Πέρα από τα διπλωματικά, είναι χρήσιμα και τα νομικά όπλα, που θα πρέπει να επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στο διεθνές πεδίο.
Στην κυβέρνηση μάλιστα ποντάρουν στο πολύ ισχυρό νομολογιακό δεδομένο, που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Απόφαση μάλιστα σε επίπεδο Ολομέλειας, σε δεύτερο και τελικό βαθμό, αλλά και με ομοφωνία. Κατά σύμπτωση δε, τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η απόφαση, είχε αναπτύξει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Ελληνας πρόεδρος του δικαστηρίου, καθηγητής Αλέξανδρος-Λίνος Σισιλιάνος.
Φαίνεται δε σα να «φωτογραφίζει» την κατάσταση στον Εβρο, αφού προβλέπει την κατ` εξαίρεση κατάργηση της εξατομικευμένης διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου, από όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, έξω από τις νόμιμες πύλες εισόδου. Πρόσθετο επιχείρημα κρίνεται ότι αποτελεί και το γεγονός ότι οι εν λόγω, κατά τα φαινόμενα μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προέρχονται από μια ασφαλή γι` αυτούς χώρα, την Τουρκία.
Είναι βλέπετε και αυτή η προσήλωση της τουρκικής ηγεσίας στις αρχές του δικαίου και ανθρωπισμού, που ανεβάζει ψηλά τον πήχη….