Ο έντονος κομματικός, αντιμνημονιακός, ανταγωνισμός για την εξουσία κατέστρεψε τη χώρα

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για το 2014 (σελίδες 19 και 25-28), η οποία αναγνώσθηκε από τον νέο τότε και νυν διοικητή της κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπουργός Οικονομικών, στις 26 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή όταν είχε σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αβεβαιότητα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος πιστεύει ότι την κρίσιμη αυτή περίοδο απαιτείται συντεταγμένη εθνική προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, για να διασφαλιστούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη», τονίζει.

Στην ίδια έκθεσή της (σελίδα 25) η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει τη ρητή απόφαση των εταίρων μας στο Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου 2012 για ελάφρυνση του χρέους, η οποία συζητείται και σήμερα, ύστερα από τέσσερα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, που δικαιώνει τους φόβους της κεντρικής τράπεζας. «Η ελάφρυνση του χρέους με μεθόδους που είχαν επίσης προβλεφθεί σε εκείνο το Eurogroup ή και με άλλες θα ενδυναμώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας υπό τον όρο βέβαια ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την παραγωγική επανεκκίνηση», τονίζει. Και προσθέτει: «Η συμφωνία με τους εταίρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει».

Αμ δε! Η εφιαλτική συνέχεια είναι γνωστή. Αντί μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής των συμφωνιών, όλο το 2015 το «ρίξαμε» σε «δημοψήφισμα» και σε εκλογές και στη «δημιουργική ασάφεια» για το «στρίβειν». Έτσι, ολοκληρώθηκε η καταστροφή της χώρας από εξουσιομανή κόμματα, που επιδίδονταν σε έναν έντονο κομματικό ανταγωνισμό, χλευάζοντας τον καημένο Δίκαιο Αριστείδη: «Εμείς πρέπει να μαλώνουμε και σε άλλες περιστάσεις και μάλιστα τώρα για το ποιος από μας τους δύο θα κάνει στην πατρίδα το περισσότερο καλό», είπε ο Αριστείδης στον πολιτικό του αντίπαλο Θεμιστοκλή, όταν, εξοστρακισμένος, με κίνδυνο της ζωής του έφθασε στη Σαλαμίνα λίγο από τη ναυμαχία για να τον ειδοποιήσει ότι κάθε σκέψη να αποσυρθούν τα πλοία προς τον Ισθμό ήταν μάταιη, αφού ήταν κυκλωμένα από τους Πέρσες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή