“Ο Γεωργίου με δόλο αλλοίωσε το έλλειμμα το 2009 για να μπούμε στα μνημόνια”

Δήλωσε η καθηγήτρια και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά

Δεύτερη μέρα της δίκης του Αν.Γεωργιου για τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους θεσμούς να αποζημιωθεί από το κράτος για τα δικαστικά έξοδα

Αμεσο δόλο στην αλλοίωση του  ελλείμματος του 2009 με σκοπό να μπεί η χώρα στα μνημόνια , διέγνωσε η καθηγήτρια και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ , Ζωή Γεωργαντά, καταθέτοντας ως  στη δίκη του του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Ο κ. Γεωργιου δικάζεται και η τύχη του δεν έχει κριθεί ακόμα ενώ  η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα τον αποζημιώσει για τα δικαστικά έξοδα που εχει καταβάλλει για νομική κάλυψη σε δικηγόρους ή άλλους .

ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ

Ο Ανδρέας Γεωργίου , προ μηνός, απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών  για την υποθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να μπεί η χώρα στα μνημόνια. Η απαλλαγή του για το κακούργημα έγινε κατά πλειοψηφία αφού η εισηγήτριας –εφέτης Χριστίνα Ρωμέση  ψηφισε υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.  Την πλειοψηφία που αποφάσισε την μη παραπομπή απαρτίζουν οι δικαστές  Κων/νος Σταμαδιάνος και Κωσταντία Αγγελάκη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο Αρειος Πάγος μελετά το βούλευμα απαλλαγής του κ.Γεωργίου για το συγκεκριμένο κακουργημα αλλοίωσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να αποφανθεί αν θα αναιρεθεί ή όχι. Σχετικό αιτημα αναιρεσης έχει υποβαλλει η Ζωή Γεωργαντά , οι καταγγελίες της οποίας εξ αρχής είχαν δρομολογήσει τις δικαστικές έρευνες για την υπόθεση.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗ

Σήμερα έγινε η δευτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου, που δικάζει τον κ.Γεωργίου για την κατηγορία σε βαθμο πλημμελήματος  της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Πρόκειται για άλλη δικαστική εκκρεμότητα (ανεξάρτητη από το κακκούργημα για το οποίο απαλλάχτηκε) . Μάλιστα ειχε ξαναδικαστεί- για  το πλημμέλημα- τον Δεκέμβριο του 2016 και αθωώθηκε αλλά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της αθώωσής του. Το αδίκημα που αποδίδονταν στον κ.Γεωργίου αφορούσε  το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετων. Παράλληλα αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

ΦΩΝΕΣ

“Προδότες”, “κρεμάλα στο Σύνταγμα”, “όλοι μέσα” ήταν  μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα, όταν η Ζωλη Γεωργαντά καταθέτοντας  υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας “άμεσο δόλο” και πως “είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος”. Όσο αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής ιδιότητας στο Δ.Ν.Τ, η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε : “Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντεν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλέγοταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού”.

Η μάρτυρας  ανέφερε πως από τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%: “Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας”

Στο δικαστήριο εξετάστηκε ως μάρτυρες ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης.Η έδρα επέμεινε στις ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα για το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.

Πρόεδρος : Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;

Μάρτυρας : Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.

Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε!  Η δίκη διεκόπη για τις 31 Ιουλίου 2017.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή