Novartis: Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» για τη μίζα των 40 εκατ. ευρώ

Τι αποκάλυψε για Σαλμά και Στουρνάρα…

O προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία  «Μάξιμος Σαράφης», την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, περνά ξανά την πόρτα του γραφείου της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Στην ερώτηση «τι γνωρίζετε για τις παράνομες πρακτικές της Novartis Ελλάς και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα», ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας communication in practices (CIP) συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν.

Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία.

Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες: α) Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά β) Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε γ) ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε και δ) εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρεία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας 50.000 ευρώ. Ο Φρουζής τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξόφληση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας.

Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων όπως πχ το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης επι υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του Υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και του Γενικού Διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας  μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρο τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περιπτωση αναντίστοιχα  υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαίκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

1)      Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων

2)      Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε: 1) Θ. Παπαδημητρίου 2) τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και 3) τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρο χρησιμοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Το σκάνδαλο με τον μοριακό έλεγχο του αίματος

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας» αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης «αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV επι υπουργίας Αβραμόπουλου. Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης  ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.

Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και γα την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

Τι αποκάλυψε για Σαλμά και Στουρνάρα

Ο «Μάξιμος Σαράφης» στις 22 Ιανουαρίου 2018 κατέθεσε ότι:

Για τον Μάριο Σαλμά

«Στη συνέχεια των όσων έχω καταθέσει σας αναφέρω πως όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς,  Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας.

Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβάρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό.

Περί τα τέλη του 2012 ο Φρουζής, υπό τον μανδύα του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη, και ο τότε πρόεδρος της εταιρείας SCHROEKENFUCKHS. Προφανώς η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οφειλές του Δημοσίου έναντι της Νοβάρτις Ελλάς και προφανώς το HARVARD PROJECT έγινε για τον ίδιο λόγο.

Σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Σαλμά, κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα

Εξάλλου, όσον αφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρεη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο rebate και clawback (To rebate, ως έννοια, μπορεί να ταυτιστεί με την έκπτωση επί του τζίρου που κάνουν οι εμπορικές εταιρείες στους προμηθευτές τους. Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει να του γίνουν εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες αιμοκάθαρσης κ.λ.π.) βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού. Από την άλλη, το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας).

Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία MINDWORK συμφερόντων της Λίνας Νικολακοπούλου συζύγου του κ. Στουρνάρα. Αυτές οι χορηγίες, αντιστοιχούσαν σε χρηματοδότηση συνεδρίων και εκδηλώσεων της ΕΣΔΥ, οι οποίες ωστόσο, ήταν υπερβολικές σε σχέση με το πραγματικό κόστος των συνεδρίων αυτών.

Μάλιστα, προκειμένου ο Φρουζής να ενισχύσει τις χορηγίες προς την MINDWORK, παρότρυνε τις φαρμακευτικές-μέλη του ΣΦΕΕ, να χορηγούν με μεγάλα χρηματικά ποσά τα συνέδρια της MINDWORK, λέγοντας στους εκπροσώπους αυτών ότι έχει συμφωνήσει με τον υπουργό τη νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό.

1111111111111111111111111111111112122111

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή