Ο Αλεξιάδης ξεκινάει το νοικοκύρεμα από το «σπίτι» του!

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ 2,8 ΕΚΑΤ.!                                                 

Τέλος στην σπατάλη των ενοικίων του Δημοσίου θέλει να βάλει ο Τρ. Αλεξιάδης.

Τέλος στην σπατάλη του Δημοσίου σε ενοίκια, θέλει να βάλει ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, που ξεκινά το νοικοκύρεμα από το «σπίτι» του, με το σχέδιο για την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων.

Το σχέδιο του, που εξοικονομεί πάνω από 2,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, περιλαμβάνει την μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου στο ανακαινισμένο κτήριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης, στη Λεωφόρο Θηβών. 

Το υπουργείο Οικονομικών, είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό, ιδιοκτήτης  ακινήτων στην χώρα και αυτή την στιγμή δαπανά πάνω από 20 εκατ. ευρώ από τα λεφτά των φορολογουμένων σε ενοίκια! Το σχέδιο, προβλέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο, να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, από τα επτά κτήρια που ενοικιάζει με ετήσιο μίσθωμα 2,8 εκατ. ευρώ, στο κτήριο της οδού Θηβών, για το οποίο από το 1998 που αγοράστηκε και ανακαινίστηκε έναντι 35 εκατ. ευρώ,  καταβάλλονται περίπου 2,7 εκατ. ευρώ το χρόνο, για να μένει αναξιοποίητο!

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, ανάλογη έρευνα και σχεδιασμός γίνεται σε όλη τη χώρα για την εξοικονόμηση ενοικίων και την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Όπως τονίστηκε σχετικά, «είναι μία απόδειξη του τι σημαίνει για την κυβέρνηση η εξοικονόμηση δαπανών από τομείς όπου αυτό μπορεί να γίνει. Και είναι μια ερώτηση για τους προκατόχους στο Υπουργείο, που επέλεξαν απολύσεις υπαλλήλων, καταργήσεις υπηρεσιών κλπ. αντί για την αυτονόητη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, κατά την παρουσίαση του κτηρίου, το υπουργείο Οικονομικών δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα σε ενοίκια για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων σε 7 διαφορετικά κτίρια, ενώ για το κτήριο του Κεράνη, το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις πάρκινγκ. Το συγκεκριμένο κτίριο αγοράστηκε το 1998 από το ελληνικό δημόσιο έναντι 10,6 δισ. δραχμών (περίπου 35 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια το 2014, μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Πανγαία, με σύμβαση Sale and lease back για είκοσι χρόνια.

Επειδή στο μεταξύ δεν προέκυψε ενοικιαστής, το δημόσιο συνεχίζει να καταβάλλει στην Εθνική Πανγαία 221.000 ευρώ το μήνα. Κατά την παρουσία ση του κτηρίου, ο δήμαρχος Ρέντη . Γ. Ιωακιμίδης, τόνισε πως, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέκυψαν στις πιέσεις εργαζομένων του δημοσίου που δεν ήθελαν να μετακομίσουν στο κτήριο, αν και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα.

Η αντιδράσεις

Σύλλογοι  εργαζομένων του  υπουργείου, αντιδρούν στην μετακόμιση και σε σχετική ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα, πως, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά «η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για αποκλεισμό των εργαζομένων «από στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου(…)».

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ο Γ. Πιτσιλής εμφανίζεται επιφυλακτικός, απέναντι στην μετακόμιση, τονίζοντας, ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά», ε χωρίς να έχει υπολογιστεί  τι θα σημάνει η μετεγκατάσταση σε όρους αποδοτικότητας της εργασίας τους.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα μεταφοράς των εργαζομένων από το κέντρο της Αθήνας στη Λεωφόρο Θηβών αλλά και σε όρους εξυπηρέτησης των φορολογούμενων που επισκέπτονται τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή  που θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις.

Η σπατάλη – Τι πληρώνει το Δημόσιο σε «αχρείαστα» ενοίκια!

Το κτίριο από το 2005 μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση. Το Ελληνικό Δημόσιο, (σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης του Μαΐου 2014) υποχρεούται να καταβάλλει στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη 221.000 €/μήνα (2.652.000 €/έτος) και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της δαπάνης ασφάλισης. Όπως τονίζουν από το υπουργείο, «βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση δαπανών, από την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου ή από άλλα κτίρια, με πρόγραμμα και σχεδιασμό». Θα μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες που τώρα στεγάζονται σε κτίρια για τα οποία  πληρώνουμε μεγάλα ενοίκια.

Από σχετική έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου, προέκυψε ότι στα επτά  κτίρια που μισθώνονται τώρα, για φορολογικές υπηρεσίες και έχουν 1.027 εργαζόμενους, έχουν εμβαδό συνολικά 22.534 τ.μ., 215 θέσεις στάθμευσης και κοστίζουν 232.119 ευρώ κάθε μήνα. Το «νέο» κτήριο,  έχει 2.300 θέσεις εργασίας, συνολικό εμβαδό 42.300 τ.μ., 506 θέσεις στάθμευσης και κοστίζει μηνιαία 221.000 ευρώ (που ήδη  καταβάλλονταιγια να μένει κλειστό!).

Το κτήριο του «Κεράνη»

Σύμφωνα με το υπουργείο,  πρόκειται για ένα κτίριο ριζικά ανακατασκευασμένο, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της αειφορίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των κανόνων βιοκλιματικής δόμησης.

Το κτίριο ανακατασκευάσθηκε πλήρως (αριθμός τελευταίας αναθεώρησης της αδείας 110/2010) καθώς από το παλαιό βιομηχανικό κτίριο παρέμειναν μόνο στοιχεία του φέροντος οργανισμού, τα οποία και ενισχύθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές. Περιλαμβάνει Βρεφονηπιακό Σταθμό, Γυμναστήριο, Βιβλιοθήκη, και Αίθουσα Συγκεντρώσεων με ειδικούς μεταφραστικούς χώρους.

Καταλαμβάνει  μικτή ωφέλιμη επιφάνεια 42.300 τ.μ. σε υπόγειο, ισόγειο και 6 ορόφους. Οι χώροι καλύπτουν άνετα 2.300 θέσεις εργασίας και 506 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η ενεργειακή απόδοση κτιρίου προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και σημαντική εξοικονόμηση για το Δημόσιο. Το κτίριο φέρει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και κατατάσσεται στην Ενεργειακή κατηγορία Β.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή