Στη Μόσχα βρίσκεται ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου και είχε μακρά συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς πληθαίνουν οι αναφορές και οι φόβοι για μία ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Την ώρα που η Ρωσία είναι έξαλλη με τις προσπάθειες της Δύσης να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας έθεσε επί τάπητος τα θέματα που απασχολούν την Αθήνα με κύριο ζήτημα αυτό των ελληνοτουρκικών και της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Αναφερόμενος στην Αγκυρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από τη Μόσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η Τουρκία διατηρεί τον μεγαλύτερο στόλο και έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου αν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας».
Και συνέχισε: «Κατόπιν αυτού, νομίζω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές και μιας και βρίσκομαι εδώ θα κάνω μια παρατήρηση: Η συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης και υπέρ αυτής συνομολογήθηκε σε μια Συνθήκη και έτσι η Τουρκία δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα».
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης των οποιονδήποτε διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών διευθέτησης. Μάλιστα είπε αφήνοντας αιχμές για τη Δύση και τη στάση της στην κρίση στην Ουκρανία: «Κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα σε άλλη κατεύθυνση αλλά γι’ αυτό να κάνετε τα παράπονά σας στους δυτικούς σας συμμάχους επειδή φουσκώνουν αυτή τη φασαρία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας είπε: «Θα ήθελα πολύ να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Η Τουρκία απαιτεί την αναγνώριση της ανεξάρτητης οντότητας της ΤΔΒΚ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», ενώ ο κ. Λαβρόφ συμπλήρωσε: «Επιβεβαιώνω τη θέση μας για επίλυση του Κυπριακού βάσει ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ».
Για τη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στους τομείς εμπορίου και φυσικού αερίου, ο κ. Λαβρόφ είπε: «H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024. Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα και έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012. Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, ενώ διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».
Λαβρόφ: «Καπρίτσιο» της Δύσης η ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο ότι «σαμποτάρει τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα κατάπαυσης του πυρός» ενώ χαρακτήρισε ως «καπρίτσιο» της Δύσης την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε από την πλευρά του στο ουκρανικό ζήτημα τονίζοντας: «Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δε θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας». «Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα.
- Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
- Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδα τις συμφωνίες του Μινσκ και
- Αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.