Της Ελένης Τσερεζόλε
Η πραγματικότητα που περιγράφει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, είναι εφιαλτική. Όλοι οι δείκτες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Δραματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, εκτίναξη των ανισοτήτων, διόγκωση του ιδιωτικού χρέους: ο συναγερμός ηχεί, η κυβέρνηση κωφεύει. Τι κι αν, όπως δείχνει η έρευνα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες και αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ του αριθμού των φτωχότερων και εκείνου των πλουσιότερων νοικοκυριών. Παράλληλα 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και το 17,7% των νοικοκυριών ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο!
Τα μαντάτα είναι αρνητικά, όπως άλλωστε προβλεπόταν, και το χειρότερο είναι ότι οι προοπτικές λύσεις ή έστω ανακούφισης των νοικοκυριών είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Και αυτό γιατί η επιτελική κυβέρνηση της αριστείας επενδύει, και δεν το κρύβει, στις… συνταγές του χθες, ακριβώς εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια. Πρόκειται για τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη που δεν λέει λέξη για δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιθέτως προωθεί ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, από την παιδεία ως την κοινωνική ασφάλιση, με πνεύμα που θυμίζει περισσότερο θατσερισμό και ρεηγκανισμό της δεκαετίας του 1980. Έτη φωτός μακριά από τις σημερινές τάσεις της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών και της… αποενοχοποίησης του χρέους που επικρατούν από το… ΔΝΤ ως την Κομισιόν!
Η ελληνική κυβέρνηση, κολλημένη στην ιδεοληψία της, δεν δείχνει καμία διάθεση «προσαρμογής» σε αυτά τα δεδομένα, σε βάρος φυσικά των γνωστών υποζυγίων… Των φορολογούμενων, των νοικοκυριών, που απειλείται πλέον η επιβίωσή τους σε όλα τα επίπεδα.