ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισης του 21 μηνών τότε Μπεν στην Κω και η ιστορία του επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω νέων συνταρακτικών εξελίξεων που φέρνουν τα πάνω – κάτω.
Ήταν Ιούλιος του 1991 όταν το βρέφος χάθηκε από προσώπου γης ενώ βρισκόταν στο νησί για διακοπές με την μητέρα και τους παππούδες του, κάτω από συνθήκες που παραμένουν ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα.
Οι γονείς του αγνοούμενου παιδιού, όμως, δεν έχασαν ποτέ την ελπίδα ότι ο Μπεν είναι ζωντανός και δεν έπαψαν ποτέ να τον αναζητούν. Από ό,τι φαίνεται όχι άδικα…
Τις τελευταίες ώρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές αποκαλύψεις που δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση και αναπτερώνουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό έστω και τώρα του 27χρονου σήμερα –εφόσον ζει- Μπεν Ντίναμ.
Η μητέρα του, Κέρι, εκφράζει ανοιχτά πλέον την πεποίθηση ότι ο γιός της ζει και τον λένε Ανδρέα. Το σενάριο αυτό έρχονται να φουντώσουν πληροφορίες που δέχθηκαν πριν μερικά χρόνια Άγγλοι αστυνομικοί από τηλεφώνημα αγνώστου που ανέφερε «ότι ο Μπεν ζει, με το όνομα Ανδρέας και τον φροντίζει κάποιος Νίκος…».
Έντονη κινητικότητα στο νησί
Στο πλαίσιο, αστυνομικοί από τη Μεγάλη Βρετανία επέστρεψαν την περασμένη Τρίτη στην Κω προκειμένου να ξεκινήσουν νέο γύρο ερευνών, με στόχο αυτή τη φορά να ξετυλίξουν το πολύπλοκο κουβάρι και να φτάσουν στην άκρη του νήματος.
Τα μέλη της αποστολής βρέθηκαν στο σημείο όπου είχε εξαφανιστεί ο μικρός Μπεν, στις 24 Ιουλίου 1991 και απηύθυναν εκ νέου έκκληση στους κατοίκους του νησιού που έχουν κάποια πληροφορία ή γνωρίζουν κάτι, να έρθουν σε επαφή μαζί τους, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια.
Για αυτό τον σκοπό μάλιστα η φιλανθρωπική οργάνωση «Crimestoppers» προσφέρει αμοιβή 12.500 ευρώ σε οποιοδήποτε παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του μικρού Μπεν.
Ο επικεφαλής των Άγγλων αστυνομικών Τζον Κάζινς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε δεσμευθεί να βρούμε απαντήσεις για το τι συνέβη στον Μπεν. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε ή να δημιουργήσουμε μπελάδες σε κανέναν. Θέλουμε απλά να ανακαλύψουμε τι του συνέβη. Δεν θα υπάρξει καμία πίεση εκ μέρους μας.
Η ερώτηση που θα ήθελα να απευθύνω είναι: Θα μπορούσες να είσαι ο Μπεν;
Όταν ήσουν παιδί είχες ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια; Αμφιβάλεις για το ποιοι είναι οι γονείς σου; Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος που έχει αμφιβολίες για το ποιος είναι ίσως νοιώθει νευρικός για το τι μπορεί να συμβεί στον ίδιο και την οικογένειά του.
Υπόσχομαι ότι οποιαδήποτε πληροφορία θα αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και εμπιστευτικότητα. Δεν θα αναγκαστεί να κάνει κάτι που δεν θέλει. Θα έχει τον πλήρη έλεγχο».
Οι Έλληνες ντετέκτιβ
Στις έρευνες που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των βρετανικών Αρχών πρωταγωνιστούν δύο Έλληνες ερευνητές της βρετανικής Αστυνομίας. Πρόκειται για τους αστυνομικούς του Νοτίου Γιόρκσάιρ Θανάση Φούρλη και τον Πάνο Δέδε, οι οποίοι εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται στην Ελλάδα μαζί με ακόμα 9 Βρετανούς ντεντέκτιβ αναζητώντας ανάμεσα στους κατοίκους της Κω την πληροφορία που θα τους οδηγήσει στην εξιχνίαση της μυστηριώδους εξαφάνισης.
Κοινό τους πιστεύω είναι ότι παρότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που χάθηκε ο μικρός Μπεν, ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και πως μπορεί το μυστικό που θα «ξεκλειδώσει» τις έρευνες να βρίσκεται κάπου καλά κρυμμένο στο νησί.
Ο Θανάσης Φούρλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται στη βρετανική Αστυνομία και τον τελευταίο ένα χρόνο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Οι Βρετανοί δεν σταμάτησαν ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια να ερευνούν την εξαφάνιση. Ο Μπεν χάθηκε στην Κω και στον τόπο αυτό πιστεύουμε ότι βρίσκεται η λύση του μυστηρίου.
Αναζητούμε ανθρώπους που εκείνη την εποχή μένανε στο νησί και μπορεί να γνωρίζουν κάτι. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος ή κάποια που θα έχει πληροφορίες να μας δώσει. Τους εγγυόμαστε την εχεμύθεια και τη μυστικότητα που απαιτείται για να μη διστάσουν να έρθουν σε εμάς. Το 2012 οι Βρετανοί είχαν πάρει δείγματα εδάφους για να τα εξετάσουν στα εργαστήρια. Αυτή τη φορά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Επικεντρώνουμε τις έρευνες στη συλλογή πληροφοριών. Δεν ξέρω αν ο Μπεν ζει αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το αποκλείσω», λέει Θ. Φουρλής.
Ο δεύτερος Έλληνας ερευνητής είναι ο Πάνος Δέδες, ο οποίος κατάγεται από τον Πειραιά, υπηρετεί τα τελευταία 20 χρόνια στη βρετανική Αστυνομία και έχει λόγω και του ελληνικού ενδιαφέροντος του θέματος ασχοληθεί επισταμένως με την πολύκροτη εξαφάνιση.
Ο ίδιος έχει διαγράψει εξαιρετική καριέρα στη βρετανική Αστυνομία και κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή του στο κλιμάκιο που θα βρίσκεται για δύο εβδομάδες στην Κω.
Στη διάθεση των Ελλήνων βρίσκονται τρεις αριθμοί κινητών τηλεφώνων, μέσω των οποίων μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με Άγγλους αστυνομικούς στα Ελληνικά ή Αγγλικά.
Οι αριθμοί αυτοί είναι οι εξής: 6951040208 (Ελληνικά/Αγγλικά), 6951040217 (Ελληνικά/Αγγλικά) και 6951040226 (Αγγλικά).




