Νίκος Καπραβέλος: Χάνουμε ζωές στις ΜΕΘ γιατί δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου, κ. Νίκος Καπραβέλος, μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews, για τον άνισο αγώνα που δίνει το υγειονομικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη, τις τραγικές ελλείψεις, και τις ζωές που χάνονται γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Οι εφημερίες στις Κλινικές COVID καλύπτονται από οφθαλμίατρους και ΩΡΛ γιατί δεν επαρκούν οι πνευμονολόγοι αναφέρει ο μαχόμενος επιστήμονας, ενώ τονίζει ότι ακόμα και αν βρεθούν επιπλέον κλίνες δεν έχουν κανένα νόημα δίχως το απαραίτητο προσωπικό, κρούοντας ηχηρό κώδωνα κινδύνου για το τι μέλει γενέσθαι εάν δεν αλλάξει το απαρχαιωμένο Ε.Σ.Υ.

 

Δώστε μας μια περιγραφή της εικόνας στη Θεσσαλονίκη

Έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς εμείς εδώ στη Βόρειο Ελλάδα, είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Ξεκίνησαν και οι αεροδια­κομιδές γιατί οι μονάδες είναι γεμάτες. Μεγάλη η πίεση προς το σύστημα και η πίεση αυτή όταν δεν έχεις εξειδικευμένο προσωπικό σημαίνει απώλεια σε ζωές! Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η φοβερή κατάσταση με την πνευ­μονική ανεπάρκεια από ανειδίκευτο προ­σωπικό. Κάνουμε ότι μπορούμε να στα­θεί όρθιο το Ε.Σ.Υ όμως ο ασθενής δεν εισπράττει αυτό που χρειάζεται, δεν έχει δίπλα του το εξειδικευμένο προσωπικό να χειριστεί τα μηχανήματα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και θα το πληρώ­σουμε ακριβά αυτό, θα το πληρώσουμε σε ανθρώπινες ζωές και ίσως μας γίνει μάθημα για την επόμενη κρίση.

Είναι θλιβερά όσα καταθέτετε. Γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό;

Έγιναν πολλά λάθη από την πολιτεία, και στην προετοιμασία και στη πρόβλεψη. Ο ιός αυτή τη στιγμή είναι στο φόρτε του και θα είναι μέχρι τον Μάρτη. Έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα τα μέτρα. Η επιτυχία του πρώτου κύματος ήταν επειδή τα μέτρα πάρθηκαν πολύ έγκαιρα αλλά βλέπαμε και στις τηλεοράσεις για τους νεκρούς στο Μπέργκαμο και επομένως ο φόβος και η συμμόρφωση στα μέτρα ήταν πολύ μεγα­λύτεροι, και για αυτό είχαμε αυτό το κατα­πληκτικό αποτέλεσμα στο πρώτο κύμα που ήταν ένας άθλος για την χώρα. Δυστυχώς δεν επαναλήφθηκε. Οι υγειονομικές περι­φέρειες είχαν εντοπίσει το πρόβλημα αλλά με την παρούσα διάρθρωση του Ε.Σ.Υ δεν αρκεί γιατί η υπογραφή μιας προκήρυξης θέλει την υπο­γραφή του Υπουργού και όχι του περιφερειάρχη. Ο κ Τζιτζικώστας είναι από τους πιο δραστήριους ανθρώπους και τη δική μου την μονάδα την εγκαινίασε πριν από 7 χρόνια γιατί είδε ότι οι εντατικές μονάδες είναι απολύτως χρήσιμες. Ενώ λοιπόν η περιφέρεια γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα.

Τούτη την ώρα έχω κενή οργα­νική θέση στη μονάδα εντατικής θεραπείας δηλαδή τη μονάδα της πρώτης γραμμής! Η υγειονομική περιφέρεια την έχει ζητήσει από το καλοκαίρι τουλάχιστον 3 φορές! υπάρχουν στοιχεία. Και ακόμα δεν έχει προκηρυχτεί.

Το πιο εξειδικευμένο προσωπι­κό το έχει αυτή τη στιγμή το Παπα­νικολάου. Διότι θεσμικά και μόνο έχει οργανωμένο πνευμονολογικό τμήμα και διαθέτει 30 κλίνες ΜΕΘ και 7 κλίνες αυξημένης φροντίδας. Και διαρκώς λένε αυξήσαμε τις κλί­νες και τις κάναμε χίλιες. Μα που τις κάνατε χίλιες; στο Παπανικολά­ου που έχει το πιο εξειδικευμένο προσωπικό και μπορεί να στηρί­ξει και άλλες κλίνες εντατικής δεν έγινε ούτε μία! Πως θα αντιμετωπί­σουμε αυτό το κύμα της πανδημίας εμείς; Ενώ στην Αθήνα η πολιτεία έκανε 50 κλίνες δωρεά στο νοσο­κομείο Σωτηρία.

Πράγματι η Ελληνική Βου­λή δώρισε στο Σωτηρία 50 κλίνες.

Καλώς έπραξαν, όμως στους διοι­κητές μας που ξημεροβραδιάζο­νται με το επιστημονικό προσω­πικό ζητώντας νέες κλίνες για να τις δουλέψουμε γιατί όταν θα έρθει ο καιρός να τις χρειαστούμε δεν θα έχουμε δεν μας άκουσε κανέ­νας. Ούτε μία κλίνη!

Γιατί συμβαίνουν αυτά τα τραγικά λάθη;

Γιατί το σύστημα υγείας έχει ανάγκη από βαθιά μεταρρυθμιστική αλλα­γή. Οι περιφέρειες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Πρώτα βλέπουμε τις ανάγκες και μετά πως θα ικα­νοποιηθούν. Δεν υπάρχει σχέδιο, καλώς έγιναν κλίνες αλλού αλλά δεν φτάνει. Το εξειδικευμένο προσωπι­κό θα σώσει τον ασθενή. Αν έχεις κλίνες και δεν έχεις εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξηθεί η θνητότητα.

Ακόμα και αν έχεις κλίνες, η ομάδα χρειάζεται χρόνο και συντονισμό για να λει­τουργήσει έχει επισημάνει η κ. Γκάγκα.

Ναι αλλά το Σωτηρία διαθέτει έστω μια βασική υποδομή εξειδικευμέ­νου προσωπικού. Σε εμάς εδώ, στην κλινική Covid εφημερεύει καρδιοχειρουργός, νευροχειρουρ­γός, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ακόμα και αυτή τη στιγμή! Προφανώς και θέλουμε προσωπικό. Έχουμε 250 με 280 νοσηλευόμενους και εδώ βεβαίως έγινε επιστράτευση και άλλων ειδικοτήτων, αλλά οι πνευ­μονολόγοι είναι οι πλέον υπεύ­θυνοι. Οι άλλοι απλώς βοηθούν.

Δηλαδή είμαστε σε πόλε­μο χωρίς εφόδια.

Κοιτάξτε στον πόλεμο δεν θα στεί­λεις ένα αμούστακο παιδί να κερδί­σει έναν πάνοπλο εχθρό. Θα στεί­λεις ειδικές δυνάμεις και έπρεπε να είχαμε περισσότερες ειδικές δυνά­μεις. Και εκεί που έχουμε ειδικές δυνάμεις δεν έχουμε κλίνες. Είναι έλλειψη σχεδιασμού γιατί το Υπουρ­γείο δεν είναι μπορεί να είναι κοντά στο πρόβλημα όπως η περιφέρεια.

Ποιος φταίει τελικά για την κατάσταση;

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ε.Σ.Υ είναι απαρχαιωμένο από την δεκαετία του 1980 που τότε δεν υπήρ­χαν καν εντατικές! και μιλάω μόνο για τις εντατικές γιατί αν πιάσω την πρωτοβάθμια περίθαλψη που εκεί χάθηκε όλη η μάχη, δηλαδή ο ιός αντιμετωπίζεται έξω από τα νοσοκομεία πρωτίστως. Αν είχαμε σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη και γινόταν ανί­χνευση με τεστ και απομόνωση δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα αυτό. Ούτε αυτό το έχουμε, επομένως, πως πάμε να το αντι­μετωπίσουμε; Και αντί για αυτό κάνου­με και μαγκιές όπως «σεισμός, σεισμός… συνωστισμός…κλείνουμε το μάτι στον ιό, τώρα, που καιγόμαστε».

Έχει ευθύνες η Επιτροπή;

Η Επιτροπή είναι ότι πιο αξιόλογο σε επιστή­μονες έχουμε, αλλά έπαιρνε συγκεκριμένα στοιχεία. Αν της έλεγαν τα κρούσματα είναι 7 και δεν γινόταν καλύτερη ανίχνευση στον πληθυσμό, τι να έκανε. Αν εμείς εδώ γνωρί­ζαμε τη διασπορά θα είχαμε άλλη συμπερι­φορά. Από τον μήνα Οκτώβρη είχαμε πυρε­τούς αλλά δεν ανιχνεύαμε την κατάσταση. Δεν μπορούσαν να βρουν το τεστ, έπρεπε να το πληρώσουν, και μπορεί ο ΕΟΔΥ να έκα­νε τιτάνιο έργο, αλλά δεν έφτασε. Το παρά­πονό μας είναι ότι ακούσαμε και από επίση­μα χείλη ότι οι εντατικές δεν σώζουν ζωές, οι εντατικές σημαίνει θάνατος! Μου είναι αδιανόητο. Οι εντατικές πλέον και παρα­καλώ να σημειωθεί έχουν καταξιωθεί και στη συνείδηση του κόσμου και των γιατρών που πολλές φορές δεν ξέρουμε καν το όνο­μα του ασθενή και δίνουμε προσφορά ζωής.

Με τις προσλήψεις που εξήγγει­λε η κυβέρνηση προλαβαίνουμε;

Καταρχήν ήταν γενναία η απόφαση της πολι­τείας να κρατήσει το προσωπικό μετατρέπο­ντας το, σε αορίστου χρόνου αλλά δεν φτά­νει,. Τα μισά καλύτερα μυαλά έχουν φύγει για το εξωτερικό και ενώ το κεντρικό συμ­βούλιο υγείας έχει βάλει τις προϋποθέσεις για την στελέχωση στις ΜΕΘ δεν έχει γίνει ακόμα υπουργική απόφαση με επίσημη σφραγίδα. Δεν γίνεται να έχουμε μέσα στη ΜΕΘ κενή οργανική θέση και να μην μπο­ρεί να αναπληρωθεί γιατί δεν έχει προκη­ρυχθεί η θέση!

*Διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή