Σχετικά με τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό τοποθετήθηκε με ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία», Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας είναι απαράδεκτη και την απορρίπτουμε. Μειώνει, μεταξύ άλλων, την πρόταση του Κοινοβουλίου: κατά 13% για την περιφερειακή ανάπτυξη, κατά 27% για την κοινωνική συνοχή, κατά 25% το πρόγραμμα Life για το κλίμα, κατά 30% το πρόγραμμα Horizon και κατά 48% το πρόγραμμα Erasmus. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται αύξηση 132% για τη διαχείριση των συνόρων και 650% για την ασφάλεια και την άμυνα!»
«Η πρόταση του ΕΚ για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-27 είναι απολύτως απαραίτητη για να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές και οι στόχοι που έχει ζητήσει τόσο το ΕΚ, όσο και η Κομισιόν»
Αναλυτικά η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 και τους ίδιους πόρους:
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή προϋπολογισμών (BUDG), στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου και την πρόοδο που σημειώθηκε στο Συμβούλιο σχετικά με το ΠΔΠ 2021-2027 και τους ίδιους πόρους», είπε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι όλες οι Πολιτικές Ομάδες απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας. Νομίζω ότι το κάνουμε, γιατί έχουμε συνεννοηθεί ότι για να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές και οι στόχοι που έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη και η Κομισιόν -η οποία προέκυψε μετά από προτάσεις των κυβερνήσεων- είναι απολύτως απαραίτητο να εγκριθεί η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Κοινοβούλιο εδώ και 1 χρόνο για 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δήλωση που θα κάνει σε λίγες ώρες στο Συμβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντ. Σασσόλι, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας και ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό.
Θεωρώ, επίσης, σημαντικό ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, υπερασπίζουμε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναφέρει ότι το 1,3% είναι απολύτως απαραίτητο για να χρηματοδοτηθούν όσα ζητούν οι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας προσβάλλει, τόσο την κοινή λογική, όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ως συν-νομοθέτης πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο του: Για να μην υποστούμε ταπεινωτική μεταχείριση στο όνομα του επείγοντος -με το επιχείρημα ότι ο χρόνος τρέχει και πρέπει να κάνουμε μεγάλες υποχωρήσεις-.
Η Φινλανδική πρόταση μειώνει την πρόταση του Κοινοβουλίου κατά 13% για την περιφερειακή ανάπτυξη, κατά 27% για την κοινωνική συνοχή, κατά 25% για το πρόγραμμα Life για το κλίμα, κατά 30% για το πρόγραμμα Horizon, κατά 48% για το πρόγραμμα Erasmus, κατά 35% για το πρόγραμμα ‘’συνδέοντας την Ευρώπη’’. Την ίδια ώρα, αν συγκρίνουμε την πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας με το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο ολοκληρώνεται, προβλέπει αύξηση 132% για την διαχείριση των συνόρων και τη μετανάστευση και 650% για την ασφάλεια και την άμυνα. Πώς μπορούμε αυτά να τα δικαιολογήσουμε στους πολίτες; Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν.
Και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι λυπηρή η απουσία του Επιτρόπου Χαν σήμερα από την Επιτροπή μας. Θα έπρεπε να είναι εδώ ο νέος Επίτροπος για να δείξει μια διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συμφωνώ, επίσης, με όσους συναδέλφους επεσήμαναν ότι πρέπει να πιέσουμε για να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι ίδιοι πόροι. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να τσακώνονται αδιεξόδως οι net contributors και οι net receivers στο Συμβούλιο, οδηγώντας διαρκώς προς τα κάτω το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι. Και νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να πιέσει οι προτάσεις της Επιτροπής Μόντι να βγουν από το συρτάρι, να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης, και πάνω εκεί να επιδιώξουμε τις πιο φιλόδοξες λύσεις».
Το tweet του ευρωβουλευτή: