Νικόλαος Σύψας: Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν εισηγήσεις ακόμη και για lockdown από τον Σεπτέμβριο

Συνέντευξη στη Γεωργία Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας μιλά στην Kυριακάτικη Kontranews για την εξέλιξη της πανδημίας και σημειώνει πως υπήρχαν εισηγήσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη το αντίθετο. Σημειώνει πως το Ε.Σ.Υ βρίσκεται στα όριά του. Υποστηρίζει πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης και τονίζει πως αν υπάρξει χαλάρωση στις γιορτές, τον Ιανουάριο θα δούμε απότομη άνοδο των κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Ο έγκριτος επιστήμονας, τέλος, πιστεύει πως η μάσκα θα είναι στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα…

 Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε πληροφορίες από την επιτροπή;

Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου στοι­χεία παραχάραξης. Εάν είχα την υποψία ότι κάποιος μου κρύβει πληροφορίες ή παραποι­εί δεδομένα, θα είχα παραιτηθεί πρώτος. Δεν είμαι κυβερνητικό μέλος, ούτε η επιτροπή κυβερ­νητικό όργανο. Εάν υποψιαζόμουν ότι γίνεται παραπλάνηση του ελληνικού λαού, θα το είχα καταγγείλει. Βέβαια τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Από τον Μάρτιο που ξεκι­νήσαμε μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει βελτίωση στην ποιότητά τους. Άλλο όμως η βελτίωση ποιότητας και άλλο η απόκρυψη ή παραποίη­ση πληροφοριών.

Τι συνέβη με το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ και τα «διπλά βιβλία»;

Προσωπικά δεν έχω άποψη για τα διπλά βιβλία. Χρησιμοποιώ το εθνικό μητρώο Covid. Το φτιά­ξαμε μέλη της επιτροπής με τον ΕΟΔΥ και αυτό χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τώρα αν υπάρχει κάποιο άλλο βιβλίο δεν το γνωρίζω.

Τις τελευταίες μέρες ενώ υπάρχει μείωση κρουσμάτων, βλέπουμε πως οι διασωλη­νωμένοι καθημερινά είναι στα ύψη. Αντέ­χει το Ε.Σ.Υ;

Το Ε.Σ.Υ είναι στα όριά του, είναι πασιφανές. Ίσως έχει υπερβεί και λίγο τα όριά του και η μόνη μας ελπίδα είναι να δουλέψει το lockdown, έστω και καθυστερημένα και να έχουμε λιγότερες εισαγω­γές και διασωληνώσεις. Στην Αθήνα αντέχουμε, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εικόνες που βλέπου­με είναι αποκαρδιωτικές.

Ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέ­ντευξή του ανέφερε ότι δεν είχαν γίνει εισηγήσεις για lockdown στη Θεσσαλο­νίκη και γι’ αυτό καθυστέρησε η πολιτεία να πάρει μέτρα.

Δεν ξέρω πότε ακριβώς περίμενε η πολιτεία κάποιες εισηγήσεις από εμάς, δε γνωρίζω την ημερομηνία στην οποία αναφέρθηκε. Η ουσία είναι ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαν ακουστεί πολλές φωνές -και δημόσια-για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, ακόμη και lockdown. Αθλητικά και θρησκευτικά γεγονότα, όπου υπήρχε μεγά­λος συνωστισμός οδήγησαν σε αυτή την έκρη­ξη, η οποία συνέβη μέσα σε 5 ημέρες, που δεν πρβλέφθηκε εγκαίρως.

Τι έχετε να σχολιάσετε για την πρόσφα­τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα;

Θα συμφωνήσω μαζί του, που είπε ότι ήταν λάθος. Η μάσκα είναι αυτή που σώζει και πιστεύω τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα. Ήταν μια άτυχη στιγμή του αυτή.

Διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδη­μίας που είναι αρκετά σφοδρότερο από το πρώτο. Γιατί επιλέχθηκε τώρα ένα πιο χαλαρό lockdown;

Το lockdown είναι κάτι πολύ βαρύ για την ψυχο­λογία. Οι πολίτες από τον Μάρτιο έχουν συνεχώς οδηγίες για το πώς θα ζουν. Υπάρχει λοιπόν, η πανδημική κόπωση, όπως την ονομάζει ο Παγκό­σμιος Οργανισμός Υγείας. Έτσι πάρθηκε η από­φαση για ένα σχετικά ήπιο lockdown, το οποίο θα το ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος, παρά ένα ισχυρό, που θα οδηγούσε σε εκρήξεις.

Ενδέχεται να δούμε εικόνες Θεσσαλονί­κης και στην Αττική, μετά τα Χριστούγεν­να και τη σχετική «χαλάρωση»;

Δε μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει. Η επιδη­μία αυτή είναι απρόβλεπτη. Παρ’ όλ’ αυτά, αν στη διάρκεια των γιορτών υπάρξει μεγάλη διασπο­ρά, μέσω συνωστισμού σε καταστήματα, είτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, τότε τον Ιανου­άριο θα δούμε απότομη άνοδο της επιδημίας και αν αυτό γίνει και στην Αττική θα βιώσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Γιατί θεωρείτε λάθος το άνοιγμα του λια­νεμπορίου; Η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει, έστω με αυστηρούς κανόνες;

Τα τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία και ιδίως, το φορτίο του Ε.Σ.Υ, με την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ, που είναι πάνω από 80%, δε μας επιτρέ­πουν να μιλήσουμε για άνοιγμα του λιανεμπο­ρίου. Η εστίαση είναι ακόμη μεγαλύτερο πρό­βλημα. Ακόμα και όλα τα μέτρα να λάβουν οι επαγγελματίες, δυστυχώς, η εστίαση και η δια­σκέδαση παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης.

Η Βρετανία πήρε την απόφαση και ενέ­κρινε πρώτη το εμβόλιο, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. Θεωρείτε ότι βιάστηκε;

Είναι λίγο παράξενη η απόφαση αυτή. Οι εται­ρείες έχουν δώσει στοιχεία των μελετών και έχει ξεκινήσει μια σχετική επεξεργασία, αλλά ο φάκελος κατατέθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου. Η ταχύτητα με την οποία έσπευσε να δώσει την άδεια είναι παρακινδυνευμένη. Η τακτική που ακολουθεί ο EMA στην Ευρώπη, που αναλύει όλα τα στοιχεία πριν τη λήψη απόφασης είναι πιο ασφαλής για τους πολίτες.

Εν αναμονή του εμβολίου και στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να επιτευχθεί ανοσία μέχρι το καλοκαί­ρι. Είναι εφικτό;

Είναι καλό να έχουμε υψηλούς στόχους. Είναι όμως δύσκολο. Πιθανολογούνται προβλήμα­τα με τον εφοδιασμό του εμβολίου και με την αποδοχή του από τους πολίτες ενώ δεν ξέρου­με και πόσους μήνες κρατάει η ανοσία του. Θεωρώ πιο εφικτό στόχο τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ως το καλοκαίρι, για να απο­φύγουμε υπεράριθμες εισαγωγές, διασωληνώ­σεις και θανάτους.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκει συνεχώς νέους υποστηρικτές. Υπάρχει επιστημονική βάση για όσα ακούγονται για αλλαγή του DNA ή όσον αφορά το «περιβόητο» τσιπάκι;

Όλα τα εμβόλια που έχουμε και που θα έρθουν στο μέλλον δεν παρεμβαίνουν με κανέναν τρό­πο στο DNA. Αυτά που έχουν εγκριθεί έχουν αγγελιαφόρο RNA. Αυτό δίνει οδηγία στα κύτ­ταρα του ανοσοποιητικού μας να φτιάξει αντι­σώματα εναντίον του ιού. Το “τσιπάκι” δε στέ­κει στην κοινή λογική.

Μέσω της δημοσιοποίησης όλων των στοι­χείων των κλινικών μελετών ο κόσμος θα μάθει την αλήθεια και θα μπορεί να πάρει μια συνει­δητή απόφαση για να εμβολιαστεί.

Πρέπει να συμπεριληφθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού σε αυτά που είναι υπο­χρεωτικά για την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία;

Τα σχολεία δεν είναι ο πρώτος μας στόχος. Επιπλέον, το εμβόλιο δεν έχει πάρει άδεια για παιδιά κάτω των 16 ετών. Υπάρχουν μελέ­τες σε εξέλιξη και γι’ αυτό. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γιατί θα επιτείνει την αμφιβολία. Πρέπει να εμπι­στευτούμε τους πολίτες πως θα πάρουν τη σωστή απόφαση.

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα;

Πιστεύω μέχρι τέλος του 2021 θα φοράμε τη μάσκα. Ακόμη και αν καταφέρουμε να εμβολιά­σουμε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, δε νομίζω να πετύχουμε την πολυπόθητη ανο­σία της αγέλης σύντομα. Αν ο ιός παραμείνει ενδημικός και η ανοσία του εμβολίου δεν είναι μακροχρόνια, η μάσκα θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό.

* Καθηγητής Λοιμωξιολογίας

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή