Νέος πτωχευτικός κώδικας: Μια καθόλα αντισυνταγματική λεηλασία του βιός και της κατοικίας των πολιτών

Του Μιχάλη Κριθαρίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

O νέος πτωχευτικός κώδικας που συζη­τιέται και ψηφίζεται αυτές τις μέρες ως πάγια και διαχρονική απαίτη­ση της τρόικας -μιας και «βγήκαμε» από τα μνημόνια!- συνιστά ένα στρατηγικό ζήτη­μα, καθώς πρόκειται για μια ολόκληρη αναδόμηση της κοινωνικής αρχιτεκτονι­κής με ταξικότατα φυσικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για εμπέδωση της πλήρους στράτευσης της Κυβέρνησης του κ. Μητσο­τάκη τόσο στην τρόικα και τα παραγγέλμα­τα της, όσο βέβαια και στην ντόπια και ξένη παρασιτική ολιγαρχία που καλοβλέπει τις διατάξεις του σχετικού νομοθετήματος. Μια νέα βάρβαρη επίθεση στους μικρομεσαίους και τους φτωχότερους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Μια πραγματική λαίλαπα που δικαίως «κερδίζει» τον τίτλο του 1ου πολυνομοσχε­δίου του 5ου μνημονίου της ΝΔ. Και όπως κάθε μνημονιακό νομοσχέδιο, δεν θα μπο­ρούσε κι αυτό να μην είναι τίποτα άλλο πέρα από απάνθρωπο και αντισυνταγμα­τικό. Την σωρεία των αντισυνταγματικών του ρυθμίσεων ανέδειξε ήδη η Κοινοβου­λευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 στη Βουλή με τις σχετικές ενστάσεις.

Εγώ θα σταθώ στην μία πτυχή μόνο εξ αυτών, που αφορά σε περίπου 600 χιλιά­δες νοικοκυριά και το δικαίωμά τους στην προστασία του βιός και της κατοικίας τους. Το Σύνταγμα μας στο άρθρο 21 παρ. 4 ορίζει πως η απόκτηση κατοικίας όσων τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρ­κώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντί­δας του κράτους.

Και δημιουργείται πραγματικά η εύλο­γη απορία πώς ακριβώς μεριμνά το κράτος μας στη σύγχρονη χρεοδουλοπάροικη μορ­φή του ειδικά, για την απόκτηση κατοικίας και την στεγαστική επάρκεια των πολιτών που την στερούνται. Μέσω της χορήγησης υπερεξουσιών σε τράπεζες και αρπαχτικά ταμεία; Μέσω πλειστηριασμών; Ή μέσω της άρσης και της τελευταίας επίφασης προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας;

Οι αντιλέγοντες στην ένσταση αντι­συνταγματικότητας μας από τη ΝΔ ισχυ­ρίστηκαν ότι το Σύνταγμα δεν κατοχυρώ­νει «εμπράγματα δικαιώματα» αλλά απλώς την εξασφάλιση της στέγασης, όχι και την διατήρηση της κατοικίας. Το ίδιο εμμέσως πλην σαφώς ειπώθηκε και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, που στάθηκε στην μη συνταγ­ματική προάσπιση της περιουσίας.

Είναι όμως τα πράγματα όντως έτσι; Κι αν ναι, τι την ήθελε την αναφορά στο άρθρο 21 ο συνταγματικός νομοθέτης το 1975 που ήταν η ίδια η ΝΔ κιόλας στη διακυβέρνη­ση ή γιατί δεν αναθεωρήθηκε σε μια σει­ρά από αναθεωρήσεις που έχουν γίνει; Η αλήθεια είναι πως πράγματι το Σύνταγμα στην περίπτωση των κοινωνικών δικαι­ωμάτων δεν γεννά «αγώγιμες αξιώσεις» των πολιτών.

Αυτό αν και συνιστά μια νεοφιλελεύθε­ρη κατεύθυνση με την γνωστή εμμονή σε αρνητικά δικαιώματα και μη αναγνώριση των λεγόμενων «θετικών» (όσων δηλαδή δεν συνιστούν απλώς απαγορεύσεις αλλά γεννούν υποχρέωση παροχής από την μεριά της πολιτείας), δεν περιορίζει όμως εν προκειμένω την ουσία του επιχειρήματος.

Ακόμα δηλαδή κι αν δεχτούμε αυτή την εκδοχή για το «κοινωνικό κεκτημένο» που παραβλέπει βέβαια και την αρχή του κοι­νωνικού κράτους δικαίου, αυτό δεν σημαί­νει ότι η πολιτεία δεν έχει την υποχρέωση ως προγραμματική αρχή της να μεριμνήσει για το δικαίωμα της κατοικίας των πολιτών -έστω κι αν οι πολίτες δεν μπορούν να το αξιώσουν αυτό δικαστικά-.

Πόσο σύμφωνο είναι λοιπόν με την συνταγματική επιταγή το έγκλημα που δρο­μολογείται με την λεηλασία των σπιτιών του κόσμου; Πόσο σύμφωνη ήταν ακό­μα και πρότερα η κατάργηση του Οργανι­σμού Εργατικής Κατοικίας το 2012 λόγω μνημονίων και η παντελής έλλειψη στεγα­στική πολιτικής;

Προφανώς καθόλου, ζώντας ειδικά σε μια εποχή με το μεγαλύτερο ποσοστό κτι­σμένης επιφάνειας και ταυτόχρονα τόσο μεγάλο αριθμό αστέγων, πράγμα που εκ των πραγμάτων έχει οδηγήσει πολλές φορές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτε­ρα στην Ευρώπη σε «καταλήψεις στέγης».

Πρέπει λοιπόν παρά την διαφαινόμε­νη ψήφιση αυτού του νέου εκτρώματος, να υπερασπιστούμε στην πράξη και το κίνη­μα το δικαίωμα των πολιτών για αξιοπρε­πή στέγαση όλων όσων το έχουν ανάγκη και να διεκδικήσουμε παράλληλα μια νέα στεγαστική πολιτική, καθώς η κατοικία δεν συνιστά πολυτέλεια, είναι ένα ζωτικό δικαί­ωμα των ανθρώπων.

*Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή