Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού. Σήμερα είναι μια χαρά κι αύριο πέφτει το κενό και όταν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει αλεξίπτωτο είναι αργά. Πχ ο Νίκος Δένδιας. Ο «τσαμπουκάς» στον Τσαβούσογλου μέσα στην έδρα του, του έδωσε αυτό που λίγοι υπουργοί καταφέρνουν. Να μην μπορεί ο Πρωθυπουργός να ασκήσει στο πρόσωπο τους τα προνόμιά του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Με απομάκρυνση τον ισχυροποιεί περισσότερο. Αν τον αφήσει στη θέση έχει να κάνει πλέον με έναν δελφίνο.
Ο Μητσοτάκης κατάλαβε ότι από τη στιγμή που αναδύεται υποψήφιος διάδοχος οι εξελίξεις θα τρέξουν σε βάρος. Γι’ αυτό έσπευσε να αφαιρέσει ότι μπορούσε από τη δυναμική του Δένδια διαδίδοντας ότι… εκτελούσε εντολές του.
Και έσκασαν στα γέλια μέχρι και οι πάπιες στον Εθνικό Κήπο. Αδίκως μπήκε στον κόπο. Αυτή τη δυναμική την αφαίρεσε μόνος του ο Δένδιας στην επόμενη συνάντηση του με τον «φίλο» από την Τουρκία.
Ο υπουργός του Ερντογάν οργάνωση την επίσκεψη του όπως έκρινε ο ίδιος – και στο πρόγραμμα και στο περιεχόμενο. Όσοι νόμισαν ότι ο Δενδιας ετοιμάζεται για το δεύτερο ημίχρονο, κατέβασαν τα σημαιάκια όταν είδαν τον εγκάρδιους ασπασμούς των ομολόγων.
Ο αετός έγινε περιστέρι και έπαιξε το ρολό που προέβλεπε γι’ αυτόν το σενάριο Μητσοτάκη. Δηλαδή κανέναν. Αυτόματα το μέγαρο Μάξιμου άρχισε να διαρρέει ότι ο «ήρωας της Άγκυρας» , θα αποχαιρετήσει το νεοκλασικό της οδού Βασ. Σοφίας.
Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει το ρόλο του Χρήστου Σταϊκούρα. Δηλαδή θα τεθεί στη διάθεση του Αλ. Πατέλη και του Θ. Σκυλακάκη. Κακή εξέλιξη για κάποιον που νόμισε ότι ανοίγει περπατησιά και είναι αυτός που ψάχνει ευρεία καραμανλική πτέρυγα. Από την αρχή δεν έκρυβε ότι με τον Μητσοτάκη βρίσκεται σε άλλη γραμμή.
Για την ακρίβεια ο Πρωθυπουργός είχε άλλη πολιτική από αυτή που χάρασσε ο Δένδιας ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στο μέγαρο Μαξίμου οι «τρεις κυρίες» είχαν στήσει ένα δεύτερο υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός ασκούσε με τις εισηγήσεις τους παράλληλη ΙΧ διπλωματία.
Με επεισόδια που οι υπουργός Εξωτερικών μάθαινε τελευταίος και απλώς καλούνταν να επικυρώσει. Ο Δένδιας αντιστάθηκε τονίζοντας. Φρόντιζε να τονίζει ότι «μια και μονή διάφορα έχουμε με τη Τουρκία». Σε αντιδιαστολή με τη ρητορεία Μητσοτάκη που για «διάφορες», «θαλάσσιες» ζώνες και κατευναστικό λόγο απέναντι στον Ερντογάν.
Ως φιλοξενούμενος των Τούρκων ο Δένδιας τα πήρε όλα. Ως οικοδεσπότης τα επέστρεψε. Αυτοχειριάσθηκε αλλάζοντας ύφος, κλίμα και πολιτική. Όλοι τώρα συγκλίνουν ότι δεν είχε αντοχές για να στηρίξει – με κάθε κόστος- την πολιτική που πίστευε. Ούτε ασφαλώς να εκπροσωπήσει στο παραταξιακό ανάγλυφο τη θέση «οι υποδείξεις συμμάχων φίλων και εταίρων να τα βρούμε με την Τουρκία δεν γίνονται δεκτές».
Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού. Σήμερα είναι μια χαρά κι αύριο πέφτει το κενό και όταν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει αλεξίπτωτο είναι αργά
ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΗΠΑ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Να πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω»
Μεγάλο αγκάθι μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα
Μεγάλο αγκάθι εξακολουθούν να αποτελούν οι S-400 για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι δηλώσεις της Άγκυρας ότι θα στείλουν πίσω τους Ρώσους χειριστές των S-400 δεν ικανοποιούν την Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι η Τουρκία απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα να μην ενεργοποιήσει. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερουσιαστή, Ρότζερ Γουίκερ, ότι το καλύτερο σημάδι καλής θέλησης από την Τουρκία θα ήταν να πακετάρει τους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν. «Το να κρατά αυτά τα οπλικά συστήματα στο έδαφός της είναι τελείως ασύμβατο με τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε. Παράλληλα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει εναλλακτικές στην Άγκυρα και ότι οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να λυθεί το ζήτημα τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα ούτε τεχνικών ούτε πολιτικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν θα εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, μια προκλητική ανακοίνωση για τα ζητήματα που αφορούν την μελλοντική εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας, εξέδωσε το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας που συνεδρίασε την Τετάρτη υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα τονίζεται πως «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να επιτευχθεί η συνεχόμενη ειρήνη και ασφάλεια στα πλαίσια καλής γειτονίας, διαλόγου και διεθνούς δικαίου και για να προχωρήσει η επίλυση των ζητημάτων προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες, οι παράνομες ενέργειες και οι επιθετικές ενέργειες οι οποίες αγνοούν τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας». Παράλληλα, η Άγκυρα αναφέρει πως «στο ζήτημα του Κυπριακού και για την επίτευξη της οριστικής λύσης, η Τουρκία θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση δυο ανεξάρτητων, κυρίαρχων».
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας, επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενο πως η χώρα μας κάνει «προβοκάτσιες και παρανομίες». Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ Πινάρ Καρά δήλωσε πως «η Ελλάδα σε αντίθεση με το άρθρο του ελληνο-τουρκικού μνημονίου της 27ης Μαΐου 1988, σύμφωνα με το οποίο “Σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και σε ημερομηνίες υψηλής τουριστικής κίνησης δεν θα προγραμματιστούν και δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις που απαιτούν NOTAM” προέβη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ στο Νότιο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και Γιορτής του Αθλητισμού και της Νεολαίας».