Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2025

O διεθνούς φήμης βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος μιλά στην KONTRANEWS

Του Σταύρου Ξηντάρα

O διεθνούς φήμης βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος μιλά στην Kontra news επ ευκαιρία της παρουσίασης μιας σπουδαίας όπερας  του Claudio Monteverdi στο Ηρώδειο στις 4 και 5 Αυγούστου στο πλαίσιο πάντα των εκδηλώσεων του Φεστιβαλ Αθηνών .  Ο λόγος για την   Όπερα σε δύο πράξεις (στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους)      «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ». Ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Monteverdi , επηρεασμένος από του αρχαίο θέατρο, μελοποιεί με συγκλονιστικό τρόπο την αρχετυπική ομηρική ιστορία του “ταξιδιού του ήρωα”, ζωντανεύοντας αριστοτεχνικά τα αιώνια σύμβολα του Ομήρου. 

Ρωτήσαμε τον  καταξιωμένο λυρικό καλλιτέχνη Τάση Χριστογιαννόπουλο τι τον έκανε να πει το ναι  και να πρωταγωνιστήσει  στην  όπερα αυτή?

«Ό,τι με κάνει να λέω ναι σε κάθε όπερα όπως και στη ζωή την ίδια. Η επιθυμία σχέσης και επαφής με τον Εαυτό μου, τους άλλους ανθρώπους και τον Θεό.», απαντά στην Kontra news.

 -Τι κοινό έχετε με τον Οδυσσέα σαν ανθρωπος αλλα και σαν καλλιτέχνης.

 

“Σαν καλλιτέχνης κανένα δεδομένου ότι ο Οδυσσέας δεν είναι καλλιτέχνης. Ως άνθρωπος έχω τα πάντα κοινά όπως και όλοι μας. Ταξιδεύω, πολεμάω, άλλοτε ο Θεός με δοκιμάζει και άλλοτε με βοηθά, προσπαθώ να αντισταθώ στις σειρήνες, πέφτω, σηκώνομαι, κάνω λάθη, στηρίζομαι στους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζομαι με αγάπη, μαθαίνω από αυτούς που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει εχθρούς ή δόλιους μνηστήρες του βασιλείου μου και της ύπαρξής μου ή αλλιώς πειρασμούς και το κυριώτερο μέσα από αυτό το ταξίδι που λέει και ο ποιητής οδηγούμαι σε πληρότητα σχέσης και επαφής. Επιστρέφω στην πατρίδα μου, στην αλήθεια, στην σχέση κατά Πρόσωπο.”

 

-Εχετε βρει την Ιθάκη σας? Και τι θεωρείτε καλυτερο, να την βρείτε ή να την αναζητάτε μια ζωη μαζεύοντας εμπειρίες?

 

“Η αναζήτηση διαρκεί ακόμη και είναι συναρπαστική δόξα τω Θεώ. Λυπάμαι μόνο βαθιά για όσους στην πορεία αυτή πληγώνω άθελά μου…”

 

-Υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο μυθικό ή όχι, που να το θεωρείτε αιώνιο σύμβολο και να θέλετε να το ενσαρκώσετε?

 

“Κάθε πρόσωπο είναι μυθικό και ανθρώπινο ταυτόχρονα και είναι άξιο ενσάρκωσης. Ίσως το πλέον αιώνιο σύμβολο να είναι ο ίδιος ο άνθρωπος δεδομένου ότι ο Θεός είναι πέρα και από τον αιώνα και πέρα από τα σύμβολα. Η εμπειρία της ενσάρκωσης είναι εμπειρία της ζωής.”

 

-Ο Covid αλλαξε τις ζωές όλων μας. Πόσο μάλλον της όπερας, του θεάτρου αλλα και γενικότερα ολων των μορφών τέχνης. Πως διαχειρίζεστε ολη αυτή την τραγική κατάσταση?

 

“Επιτρέψτε μου να ονομάσω την κατάσταση δύσκολη, επώδυνη αλλά όχι τραγική δεδομένου ότι υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα διαχείρισής της. Δεν άλλαξε τις ζωές μας. Μας δίνεται η δυνατότητα μιας διαφορετικής ζωής. Είναι ευκαιρία για αναστοχασμό και αναδιοργάνωση. Εάν το θέλουμε…”

 

-Τι θα ζητούσατε από την πολιτεία η οποια αδιαφορεί για την ψυχική τροφή μας που είναι η Τέχνη?

 

“Η πολιτεία είμαστε εμείς. Το κράτος και η εξουσία είναι αυτή που όχι αδιαφορεί αλλά επιλέγει συνειδητά να μας υποχρεώνει σε συγκεκριμένες τροφές είτε υλικές είτε ψυχικές. Εμείς οι ίδιοι μπορούμε και να επιλέγουμε και να καλλιεργούμε και να καλλιεργούμαστε και να τρεφόμαστε και να τρέφουμε διαφορετικά.”

 

-Ο Covid σας αφήνει να ονειρεύεστε? Κάνετε σχέδια? Ετοιμάζετε το επόμενο καλλιτεχνικο σας βήμα?

 

“Αλίμονο αν του επέτρεπα να επέμβει στα όνειρά μου! Φυσικά κάνω σχέδια και εργάζομαι για αυτά και είναι βαθύτατη ευτυχία που υπάρχουμε για να  συναντιόμαστε και να σχετιζόμαστε είτε κατ’ ιδίαν είτε σε θέατρα και συναυλίες όπως αυτές που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.”

 

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Claudio Monteverdi, “Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα”. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει η διακεκριμένη σκηνοθέτις και διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη. Συμμετέχουν 11 κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιανόπουλο και την μεσόφωνο Μαίρη Ελεν Νέζη, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στους ομώνυμους ρόλους σε μεγάλα θέατρα στο εξωτερικό. 

Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η πολυαγαπημένη Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής φροντίζει για ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από τους εξωτικούς ήχους των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ. 

Ο “Οδυσσέας” του Monteverdi παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1640, με μεγάλη επιτυχία. Μετά από μια σειρά αναβιώσεων, το έργο χάθηκε μέχρι τις αρχές του 20αι όπου το χειρόγραφο εκδόθηκε για πρώτη φορά. Φυσικά, οι μουσικολογική γνώση των αρχών του 20ου αι. δεν επέτρεψε να αποκωδικοποιηθεί η αριστουργηματική, αλλά στενογραφική παρτιτούρα του έργου με αποτέλεσμα η όπερα να θεωρηθεί ημιτελής. Ωστόσο, η πολύτιμη γνώση της ιστορικής ερμηνευτικής που άνθισε στο τέλος του 20ου αι και σήμερα πια αποτελεί σύγχρονη κατάκτηση, επέτρεψε να αποδοθεί στο έργο η πραγματική του αξία, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και μεγαλειώδη έργα του οπερατικού ρεπερτορίου και τοποθετώντας τον Monteverdi στο βάθρο των σημαντικότερων μουσικών δραματουργών όλων των εποχών. 

Η σύγχρονη πραγματικότητα που μέσω της πανδημίας έχει οδηγήσει τον κόσμο μια αδιανόητη ως τώρα κοινωνική συνθήκη, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Μαριάννα Κάλμπαρη, που μέσα από τη σκηνοθετική της ματιά  δημιουργεί ένα σχόλιο για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ζωές μας. 

 

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά/κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου 

Μουσική προετοιμασία/βοηθός μαέστρος: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος 

Βοηθός σκηνοθέτη A’: Κωνσταντίνα Ψωμά

Βοηθός σκηνοθέτη Β’/μετάφραση υπερτίτλων: Ναταλία Μποζίκα 

 

ΚΑΜΕΡΑΤΑ-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής  (σε όργανα εποχής) 
Οδυσσέας: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Πηνελόπη:  Μαίρη ΄Ελεν Νέζη 

Αθηνά/Έρωτας: Μίνα Πολυχρόνου

Μελανθώ/Τύχη: Ελένη Βουδουράκη 

Τηλέμαχος/Ευρύμαχος: Βασίλης Καβάγιας 

Ίρος: Δημήτρης Ναλμπάντης 

Εύμαιος: Χαράλαμπος Βελισσάριος 

Ευρύκλεια/Εύθραυστη ανθρώπινη φύση: Έλενα Μαραγκού 

Αντίνοος/Χρόνος: Μάριος Σαραντίδης

Αμφίνομος: Νικόλας Μαραζιώτης 

Πίσανδρος: Ιάσων Μαρμαράς

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή