Καταρρέουν οι απειλές των δανειστών για κούρεμα καταθέσεων
Οι δανειστές παίζουν με τις καταθέσεις!
Καταρρέουν οι απειλές των δανειστών για κούρεμα καταθέσεων, με την επέμβαση Ντράγκι. Τέλος στην αβεβαιότητα που φέρνει ο κίνδυνος «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, θέλει να βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πρόταση για ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων.
Το ενδεχόμενο να χαθούν οι καταθέσεις μέσα από τις τράπεζες, είναι κάτι που απασχόλησε τον τελευταίο καιρό την ελληνική επικαιρότητα, όταν οι δανειστές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως μοχλό πίεσης για την γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όμως ακόμα και σαν απειλή, ο κλονισμός στην τραπεζική εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζεται ελαφρά. Με το παγκόσμιο Οικονομικό σύστημα να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ομαλή τραπεζική λειτουργία, οι απειλές των δανειστών ήταν ένα παιχνίδι με την φωτιά και εκεί εστιάζεται και η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που έχει αντιπροτείνει να αποσυνδεθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τη γενική, πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αντί για αυτό, η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να συνδεθεί αποκλειστικά με το κομμάτι εκείνο της αξιολόγησης που αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Μία πρόταση που ούτε που θέλει να ακούει το Βερολίνο που θέλει να παραμείνει ο κίνδυνος του «κουρέματος» για να συνεχίσει την πίεση στην ελληνική πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως δεν αποδέχεται και την πρόταση της ΕΚΤ, για ένα πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωζώνη.
Ο Ιταλός μεγάλο-τραπεζίτης, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ξεκαθάρισε πως μία αποτυχία για ένα κοινό πλαίσιο ασφάλειας για τις καταθέσεις διακινδυνεύει μία επανάληψη των λαθών που έγιναν στον «θεσμικό σχεδιασμό» του ευρώ. Όπως δήλωσε, «Οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει (…) Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι». Όμως το Βερολίνο δεν τα βλέπει έτσι τα πράγματα.
Γιατί οι Γερμανοί δεν θέλουν εγγύηση των καταθέσεων
Το Βερολίνο φαίνεται να μην θέλει μία ευρωπαϊκή κοινή εγγύηση των καταθέσεων, γιατί δεν θέλει οι γερμανικές τράπεζες να καλύπτουν ζημιές τραπεζών άλλων χωρών. Θέλει όλα τα κέρδη που φέρνει η συμμετοχή του στην ευρωζώνη, που έχει κάνει την Γερμανία μία από τις πιο παραγωγικές του πλανήτη, αλλά δεν θέλει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την Ένωση. Αν υπήρχε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε οι μεγάλοι της Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να ασκούν τις ίδιες πιέσεις στις περιφερειακές οικονομίες, αφού ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, θα έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τα σπασμένα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Τζόναθαν Χιλ, Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε πως θα καταβάλει νέα προσπάθεια για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης».
Μία μάχη για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, που έρχονται μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που αποκάλυψαν πως τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από τα μισά κοντά στο 53% του συνόλου των χορηγήσεων.
Να τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015
Η Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του ελληνικού συστήματος πρέπει να τελειώσει μέσα στο έτος ξεκαθάρισε και η Ντανιέλ Νουί πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή της στα Νέα.
Όπως και οι περισσότεροι αξιωματούχοι που έχουν γνώση των τραπεζικών εξελίξεων επισημαίνει την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και δηλώνει πως ο χρόνος είναι αρκετός και τα λεφτά που έχει προβλέψει η Ευρώπη, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες. Μέσα στο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που έχει συναφθεί με τους θεσμούς, προβλέπονται 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση που ξεπερνούν κατά πολύ τα 14,4 δισ. ευρώ που είναι οι ανάγκες σύμφωνα με τα τεστ αντοχής των τραπεζών.
Για το «φλέγον» θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Ντανιέλ Νουί τονίζει πως «είναι σημαντικό να παρέχεται προστασία σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται», αλλά να ληφθούν μέτρα ώστε να μην εποφεληθούν από την προστασία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.