Νηστεία: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν διαβήτη και ουρικό οξύ
Η νηστεία αποτελεί μία βασική ευκαιρία για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί.
Επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται κατά κύριο λόγο τα τηγανιτά και τα φαγητά που περιέχουν πολύ λάδι.
Η παραδοσιακή νηστεία βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» ή LDL χοληστερόλης.
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν με συνέπεια τις επίσημες νηστείες έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.
Οι πάσχοντες όμως από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η υπερουριχαιμία (υψηλό ουρικό οξύ) πρέπει να είναι προσεκτικοί στην περίοδο της νηστείας.
Όσοι πάσχουν από διαβήτη πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί με τα λαδερά φαγητά , τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες. Τέτοια είναι το μπριάμ, οι αγκινάρες, οι μελιτζάνες, τα όσπρια, τα γεμιστά κλπ.
Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, μεμονωμένα και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με αυτά τα φαγητά.
Καλό είναι τέλος να συνοδεύουν τα φαγητά τους από πράσινη σαλάτα, η οποία περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.
Για όσους πάσχουν από υπερουριχαιμία θα πρέπει να προσέξουν πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουν στη νηστεία , διότι είναι πλούσια σε πουρίνες ,μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Επομένως, οι πάσχοντες από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγουν θαλασσινά και οστρακοειδή (λ.χ. μύδια, χτένια, αστακό, καβούρια, στρείδια), τρόφιμα και ροφήματα με μαγιά, δημητριακά ολικής άλεσης, αλκοόλ και λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το κουνουπίδι.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης