Ο άνδρας που μαγειρεύει δωρεάν για 2000 πρόσφυγες στη Λέσβο (Φωτογραφίες)

Το γύρο του κόσμου κάνει η φήμη ενός Έλληνα εθελοντή στο νησί της Λέσβου που παλεύει καθημερινά να προσφέρει ένα ανθρώπινο γεύμα σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ευτυχώς, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ή εν συντομία Κώστας και άλλοι εθελοντές από την οργάνωση «Ο Άλλος Άνθρωπος» έτειναν χείρα βοηθείας προς τους ταλαιπωρημένους και χαροκαμένους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας αναζητώντας ψύγματα ελπίδας στην “πολιτισμένη” Ευρώπη.

Ο κ. Κώστας ίσως δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της παγκόσμιας κρίσης αλλά μπορούν να σιγουρέψουν πως όλοι θα έχουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Η εθελοντική ομάδα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αποτελείται από μια μικρή ομάδα Ελλήνων εθελοντών που δρουν χωρίς καμία εξωτερική χρηματοδότηση. Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες γευμάτων για τους 2.000 περίπου ανθρώπους του προσφυγικού καταυλισμού στο Καρά Τεπέ.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση είναι απασχολημένη με την δική της οικονομική κατάρρευση και αδυνατεί να χειριστεί μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Εκτός από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης και τους Γιατρούς του Κόσμου, οι περισσότερες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι πολύ απασχολημένες για να διαχειριστούν την χειρότερη κρίση προσφύγων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που το έργο της ομάδας «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι τόσο ζωτικής σημασίας.

Όταν η ομάδα εμφανίζεται γύρω στο μεσημέρι, όλοι συγκεντρώνονται γύρω τους. Μερικοί άνθρωποι πάνε να ρωτήσουν για τρόφιμα ενώ άλλοι προσφέρονται να βοηθήσουν. Οι Darine και Batul από τη Συρία, ήθελαν να βοηθήσουν με το μαγείρεμα. Ο Basil συνήθιζε να εργάζεται στο εστιατόριο της οικογένειάς του στη Δαμασκό. Πέρασε το απόγευμα βοηθώντας να ετοιμαστεί και να σερβιριστεί η συνταγή του Κώστα για μακαρόνια. «Ειλικρινά, αυτό θα πρέπει να προέρχεται από εμάς. Θα πρέπει να είμαστε αυτοί που το κάνουν αυτό. Αλλά είμαι χαρούμενος που το κάνουν εκείνοι.» Ο Muhammad είναι από την ύπαιθρο έξω από το Χαλέπι, μια συριακή πόλη γνωστή για την κουζίνα της. Συνήθιζε να κάνει παρόμοια πιάτα όπου οι άνθρωποι τα αποκαλούν makarona ma banadura (μακαρόνια με ντομάτα). «Τα μυρωδικά τους είναι ακόμη καλύτερα από τα δικά μας. Χρησιμοποιούν ολόκληρα μπαχαρικά και όχι σκόνη. Είναι φανταστικό» λέει ο άνδρας. Όλοι: Έλληνες, Σύριοι και Ιρακινοί, μαγειρεύουν και τρώνε μαζί.

adfasdf

 

adfasdf

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή