του, ξανά, ότι η σύνθετη ονομασία δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Ας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν…
Για τον Πάνο Καμμένο
Η στάση του Πάνου Καμμένου είναι έντιμη γιατί έχει δηλωθεί. Γνωρίζουμε ότι έχει μία στάση.
Γνωρίζαμε ότι είχαμε ιδεολογικές διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ και ο λόγος για τον οποίο συνεργαστήκαμε ήταν να βγούμε από τα μνημόνια και να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή. Οι δύο λόγοι που παραμένουν ισχυροί.
Για το πολιτικό κόστος
Ακούστε όποιος κυβερνά με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν κυβερνά… άγεται. Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτά τα μείζονα εθνικά θέματα δεν πρέπει δεν πρέπει να κοιτάζεις τη φωτογραφία της νίκης, πρέπει να κοιτάζεις το εθνικό συμφέρων. Επομένως εγώ θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πολιτικό κόστος από αυτή την υπόθεση στην Β. Ελλάδα, ακόμα και αν έχουμε όμως είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επωφελής και θα ωφελήσει τη χώρα μας.
Για τα ελληνοτουρκικά
Η Ελλάδα δεν είναι τέτοιου είδους κράτους, όπου μπορεί μία ξένη υπηρεσία, οποιαδήποτε να προχωρά σε απαγωγές, έχουμε δει παρόμοιες κινήσεις, σε άλλες χώρες. Στο Κόσοβο για παράδειγμα είχαμε μία πρόσφατη περίπτωση.
Δεν θεωρώ το κ. Ερντογάν… μπορεί να είναι απρόβλεπτος να προχωρά σε ριζικές αλλαγές της τακτικής του, γνωρίζει όμως ότι η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική και ισχυρή χώρα. Δε διανοούμαι ότι οποιοσδήποτε ηγέτης χώρας και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν θα προχωρούσε σε κάτι τόσο… ριψοκίνδυνο.
Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Αυτή είναι διαφορά του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Εμείς αποφεύγαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο ομηρία στην αρχή, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να γίνει αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.
Έχει δείξει στο παρελθόν η τουρκική πλευρά ότι χρησιμοποιεί με όρους ομηρείας παρόμοιες περιπτώσεις. Εγώ θέλω να εξακολουθώ να ελπίζω πως στην περίπτωση αυτή θα απαγγελθεί σύντομα το κατηγορητήριο και δεν θα έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως άλλων κρατουμένων στην Τουρκία που παρατάθηκε περισσότερο η περιπέτεια τους.
Για την Οικονομία
Το ότι θα έχουμε καθαρή έξοδο δεν σημαίνει ότι θα αρθούν αυτόματα όλες οι συνέπειες της κρίσης, γιατί για 8 χρόνια είχαμε συνέχεια μέτρα που το ένα προστίθεντο στο άλλο. Ειδικά για τις συντάξεις και δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση… …Θυμίζω… γιατί δεν είναι ξεκάθαρο πάντα, ότι ο νόμος ο ασφαλιστικός, αυτός που λένε ο νόμος Κατρουγκαλου, προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί για πάντα, για την προστασία των συνταξιούχων και αυτό είχε συμφωνηθεί και από το ΔΝΤ. Ένα χρόνο μετά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης έγινε ένας εκβιασμός από το ΔΝΤ στη βάση ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει έλλειμα και δεύτερον δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε το πλεόνασμα που είχαμε υποχρέωση. Ενόψει αυτού με ένα νόμο του 2017 πάρθηκε η απόφαση το 2018 να έχουμε μία περικοπή σε κάποιους από τους συνταξιούχους.