Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
08
18
55

Νίκος Δένδιας: Να εγκαταλείψει η Τουρκία το casus belli

Μοιραστείτε το

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι το casus belli είναι μη αποδεκτό και η άρση του είναι προς το δικό της συμφέρον, έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για τις δράσεις του Υπουργείου σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στην επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε και υπό την προϋπόθεση άρσης της απειλής πολέμου.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύσσει σε τρίτους συνομιλητές. Ότι θέλει το διάλογο αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Όχι έναν διάλογο γενικό. Αυτό της ζητάμε. Να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας και να υπάρξει αποδοχή αυτού του συγκεκριμένου πλαισίου. Το casus belli είναι τεράστιο ζήτημα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα με τη σημείωση ότι η απειλή διατυπούται αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος διαμήνυσε τη μηδενική ανοχή της χώρας μας στην απειλή πολέμου, προσθέτοντας πως: «Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να αποδεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι προς δικό της όφελος να το άρει».

Ως προς το Κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας, τόνισε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. Έστειλε, δε, μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, για την ενταξιακή τους πορεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ευρωπαϊκή προοπτική σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας, δηλαδή τήρηση όλων των υποχρεώσεων τους».

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.